Gå direkt till Nyheten (Här är den politiska majoritetens målsättningar 2022, 2023 och 2024
“Tillsammans” är värdeordet framför andra)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Här är den politiska majoritetens målsättningar 2022, 2023 och 2024
“Tillsammans” är värdeordet framför andra

Publicerad Monday, 24 May 2021, 16:57 av - Inskickat material

I dag presenterar den politiska majoriteten sitt budgetförslag och sina målsättningar för de närmaste åren.
Här är majoritetens egen skrivning.

Tillsammans vidareutvecklar vi Lidköping och till en än mer attraktiv kommun – politiska prioriteringar i Strategisk plan och budget åren 2022-2024

Lidköping har fantastiska förutsättningar – en attraktiv boendemiljö, ett framgångsrikt näringsliv, ett livfullt föreningsliv samt en välfungerande kommunal service. Det har tagit oss till vart vi är idag: en attraktiv kommun som växer och utvecklas. Kommande år står vi inför möjligheter och utmaningar som ger större framgång om vi tar oss an dem tillsammans. Det gäller det mesta: från de stora frågorna som omställningen till ett mer hållbart samhälle till hur vi från kommunens sida blir än bättre på att möta invånares, företagens och föreningars behov.

Från majoritetens sida kommer vi se till att ”tillsammans” genomsyrar arbetssätten de kommande åren. Tillsammans gäller både i relationen mellan kommunen och näringslivet, föreningslivet och andra intressenter samt inom kommunen och tillsammans med de kommunala bolagen.

Genom att verka tillsammans lägger vi grunden för fortsatt framgång – en välkomnande och hållbar kommun!

Tillsammans utvecklar vi staden och landsbygden

Genom en aktiv utveckling av staden och kommunen i enlighet med Handlingsplan 45 000 når vi det strategiska målet: 45 000 kommuninvånare år 2030.
Vi ger möjlighet till fortsatt tillväxt och utveckling genom planering av nya bostads-, verksamhets- och rekreationsområden i bland annat Västra hamnen, Hamnstaden och Framnäs.

I Framnäsområdet ska ett nytt badhus byggas och vi möjliggör etablering av hotell med konferenslokaler/kongresshall samt bostäder i området. Efterfrågan på verksamhetsmark ökar vilket vi möter med en högre exploateringstakt. Vår prioritet ligger på attraktiva lägen med god tillgänglighet, med fördel nära befintlig infrastruktur och redan etablerade områden. Utvecklingen av staden liksom kommunen i stort ska ske tillsammans med externa aktörer för att nå bästa slutresultat – en attraktiv plats att vistas, verka och bo på.

Goda förutsättningar att bo, arbeta och driva företag i hela kommunen är en självklarhet för oss. Under perioden kommer utbyggnaden av bredband att fortsätta och vi satsar på åtgärder för ökad driftsäkerhet i elförsörjning, it-kommunikation och vatten och avlopp på såväl landsbygden som i tätorterna.

Arbetet för att etablera ett nytt reningsverk till nytta för såväl miljön som kommunens fortsatta tillväxt pågår.

Stadskärnan är en viktig del av vårt varumärke och vi vill stärka den som en attraktiv plats för såväl invånare som besökare. En tillgänglig plats som kännetecknas av liv, rörelse och möten mellan människor, där den historiska förankringen liksom utvecklingen märks av.
För att uppnå det vill vi fortsätta samverkan med fastighetsägare, handel och alla andra som bidrar till stadskärnans utveckling.

Företag ska ha goda möjligheter att etablera sig, bedriva verksamhet och växa i kommunen.

Förutsättningarna skapar vi tillsammans och för det krävs en god, löpande dialog. Vi som kommun och våra bolag ska bidra till att göra det enklare och bättre att driva företag i kommunen.

Tillsammans med föreningslivet och kulturaktörer ska vi fortsatt erbjuda ett attraktivt och tillgängligt kultur-, fritids- och idrottsutbud för alla. Det ger förutsättningar för en god hälsa hos kommunens invånare och är en viktig del av besöksnäringen.
Vi agerar för ett  sammanhållet område för idrott i staden som innebär flytt av anläggningar för fotboll och friidrott. Vi avsätter medel för utveckling av Ågårdens friluftsområde.
En översyn av lokaler för inomhusidrott sker under perioden liksom ett aktivt förvaltande och utveckling av friluftsoch rekreationsområden i kommunen. Vi satsar på att vidareutveckla besöksnäringen genom ett ökat anslag till Destination Läckö-Kinnekulle.

Tillsammans skapar vi trygghet och goda livsvillkor

Välfärden är grundläggande för invånarnas livskvalitet och trygghet, i livets alla skeden. Som kommun ska vi ge förutsättningar för människor att leva, utvecklas och vara delaktiga i samhällets utveckling.

En bra start i livet är en förutsättning för ett gott liv och god hälsa. Vi främjar psykisk hälsa och motverkar utanförskap genom tidiga och samordnade insatser. Arbetet gör vi tillsammans inom kommunen och med andra aktörer. Stöd till familjer för ökad trygghet liksom en skola som både ser till individen och gruppen är prioriterade områden de kommande åren.

Arbetet med att minska barngruppernas storlek i förskolan fortsätter och ska gälla barn upp till förskoleklass där även fortsatt arbete med att förskolan är tillgänglig för alla och möter barnens behov prioriteras. Barnomsorgen ska fortsätta utvecklas för att öka familjers möjlighet att ha en välfungerande vardag. Planeringen av lokaler för barnomsorg, förskola och skola ska vara långsiktig och en pågående skyndsam utredning av lokaler för högstadiets behov kommer att ligga till grund för framtida beslut. Vi kommer behålla och utveckla landsbygdsskolorna. Coronapandemin har påverkat barn och elevers förutsättningar
för lärande. Vi avsätter medel för att motverka negativa effekter på studieresultaten. Individens behov är utgångspunkten för den vård, omsorg och service vi ger. Tryggheten, delaktigheten och flexibiliteten ska vara märkbar för dem som tar del av den. Kommunens insatser utgår från fastställda planer för äldre och personer med funktionsvariation.

Personer med funktionsvariatoner ska ha förutsättningar att leva ett gott och meningsfullt liv. Det gör vi genom att verka för goda och jämlika livsvillkor. Förebyggande insatser gör att vi undviker sociala klyftor och minskar risken för arbetslöshet. Vi kommer prioritera att tillsammans med andra ge möjlighet till arbete och sysselsättning.

Tillgänglighetsarbetet ska fortsätta.

Medarbetarna är verksamhetens viktigaste resurs.

Som arbetsgivare tar vi ansvar för personalens arbetsmiljö och arbetsvillkor i kommunen och i våra bolag. Vi erbjuder fortbildning och möjlighet att utvecklas utifrån verksamhetens behov. Vi kommer verka för ökad jämlikhet och jämställdhet i styrningen av verksamheten.Tillsammans tar vi ansvar för en långsiktigt uthållig utveckling

Hållbarhetsperspektiven ska tillsammans med demokratiska värderingar genomsyra Lidköpings kommun som koncern. Hållbarhetsprogrammet ska genomsyra verksamheten i kommunen och i de kommunala bolagen. I Lidköpings kommun ska alla ha möjlighet att leva i trygghet, att utvecklas och att bidra till vårt gemensamma. Vi fortsätter att underlätta för medborgare och företag att göra hållbara val i vardagen exempelvis genom en ansvarsfull
avfallshantering och förbättrade möjligheter till hållbara resor.

Kommande år prioriterar vi bland annat en satsning på cykelvägar på landsbygden. Vi värnar tillgången till vatten, grönstruktur och får nytta av de tjänster som naturen ger oss, det som kallas ekosystemtjänster. Genom kommunens inköp kan vi stimulera närproducerade varor och tjänster samt bidra till efterfrågan på ekologiska livsmedel.

Vi behöver med nyfikenhet fortsätta att utveckla kommunens och våra bolags organisation och arbetssätt. Vi behöver i högre utsträckning verka tillsammans inom kommunen och med de kommunala bolagen, med andra kommuner, offentliga organisationer, näringslivet och civilsamhället för att hantera uppdragen inom välfärd, samhällsutveckling.

Inslagen av alternativa driftsformer är en del av utvecklingen.

Vi fortsätter arbetet med att förvalta Lidköpings kommuns ekonomi. En ekonomi i balans är grunden för att långsiktigt möta behoven av vård, skola, omsorg och samhällsutveckling. Vi har förberett oss för att möta oförutsedda kostnader som kan komma i spåren av Coronapandemin de kommande åren.