Gå direkt till Nyheten (Om coronan i VGR: Allt färre smittas)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Om coronan i VGR: Allt färre smittas

Publicerad torsdag, 27 maj 2021, 13:19 av Redaktionen

Antal nya fall av covid-19 i fortsätter att minska i Västra Götaland och allt färre behöver sjukhusvård, inte minst bland äldre. Det går åt rätt håll men ännu är det för tidigt att ta utvecklingen för given, menar smittskyddsläkaren.
Under vecka 20 (förra veckan) konstaterades 3.646 nya fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en minskning med 17 procent jämfört med föregående vecka och femte raka veckan med en minskande smittspridning.

– Det är positivt att det fortsätter åt rätt håll. Nu gäller det att hålla ut och följa restriktioner och rekommendationer medan alltfler blir vaccinerade. Trots sjunkande smittotal är det dock fortfarande många som smittas. Alla måste fortsätta hjälpa till att bromsa smittan, säger Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare.

Leif Dotevall påminner om de skärpta regionala rekommendationerna i Västra Götaland som gäller fortsatt till och med 6 juni. De handlar bland annat om att begränsa sina kontakter, avstå onödiga resor och att använda munskydd i trånga miljöer.

– Jag förstår att många vill återgå till att leva som innan pandemin. Men tyvärr är det fortfarande för tidigt. Risken för att smittspridningen åter ska öka när människor samlas tätt är fortfarande stor. Det finns sårbara grupper som ännu inte hunnit vaccinerats som kan drabbas hårt av denna sjukdom, säger Leif Dotevall.

De regionala rekommendationerna ska inte blandas ihop med de nationella förändringar som regeringen och Folkhälsomyndigheten aviserat från och med 1 juni. De nationella åtgärderna som beslutats av Folkhälsomyndigheten gäller även i Västra Götaland från 1 juni och riktar sig främst till verksamheter och arrangörer av möten, sammankomster och idrott. De regionala rekommendationerna från Smittskydd Västra Götaland inriktar sig på individens eget ansvar.