Gå direkt till Nyheten (Inga blixtar från Söököjan)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Inga blixtar från Söököjan

Publicerad söndag, 02 maj 2021, 10:11 av Björn Smitterberg

I ett kort meddelande för sjöfarande skriver Sjöfartsverket att fyren på Söököjan släckts. Sedan 1866 har fyren visat vägen för sjöfarare på norra Vänern, inte minst de som är på väg till Karlstad. Tillsammans med ljuset från Drottninggrund har Söököjans fyr visat var den smala öppningen mot Karlstad är.

I drygt 150 år har det varit en fyr på Söököjan. Efter hand har den moderniserats efter sin tids krav, och blev så småningom av samma modell som på några andra håll i Vänern, ett bostadshus med lanternin på taket. Meddelandet om släckningen kom i förra veckan.

Med blixtrande vitt sken har fyren gett sig till känna i mörker. Nu får man lita till Drottninggrunds markering.

Sökööjan är ett ”osvenskt namn”. Det är med i listan över märkliga ord som har tre likadana vokaler – och ingen annan vokal. Stavningen varierar dock beroende på var man läser. Söököjan, Sökööjan och Söökojan förekommer.
___________________
Bilden ur sjökortet är klickbar och gäller alltså innan fyren släcktes.