Gå direkt till Nyheten (Yrkessvenska – språkutbildning på Campus)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 november 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Yrkessvenska – språkutbildning på Campus

Publicerad tisdag, 20 april 2021, 14:22 av Redaktionen

– Att utveckla ett nytt språk som vuxen tar tid och kräver att man har kontakt med språket på olika sätt. Har man dessutom en kort skolbakgrund tar det oftast längre tid innan man utvecklat ett språk som fungerar i många olika situationer, uppger Campus Västra Skaraborg som erbjuder utbildning i yrkessvenska.

Campus Västra Skaraborg har uppmärksammat att det finns ett stort behov hos företag att stärka sina medarbetare i svenska språket och startat uppdragsutbildningen ”Yrkessvenska”.

Genom uppdragsutbildningen ”Yrkessvenska” hoppas företagen att arbetet ska flyta bättre och att fel som ibland uppstår genom språkmissförstånd ska minimeras. Yrkessvenska ger också individen bättre möjligheter att kommunicera med sina arbetskamrater.

– Bäst är att arbeta med språket direkt kopplat till en uppgift på plats. Vi planerar utbildningen mot de arbetsuppgifter och viktiga situationer som individerna möter i sitt yrke. Innan utbildningen går man igenom vilka situationer som kräver högre språklig nivå än i nuläget och på det sättet kan utbildningen anpassas både individuellt och till respektive arbetsområde/yrke berättar Helena Johnson, lärare i svenska som andraspråk.

– Kurser i svenska så man klarar kommunikation muntligt och skriftligt samt längre tid i Sverige med ett brett kontaktnät så man lär sig förstå de sociala koderna är viktiga förutsättningar för att en individ ska bli integrerad säger David Lantz, rektor på Campus Västra Skaraborg.

Efterfrågan på en utbildning i yrkessvenska har varit stor. Behovet finns hos både offentlig och privat sektor. Campus Västra Skaraborg har till dessa uppdrag behöriga lärare med erfarenhet av att undervisa svenska som andraspråk samt erfarenhet av olika arbetssituationer och behov.

– Vi är glada att vi nu har startat upp första utbildningsomgången i Vara kommun där ett tjugotal medarbetare går utbildningen. Det är förmodligen fler företag som har samma behov och vi ser gärna att de företagen tar kontakt med oss.