Kransar vid veteranernas minnesmärke
Publicerad lördag, 29 maj 2021, 13:58 av Björn SmitterbergVeteraner som gjort internationella insatser samlade i dag i Örthagsparken är minnesstenen finns. Det inleddes me att Försvarsmakten och kommunen hade en gemensam tillställning – och en timme senare var det kransnedläggning igen; Nu från Kamratföreningen vid Swedint som är den organisation som hanterar FN-styrkor runt om i världen. Bengt-Åke Fredriksson hyllade alla kamrater han fått genom en livslång gärning över hela världen.
Egentligen hade Bengt-Åke Fredriksson velat komma tidigare på lördagen – men fick då veta att det var F7 och kommunen som skulle komma och fylla närvarokvoten.
Nu är det ju självklart att många som varit i utlandstjänst – i FN eller andra humanitära insatser – vill samlas vid minnesmärket just på Veterandagen. Så det var tidvis cirka 40 personer på plats och spontant överträffades gränsen på 8 personer. Men man höll avstånd.
Säkert är det många som under lördagen kommer till minnesstenen och kanske börja samtala om sina gärningar, och kanske träffas på nytt.
Anna Westbeck arbetar med att hjälpa hemvändande veteraner som upplevt hemska saker och drabbats av efterföljande problem.
Hon började med det efter att hennes bror drabbats. Här lade h0n en enkel ros till minne av sin numer avlidne bror.
Det är mycket väl vald plats för att träffas en dag som denna. Men här borde funnits en flaggstång med flagga. Kanske FN-flaggan hissad året runt?
Johan Jonsson är en av alla som är värda att nämnas. Han fick åka många gånger mellan Järpås och oroshärdar i bl a Mellersta Östern, Arabiska halvön, och många gånger till forna Jugoslavien.
– Ja det blev åtta turer, säger Johan Jonsson om sin dramatiska berättelse.
– Jag hade ju arbete på lastbilsverkstad i Lidköping och ofta hörde man av sig med kort varsel från Swedint i Södertälje och frågade om jag kunde komma dagen därpå. En gång var jag på bio i Lidköping, och när jag kom hem sa min pappa att Swedint ringt och sökte mig. Sent denna fredagskväll fick jag besked att man ville ha mig klockan 9 på måndagsmorgonen.
Johan Jonssons specialitet i FN-tjänsten var just att hålla fordonen rullande.
Men så på åttonde uppdraget märkte han att han såg dåligt. Han skickades till sjukhuset för amerikanska soldater, och några dagar senare hem till Karolinska sjukhuset och vidare till sjukhuset i Lidköping.
– Jag hade fått MS, och sedan dess har jag inte kunnat arbeta, säger Johan Jonsson som ändå tyckte det var trevligt att få se lite blåa baskrar i Örthagsgparken.
/Bilderna är klickbara till större format.
Det finns fortfarande väldigt många lidköpingsbor som inte vet varför minnesstenen står där och vad den symboliserar. Lidköping har säkerligen procentuellt sett bland de flesta städerna i Sverige flest veteraner med tanke på F7 och, då särskilt transportdivisionen som har varit med överallt i världen där hjälpen har behövts. Nu hoppas vi på ett stort och värdigt firande nästa år!
Och en flaggstång.