Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Lite udda porslin från Rörstrand: 9)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Lite udda porslin från Rörstrand: 9

Publicerad söndag, 23 maj 2021, 08:20 av Redaktionen

Arkivforskare och korsstygnsdesigner Alf Johansson inleder här en ny artikelserie – om udda porslin från Rörstrand kombinerat med ett annat stort intresse – korsstygn. Detta är nionde artikeln i en serie som främst kommer att publiceras på lördagar, söndagar och helgdagar under våren.

I den förra artikeln visade jag en bild, som visade min assiett av NS-modell med mönstret Snökristall av Hertha Bengtsson. NS är beteckningen för den så kallade Nationalservisen, som idag fortlever som Swedish Grace. Snöflingan har genom min mönsterlek resulterat i flera mönster för broderi med korsstygn.

 

NS-modellen skapades ju av Louise Adelborg och presenterades 1930 som en ny servis. Eftersom den tillverkades som fältspatporslin, skedde tillverkningen hos Aktiebolaget Lidköpings Porslinsfabrik (ALP). I mönsterblad från ALP finns det många mönster, som visas på bland annat koppar av NS-modellen. Det är troligt, att Louise Adelborg formgav flera av dessa mönster.

Jag har en annan assiett i min samling som jag inte har sett i de böcker eller mönsterblad som jag har studerat. Den är stämplad med namnet Adelborg och ALP:s märke med Lidköping i tryckt stil, dock utan årtal angivet. Detta tyder på, att assietten är tillverkad under något av de år på 1930-talet, då ALP inte angav tillverkningsår i sina stämplar. Själva porslinsgodset är dock vare sig av modell NS eller den tidigare Rörstrandsmodellen BQI, som Louise Adelborg formgav till sin servis Adelborg. Dekoren består av en bred guldrand längst ut, en tunn guldlinje längre in och en vas med blommor. De blå blommorna består av femuddiga blomblad, som jag har använt för mönsterlek. Men femuddiga mönster är inte helt enkla att konstruera för korstygnsbroderi, men jag har gjort några försök med femuddiga stjärnor. Mönstren går förstås att kombinera. Här visas ett mönster med de små femuddiga stjärnorna vridna i förhållande till varandra i en yttre ring och den stora femuddiga stjärnan i mitten av mönstret.

I del 5 av denna artikelserie redovisade jag en ALP-dekor på en av mina tillbringare. Jag har ännu inte hittat något namn eller nummer till den dekoren. Däremot hade min sambos moster en hel matservis med denna dekor. Min pappa kan mycket väl ha målat delar till serviser med detta mönster. Till servisen fanns det en tekanna, där knoppen på locket hade en dekor, som också har lockat mig till mönsterlek för broderi med korsstygn. Ett första försök syns i den första bilden nedan. Ett andra försök ledde också fram till ett mönster, som kan användas för att brodera blommor i olika färger.

Så till ett fat som inte ingår i min samling. Det är ett fat som min bror ärvt efter morfar, som fick det i samband med att han gick i pension från Hakonbolaget i Lidköping 1947. Fatet är målat av Rörstrandskonstnären Oskar Dahl.

Fatet väcker minnen till liv. Morfar var nämligen lagerchef och på fatet kan man se både kontorshuset till vänster och den lägre lagerbyggnaden till höger med lastbilar, som skall lastas. Vi bodde ju inte långt därifrån. Därför kunde man ibland besöka morfar i hans lilla kontor i lagerbyggnaden. Hade man då tur, kunde man få en godisbit, en frukt eller en tioöring. Jag skulle fylla åtta år, när morfar gick i pension.

Morfar hade fyra döttrar och en son. De arbetade alla på Hakonbolaget, systrarna på kontoret i Lidköping och sonen senare på huvudkontoret i Västerås. Disponent i Lidköping var under de här åren Elis Göthberg. Han lär en gång ha sagt till morfar: ”Om så Carlsson hade 25 döttrar, skulle jag anställa dem allihop!” Morfar tyckte inte om kommentaren, men den antyder onekligen, att systrarna Carlsson gjorde bra ifrån sig. Min äldsta moster Inga arbetade senare även på kontoren i Karlstad och Västerås. Jag kom för övrigt att själv få arbeta två somrar som kontorsbiträde på kontoret i Lidköping. Det var 1954 och 1955.

Oskar Dahl hade antagligen många sådana här uppdrag att måla motiv och dekorer av olika slag. Jag har själv en vas som är dekorerad av Oskar Dahl med ett Lidköpingsmotiv. Man kan se Gamla rådhuset i en färg, som också minner om mina cykelturer fyra gånger om dagen under skoltid i nio år fram och tillbaka mellan Karlagatan 35 i gamla staden och läroverket i nya staden. Kanhända var det också Oskar Dahl som målade mitt Rörstrandsfat, som visar Skyttegården på Kviberg i Göteborg?

Nu till ett undantag från ”Porslinet” i Lidköping. När jag en dag studerade ett av mina fotografier från Godegårds porslinsmuseum från 2012, upptäckte jag mönstret Gunnar från Gustavsbergs porslinsfabrik. Mitt andranamn är ju Gunnar, så jag kan inte låta bli, det måste vara med. Det gick att på fotografiet läsa ”GUNNAR 1905-1920 Gustavsberg G. Wennerberg”.

Det var alltså konstnären Gunnar Gunnarsson (G:son) Wennerberg som hade formgivit detta porslin. Han föddes 1863 i Skara och dog 1914 i Paris. Han var son till ”Lidköpings store son” Gunnar Wennerberg, som i sin tur föddes som son till kyrkoherden Gunnar Wennerberg i Lidköping den 2 oktober 1817. I Nordisk familjebok del 31 Ural till Vertex tryckt 1921 kan man om Gunnar G:son Wennerberg bland annat läsa:

”I arbetet på höjande af den svenska konstindustrien var W. en af banbrytarna. 1892-1908 var han artistisk ledare vid Gustafsbergs porslinsfabrik. Han var äfven med framgång verksam på textilkonstens område – flera af hans kompositioner väfdes af Handarbetets vänner och Licium.”

På bilden ovan har jag lagt in mitt mönster i form av ett klöverblad från en av mina tidigare artiklar. Jag tycker att det kan duga även för mönstret Gunnar!

_____________________________
Tidigare artiklar i serien: Klicka