Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia
Porslinsmålaren Henning Johansson, del 9 – korsstygn)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia
Porslinsmålaren Henning Johansson, del 9 – korsstygn

Publicerad fredag, 09 april 2021, 10:21 av Redaktionen

Alf Johansson arbetar med att skriva artiklar som anknyter till Lidköpings porslinshistoria.
I den här serie som nu pågår utgår han från sin pappa Henning Johansson och dennes tid vid Rörstrandsfabriken. Just i detta avsnitt – koppling till ett av Alf Johansson andra stora intressen; Korsstygn!

Denna artikel är en parentes i min berättelse om pappa som porslinsmålare. I den förra artikeln visade jag porslinsarbetarnas fana, som finns på Skaraborgs föreningsarkiv.

På fanan kan man se en manlig arbetare som drejar urnor och en kvinnlig arbetare dekorerar urnor.

Dessa urnor inspirerade mig att rita mönster för broderi med korsstygn! Jag började med att rita urnor mm enligt det traditionella sättet att brodera med korsstygn – flytta stygnen två trådar! Linjerna i rutnätet motsvarar en tråd i den väv som man broderar på.
OBS – mönsterbilderna är klickbara till större format.

Nästa försök blev att rita genom att ibland bara flytta korsstygn en tråd. Det ger ”mjukare” former!

Om man jämför de två sätten att rita – det blir skillnad!

Sedan var det bara att rita mönster!

I mitt slutliga mönster ritade jag två olika urnor och en vas. Jag använde mönstersekvensen till en liten kvadratisk duk. Jag broderade med en mörkgrå tråd till alla figurerna utom till en vas, som jag broderade med en mörkröd tråd.

Duken blev lagom klar till mitt fördrag på Lidköpings stadsbibliotek om mina 72 år med korsstygn den 12 februari 2020. Då ritades det också mönster av hjärtans lust!

Duken blev lagom klar till mitt fördrag på Lidköpings stadsbibliotek om mina 72 år med korsstygn den 12 februari i år. Då ritades det också mönster av hjärtans lust!

_________________________
Tidigare artiklar av Alf Johansson – klicka