Gå direkt till Nyheten (Ökad skatt hotar slå mot villaägare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ökad skatt hotar slå mot villaägare

Publicerad torsdag, 08 april 2021, 08:53 av - Inskickat material

Ett slopat tak för fastighetsavgift riskerar att kosta många villaägare tusentals kronor om året. I Lidköping skulle skatten höjas med 43 procent.
Villaägarnas Riksförbund presenterar siffror som visar hur förslaget att avskaffa avgiftstaket skulle påverka den genomsnittliga husägaren – kommun för kommun.

I Lidköping är det genomsnittliga taxeringsvärdet på ett hus ungefär 2 miljoner kronor. Om taket för fastighetsavgiften tas bort skulle kostnaden bli 12 060 kronor om året, 43 procent mer än dagens avgift.

Lidköping är därmed en av de kommuner som skulle drabbas hårt av en lagförändring.

Fastighetsskatten avskaffades år 2008 och ersattes med en avgift med ett tak. Nu finns ett förslag från Socialdemokraterna i Stockholm om att ta bort taket och återinföra en progressiv skatt, som bygger på husets taxeringsvärde.

I dag ligger den genomsnittliga fastighetsavgiften i Lidköping på 8 437 kronor om året, vilket alltså motsvarar det nuvarande avgiftstaket. Om taket tas bort och skatten hamnar på 0,75 procent av taxeringsvärdet skulle den genomsnittliga husägaren få betala 12 060 kronor om året i stället.

I hela Västra Götalands län påverkas genomsnittsvillan i 26 av 49 kommuner av förslaget. Göteborg skulle drabbas hårdast ( +21 248 kronor).