Gå direkt till Nyheten (Framnäs klar för massvaccinering)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 12 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Framnäs klar för massvaccinering

Publicerad torsdag, 29 april 2021, 09:14 av Redaktionen

Framnäs Köpcentrum i Lidköping är klart för att användas när vaccineringen mot covid går in i den avslutande fas fyra.

Scandinavium, Framnäs köpcentrum och Färgelanda sporthall. Nu börjar det bli klart vilka lokaler i Västra Götaland som ska användas till massvaccinationerna i fas fyra.

Det skriver Västra Götaland i ett pressmeddelande.

− Det är ett stort jobb att få fram passande lokaler som uppfyller alla krav så att vaccineringen blir så smidig och säker som möjligt, säger Anna Hedman, som håller ihop arbetet i vaccinationskansliet.

Arbetet med att få fram lämpliga lokaler har pågått i flera månader och börjar nu falla på plats. Ett antal lokaler är redan inbokade och fler är på gång.

Det handlar om cirka 200 lokaler, till exempel  apotek, köpcentrum, nedlagda livsmedelsbutiker, industrier och stora arenor.

I Västra Götalandsregionen (VGR) samverkar flera verksamheter i jakten på lämpliga lokaler. Västfastigheter, Närhälsan och Primör, som är en del av de privata vårdgivarna i Vårdval vårdcentral, har deltagit i arbetet. Enheten för säkerhet och beredskap (ESB) har gjort riskbedömningar av lokalerna eftersom vaccin klassas som skyddsvärt gods.

− Det handlar om att kunna vaccinera väldigt många människor på ett smidigt, snabbt och smittsäkert sätt, säger Anna Hedman.

Bokningen inför fas fyra startar preliminärt under vecka 20. Därefter är det cirka 770 000 personer i Västra Götaland som ska beredas möjlighet att få vaccination mot covid-19.

VGR har skrivit avtal med 18 externa vaccinatörer till fas fyra. Därtill kommer vårdcentraler, företagshälsovård och sjukhus.
När fas fyra drar igång kommer det att finnas minst en vaccinatör i nästan alla kommuner i Västra Götaland.

− Vi kommer att ha tillräcklig kapacitet och jämnt fördelat i Västra Götaland så att människor inte ska behöva förflytta sig längre än nödvändigt för sin vaccination, säger Anna Hedman.

Hur det kommer att se ut varierar. Det kan vara flera mindre vaccinationsställen, någon stor eller kombinationer av dessa.

Det finns en mängd krav på de lokaler som ska användas:

De behöver ha tillräckligt stor yta för att förhindra köbildning både före och efter vaccinationen. Du ska kunna ta dig både dit och därifrån utan risk att hamna i trängsel.
Man behöver få plats med både förväntrum, vaccinationsbås och efterväntrum med säkerhetsavstånd till andra som väntar. Den som vaccinerats behöver vänta och övervakas i 15 minuter i avvaktan på eventuella reaktioner.
De behöver ha tillräcklig storlek och höjd för att transportfordon ska kunna köra in och leverera vaccin på ett säkert sätt.
Det måste finnas ändamålsenliga och säkra utrymmen för förvaring av vaccin.
Vaccinet måste kunna förvaras kylt på ett säkert sätt.
Det behöver finnas lämpliga personalutrymmen
Toaletter till personal och besökande
En särskild plats att fylla i hälsodeklaration för dem som inte gjort det i förväg.
På större platser behövs värdar som guidar.
De fåtal ställen där man ska ha drive through behöver det finnas gott om parkeringsplatser både inför och efter vaccinering.

Anna Hedman skickar med en vädjan från vaccinatörerna inför att vaccineringen drar igång i stor skala.
− Dyk inte upp för tidigt om du har bokat tid för vaccinering. Då ökar risken för att det blir en ansamling av folk.

Exempel på större vaccinationslokaler för fas 4 som är klara:
Nordstan, Göteborg
Scandinavium, Göteborg
Slottsskogen, Göteborg, drive through
Torp Köpcentrum Uddevalla
Agnesbergshallen, Uddevalla
Bengtsfors företagscenter
Arenan, Vänersborg
Nevs, Trollhättan
Rådahallen, Mellerud
Färgelanda sporthall
Framnäs köpcentrum, Lidköping
Tingsholmsgymnasiet, Ulricehamn
Listan är ännu inte komplett. När det närmar sig fas fyra kommer man att kunna hitta hela listan med vaccinationsställen uppdelat per kommun på 1177.se

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Martin Gustafsson
Gäst
Martin Gustafsson
29 april, 2021 12:14

När allt detta blir utrett kommer de inblandade att hamna i hel……. Det är tydligen lätt att historien upprepar sig…. Nurnberkoden kom till för en anledning!

Björn Smitterberg
Redaktör
29 april, 2021 01:02

Komplettering: Antagligen avses med Nürnbergkoden de regler för experiment på människor som togs fram när läkare som gjort experiment på människor i Tyskland under nazitiden åtalades. Här krävs bl a samtycke av alla som ingår i experiment.

Helene Elf
Gäst
Helene Elf
30 april, 2021 08:22

Det här är ett experiment

Nisse
Gäst
Nisse
29 april, 2021 03:30

Du får gärna vara lite mer konkret i vad du menar?