Jan Malmgren har tagit ledningen över största besöksmålet i Lidköping
Publicerad tisdag, 11 maj 2021, 10:50 av Björn SmitterbergVerkställande direktör vid Läcköstiftelsen; Då har man automatiskt den finaste utsikt och omgivning man kan tänka sig vid sin arbetsplats.
– Visst är det fint, ibland tar jag en paus från kontoret och promenerar lite.
Jan Malmgren är ödmjuk inför sina arbetsuppgifter. Han är VD och har efterträtt Magnus Lönnroth som haft posten i 20 år och i praktiken byggt upp Läcköområdet till vad det är i dag för besökare.
Utvecklingen kommer naturligtvis att fortsätta. Just nu kräver pandemilagen att det finns plan A, plan B o s v. Kanske får Jan Malmgren nya direktiv att förhålla sig till i slutet av veckan.
– Vi är beredda på att det kan gå hur som helst med regelverket. Vissa beslut är ju redan fattade; Det blir ingen opera, och inte heller någon sommarinvigning eller traditionsenligt midsommarfirande.
Jan Malmgren tar emot ute på Slottsvallen. Det är full verksamhet. Det stora klocktornet får slutputsen innan det och Slottskyrkan kan öppna igen.
– Det är ju Fastighetsverket som är vår samarbetspartner när det gäller byggnaderna, och som bestämt att till sommarsäsongen ska allt vara klart.
När man ser byggnadsställningarna och alla dess trappor på tornets utsida så inser man hur högt det är.
– Arbetet med att byta puts kommer att fortsätta efter säsongen.
Pandemin har verkligen ställt till det. Jan Malmgren berättar att enligt reglerna ska det vara 20 kvadratmeter per person på Inre Borggården – den som rymmer hundratals vid operaföreställningarna kan nu bara ta emot ett 20-tal personer.
– Inomhus är det ju också begränsningar, en del rum är små och därför kan besöksgrupperna bara vara på 5 personer förutom guiden.
Hur ska då människor veta om de får komma in? Jo det finns en nyhet – Läckö Slott går in i dataåldern.
– Vi förbereder för att man ska kunna boka plats via nätet, mobiltelefon eller dator. Den bokningen är inte helt färdig än, men det jobbas på att den ska blir klar till sommaren.
– Vi kan inte möta folk som kanske åkt från Skåne utan att de fått möjlighet att boka i förväg.
Den här nyheten kan ha kommit för att stanna – fungerar det bra så blir den troligen kvar.
Det finns lite olika uppgifter på hur många som besöker Läckö – alltså området som helhet. Gissningar på upp till 300.000 finns.
– Men så många blir det inte som besöker slottet i år. Jag tycker att en tredjedel kan vara en bra målsättning.
Ett 10-tal personer arbetar året runt vid Läcköstiftelsen. Sommartid är de nära 50, och många bidrar med idéer.
Catarina Gnosspelius är en av de året-runt-anställda. I flera år har hon varit navet i arbetet kring operaföreställningarna – ibland även som översättare! I år har hon ägnat mer av sin tid åt att ta fram fina aktiviteter till barnverksamheten på slottet.
En ny upplevelse för alla är att fängelsehålan i slottet öppnar. Här kommer även att visas lite om bestraffningar förr.
– Kanske inte så trevligt att se, men det hör till historien här liksom på flera andra håll.
Utställningar blir det förstås också – Kinnekullekonstnärerna kommer att samverka till en stor utställning. Inne och utomhus.
Förresten har Jan Malmgren och hans medarbetare bestämt att flytta slottsbutiken – den har ju varit så liten att bara en besökare åt gången tillåtits. Nu flyttar butiken in i Fataburen – den tidigare restaurangen.
Jan Malmgren är ekolog. Är det ett tecken på förvandlingen av Läckö – där det gamla slottet fått ett naturum för en del år sedan.
– Nej, jag tror inte det. Men däremot är en viktig uppgift nu att skapa hållbara besöksmål. Det är intressant också för Läckö.
Jan Malmgren, född 1967, kommer ursprungligen från Örebro. Han har arbetat med samhällsutveckling på Länsstyrelsen, i Västerås och Varberg bl a. Senast kom han från chefsstolen vid Skaraborgs Kommunalförbund.
Nu väntar sålunda Läckö Slott på att han ska växa in i sin nya roll, och Jan Malmgren gillar det:
– Stiftelsen har verkligen en fin verksamhet som jag ska få leda in i nya faser, att vidareutveckla allt det goda arbetet här. Läckö är ett av norra Europas finaste besöksmål.