Gå direkt till Nyheten (Vill Lidköping ha en friskola till?
Fråga ställs på sin spets)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vill Lidköping ha en friskola till?
Fråga ställs på sin spets

Publicerad onsdag, 07 april 2021, 18:10 av Björn Smitterberg

Oppositionsrådet Rasmus Möller (M) ställer en enkel – men rak – fråga till kommunalrådet Jonas Sundström (S): Skulle en högstadie-friskola vara positivt för Lidköping?

Den senaste tiden har det på flera sätt ältats frågan om Lidköping ska välkomna Roul Wallenbergskolans önskan om att etablera skola Rörstrandsområdet.

Hittills har politikerna inte svarat på frågan, utan Skolinspektionen har fått svar på frågor av mer teknisk och social art. Barn- och skolnämnden svarar att det finns beslut på att bygga ut kommunens högstadier så de räcker till.

Rasmus Möller vill alltså ha svar mer rakt på sak. Han undrar också om budgeterade pengar räcker för skolornas utbyggnad, samt om gymnasieskolan ska få ta över Rudenschöldskolan som är en av de tre högstadieskolorna i Lidköping i dag.

guest
7 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
7 april, 2021 07:21

Hur tusan kan man instifta en lag där den som betalar (kommunen) inte äger frågan om etableringsrätten?
Den frågan är moderaterna svaret skyldigt på.

Gurkan
Gäst
Gurkan
8 april, 2021 07:36

Detsamma gäller insynen i dessa bolag. Skattemedel ska betala allt men rätt att ställa krav görs av skolinspektionen, inte av kommunen. Systemet är helt uppochned enligt mig. Och varför är det så viktigt för borgarna, främst moderater, att några ska göra vinst på våra barn?

RGR
Gäst
RGR
8 april, 2021 01:34

Borgarna älskar att dela ut skattepengar till privata bolag, det är deras hobby och största fritidsintresse. Men de blir fly förbaskade när vanligt folk som är mellan jobb tvingas gå på bidrag för att försörja sina familjer.

Valfrihet!
Gäst
Valfrihet!
8 april, 2021 03:17

Mina barn har i olika skeden gått i privata skolor. Inre alltid. Skillnaden i pedagogik, engagemang, värdegrund och skolresultat har varit milsvida till privatskolornas fördel. Det är i min värld bara skitsnack om vinster hit o dit. Låt dem etablera sig som vilket företag som helt och om de gör ett dåligt jobb kommer de inte ha några elever kvar efter 6 månader.

Tillgång och efterfrågan helt enkelt. Det är inte kommunens sak att begränsa tillgången!

Gurkan
Gäst
Gurkan
8 april, 2021 05:30

Valfrihet: Håller inte med dig alls. Visst kan pedagogik och resultat skilja sig mellan privata och kommunala skolor. Men då får du också skriva ut den ”urvals rätt” privata skolor kan hålla sig till. Klart som korvspad att betygen går upp om du tidigt kan välja att endast ta in ”a-barn”. Vilket företag vill ta in kunder som kostar mer än det smakar? Sen är det ju som så att kommunen fortsatt är ansvarig för barnens skolgång. Så om nu detta fantastiska företag går omkull så är det kommunen som fort som ögat ska få fram platser till alla dessa elever. Men det är väl en petitess i sammanhanget. Viktigast är att någon han bli rik medans det var gynnsamt…

Valfrihet!
Gäst
Valfrihet!
9 april, 2021 11:19

Gurkan. Ingen av de två privatskolorna jag haft erfarenhet av tar bara in a-barn. Det finns alla nivåer, men man är duktiga på att inspirera genom god pedagogik. Däremot har de fördel av att vara en attraktiv arbetsgivare och kanske därför har lättare att rekrytera duktiga lärare.

Kommunen uppger att de betalar lika mycket för en plats på kommunal skola som privat. Det hör inte till saken om en ägare blir rik eller ej. Det som är relevant är att våra barn får så god utbildning som möjligt.

Politisk kommentator
Gäst
Politisk kommentator
12 april, 2021 08:20

Det är så tråkigt att politisk ideologi försurar skolan.

7
0
Lämna gärna en kommentar!x