Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Värdet (ovärdet) av tillväxt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Värdet (ovärdet) av tillväxt

Publicerad Friday, 18 June 2021, 11:50 av Björn Smitterberg

Förra veckans kåseri innehöll en fråga: Vad är nyttan med att Lidköping växer?
Flera har sedan dess kontaktat redaktören och fört samtal om detta.

Några anser bestämt att utan ökad befolkning klarar vi inte av att  hantera en åldrande befolkning. Andra menar att Lidköping behöver växa för att hävda sig gentemot andra.
Men inget är egentligen ett svar.
Just nu pågår en remissrunda med tanken att skapa en hållbarhetskultur i Lidköpings kommun. Men den behöver också ifrågasättas. Den innehåller inte särskilt mycket hållbarhet utan är desto mer en produkt om hur man ska bokföra hållbarhet. Lidköpings kommun älskar årsrapporter – och nu kommer en till.

Men något praktiskt hållbarhetsarbete finns inte. Skog skövlas, åkrar och ängar blir villaområden.
Det är dags att tänka efter. Kartåsen har blivit en öken. Jordbruksmarken naggas i kanten nästan dagligen för det anses bra att Lidköping växer. Flera anser att förtätningen av staden förfular, andra att den är av godo.

Politiker hävdar att det är markägaren som avgör hur marken ska användas. Ja. Men det är faktiskt politikerna som är gränssättare – det är politiker som beslutar om planer i olika former. Det är ytterst ovanligt att någon politiker går emot ett planförslag.

Så, riv upp – eller diskutera åtminstone – nyttan av att växa som medför en enorm investeringstakt, och sluta vara helt glada åt att Lidköping kommun säljer mark. Tänk på den riktiga hållbarheten! I avvaktan på nya bostadsplaner i Framnäs, vid stranden till Vänern och på några andra platser, skapas det ena villaområdet efter det andra. Marken skövlas. Det håller inte. Träden och växtligheten är lika viktig här som i Afrika eller Brasilien.

Skapa ett program för en riktig hållbarhetsdebatt, inte hållbarhetsbyråkrati.

Minnesbilden: En vårlördag vid Rörstrand
Datum är osäkert, men titeln på bilden är en vårlördag.

larsthoren_a_1000611

Denna bild ingår i en samling bilder tagna av Lars Thorén, själv verksam vid Rörstrandsfabriken i många år och en hängiven fotograf. Flera av bilderna ingår nu i den utställning Vänermuseet skapat: Lidköping berättar”.

God helg – kommentera gärna 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
19 juni, 2021 11:52

Bra krönika. Att ständigt öka befolkningen är ett ohållbart pyramidspel. Och pyramidspel är i alla andra fall olagliga, men inte när det gäller hela samhällets fundament tydligen.