Gå direkt till Nyheten (Det ”händer” i Konsthallen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 06 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Det ”händer” i Konsthallen

Publicerad torsdag, 22 april 2021, 16:03 av Björn Smitterberg

Är vi på väg mot en Evig sommar?
Konstnären Ella Tillema öppnar utställning med sina verk på Konsthallen i Lidköping. Om det varit en konstig tid för den som vill se konst, så har det inte varit mindre konstigt för konstnären Ella Tillema. Nu är utställningen här.

Verksam på en liten ort utanför Älmhult i Småland har hon just haft utställning i Umeå – en utställning hon inte fick komma till, tågresan skulle blivit för riskfylld för hennes hälsa.
Lidköping ligger bättre till.

Bilderna som visas är delvis vackra, delvis oroande. Efter ett besök på Kebnekajse häromåret började hon måla en stor triptyk över utsikten från fjälltoppen. Det märkliga är att hon försökt skapa en så sanningsenlig bild som möjligt – och det finns nästan ingen snö på fjälltopparna.

– För har det ju alltid varit snö, men nu är det omvänt. Inte ens den högsta toppen är högst längre, säger Ella Tillema.

– Jag blev även besviken på människorna – hela vägen upp till toppen kantades vandringsvägen av skräp. Så visst var utsikten vacker – men vad händer med klimatet, ingen snö på fjälltopparna som är våra högsta? Och allt skräp.

Ella Tillema har fått en kluven inställning till mänskligheten.

Man kan ju tro att det är ett oroande möte med en oroad person. Men det är ett möte med en oroad glad person.

– Det är illa att människor gör så mot vår värld, men jag har ändå tilltro till mänskligheten. Den svarta munnen är det som oroar i hennes självporträtt och betraktaren börjar fundera…

Ella Tillema har betar mycket med känsla – sin egen magkänsla.

– Jag vill förstå min samtid, säger hon och påpekar att hon fortfarande är punkare även om hon inte reser runt och spelar. Punke har för henne övergått i måleri.

Men så dånar det konsthallen. En stark fläkt håller uppe luftslottet. Helt i vitt.

Så är det detta med händer. Händer spelar en stor roll i utställningen – händerna i hennes bilder och skulptur visar olika sinnesstämningar, som inte minst publiken kan få tolka.

Tyvärr verkar vara svårt att få se utställningen ”live”. Pandemin fortsätter att spridas – så den här utställningen ses lättast på kultursidorna kommunen har på nätet och sociala medier. Det dröjer ännu någon dag innan det är öppet.

Det finns en annan speciell sak med Ella Tillema. Ända sedan hon utbildades på Malmö Konsthögskola har hon årligen gjort en liten skrift.

Pamflett, kallar hon den själv. Det är teckningar och texter som speglar henne just när det gjorts. Nu är årets lilla upplaga här.

Redaktören hoppas att pandemin dör ut snart – för här är en utställning som är vacker och väcker samtal.
________________
Bilderna är klickbara till större format.