Gå direkt till Nyheten (Stor brist på ferieplatser i Lidköping
– Vi försöker övertala alla!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 30 maj 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stor brist på ferieplatser i Lidköping
– Vi försöker övertala alla!

Publicerad torsdag, 08 april 2021, 12:53 av Björn Smitterberg

Det finns i dag cirka 250 ferieplatser inom kommunal verksamhet samt deras bolag. Det behövs cirka 150 till för att Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden ska bli nöjd.

– Vi försöker tjata på kommunens bolag och verksamheter att uppfinna fler feriejobb, säger Andreas Bill, ordförande i nämnden.

Kultur- och fritidsförvaltningen får enligt Andreas Bill högsta betyg för närvarande. Fler än en tredjedel av de cirka 260 platser som finns nu har fritidsverksamheten vaskat fram. det handlar om badvakter, värdpersonal på badplatser och  vaktmästarjobb på idrottsanläggningar. Men det handlar också om ungdomar som får arbete med specialuppgifter – exempelvis hur ungdomar kan intresseras för demokratifrågor.

– Det är ett särskilt problem att ungdomar som är intresserade av vårdyrken inte får arbeta i vården – det krävs 18 år. Här har ju tidigare hundratals ungdomar fått olika jobb i vårdarbeten, och kanske bara fått gå bredvid för att se hur jobbet är.

– Det är extra viktigt med feriejobb i år – ungdomarna har fått sitta hemma enskilt alldeles för mycket under de senaste terminerna. Nu behöver vi försöka ordna så de får komma ut, tjäna några kronor och få social gemenskap.

Det finns idéer även inom den egna förvaltningen – men det är svårt att sjösätta på kort tid. En sådan idé är att låta elever i UF-företag arbeta med sina företag och få viss ersättning för det. Men Ove Brodin, förvaltningschef, säger att det antagligen inte hinns med i år.