Gå direkt till Nyheten (Läckö har öppnat – och planerar öppnaupp än mer)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Läckö har öppnat – och planerar öppnaupp än mer

Publicerad onsdag, 09 juni 2021, 14:13 av Björn Smitterberg

Personalen på Läcköslott, Viktoriahuset och naturum Vänerskärgården har förberett sig, om och om igen har tänkbara problem som smittspridning kan ställa till med hårdgranskats för att komma ut i nya former. Det blir musikkvällar – men det blir ingen opera, ingen sommarfest som start på säsongen ochdet blir inget midsommarfirande. Men museeet, naturum, hotellet och restaurangen är öppnade – för första gången med nya VD:n Jan Malmgren.

I dag presenterades en del nyheterförsäsongen. Bl a de nio konstnärer på Kinnekulle som tillsammans ställer ut. Tillsammansmed Naturhistoriska riksmuseets konstutställning blir det en stortemautställning om ordet Natur. Natur som natur och natur som inspirationskälla.

Inne i slottet ska besökarna löpa som ett pärlband, som guideansvarige Fredrik Kindberg uttryckte det. Och det ska inte bli trängsel, trots att det är små rum blandat med slottssalarna.

Slottets grundutställning finns förstås, och konstnärerna bidrar till sommarutställningen.

– Naturum kommer att ha vissa nya inslag – allt är inte på plats i dag. Men det kommer att handla om olika möjligheter att till fots och med paddlar uppleva naturen, och ett par dagar kompletterasmed resor till Djurö och Läckö, säger Sofia Wennstrand – miljöpedagog.

– Kultur- och naturintresserade här på Kållandsö har också skapat en fotoutställning och den kommer att finnas om ett par dagar. i Viktoriahusets konferenslokaler.

På slottet har det skett en del förändringar. Slottsbutiken har fått en välbehövlig upprustning – och ny lokal. Det är inte längre aktuellt att servera mat i Fataburen vid stora Borggården, utan det har i stället blivit slottsbutik. Den som vill äta av grönsakerna från slottsträdgården hänvisas till restauranger i Stallet och Viktoriahuset.

Här är det Christina Andersson som tar emot i portgången till slottsbutiken.

I den lilla lokalen på yttre Borggården finns Rörstrandsmuseet kvar, och visar lite porslin och berättar om formgivare men berättar även om det nya Rörstrandsmuseet som blir verklighet under hösten. (En mindre utställning öppnas tillsammans med kaféet på Rörstrand efter midsommar).

Det är många verksamheter som samsas på den lilla halvö som Läckö slott ligger på, och på den del som väl får kallas fastland i sammanhanget. Nu öppet, och inom kort kan man boka tid för sitt besök på nätet för att slippa köa.

En nyhet är också den lilla skrift som berättar vad man kan se.

Läs även Lidköpingsnytts tidigare artikel om Jan Malmgren – klicka