Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia
Porslinsmålaren Henning Johansson, del 8 – semester)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia
Porslinsmålaren Henning Johansson, del 8 – semester

Publicerad onsdag, 07 april 2021, 19:34 av Redaktionen

Alf Johansson arbetar med att skriva artiklar som anknyter till Lidköpings porslinshistoria.
I den här serie som nu pågår utgår han från sin pappa Henning Johansson och dennes tid vid Rörstrandsfabriken. Åttonde delen, med minnesbilder i ett album.

Som jag har konstaterat tidigare, så månade Rörstrand på olika sätt om sina anställda. I NLT den 26 juni 1953 kan man läsa om det nya semesterhemmet under rubriken Vejbystrand ett lyckokast:
”Det är kväll i Vejbystrand och vi njuter svalka efter en strålande högsommardag . Kvällssolens sista strålar silar ner på vår altan genom doftande barrskog och nedanför kilar en årsfärsk harpalt över grusgången. Vi har njutit solmättade timmar vid en härlig sandstrand och lögat oss i uppfriskande saltvatten vid en lagom långgrund strand där ungarna har plaskat omkring utan risk… Ja, förlåt, bäste läsare, det blir mest superlativer det här, men det känns så på Vejbystrand. Rörstrands nya semesterhem vid härlig Skånekust. … ”.

NLT återkom i en uppföljande artikel den 13 juli 1953.

Vår familj fick möjlighet att åka dit redan detta första år och jag var med. På bilderna syns ett fotografi i NLT från artikeln den 13 juli. På nästa syns mamma och pappa i badrockar och mina syskon Kjell och Kerstin. Självklart kunde pappa cykla omkring och se sig om och fotbollen var med, här har Kjell hand om den. Vi gjorde också många utflykter och på det sista fotografiet syns pappa, min syster Kerstin och jag vid Kullens fyr. Jag hade förstås på mig min realskolemössa. Mamma, pappa och mina syskon var på semester i Vejbystrand under flera år framåt. Eftersom jag 1954 började att arbeta under sommarloven, var jag inte med där någon mera gång.

Senare under 1953 firade porslinsarbetarnas fackförening 60 år. På den gamla fanan på Skaraborgs föreningsarkiv anger, att avdelning 42 av Svenska Grov- och Fabriksarbetareförbundet bildades den 13 december 1913 av arbetare på Aktiebolaget Lidköpings Porslinsfabrik (ALP). I Valdemar Anderssons fackföreningskort står dock, att han blev medlem av fackförbundets avdelning 173 den 12 december 1913.

Den 11 december 1953 hittar man i NLT en artikel med rubriken Jättekalas i Lidköping: Porslinsarbetarna jubilerar med middag för 600 personer.

I artikeln kan man om starten 1913 bland annat läsa: ”Tanken på en facklig organisation mognade. Initiativtagare till denna blev personalen på måleriavdelningen. Det tycks ha varit de kvinnliga målarna som först insåg vikten av en facklig organisation. Organiseringsarbetet påskyndades genom arbetsgivarens införande av arbetstidskontroll med stämplingsbrickor etc. Porslinsarbetarna vägrade att finna sig i denna åtgärd. Numera förekommer emellertid sådan kontroll på alla större industrier i landet och även på Rörstrand.

Den 12 december 1913 bildades den första fackföreningen, som först fick namnet sektion 3 av SV. Grov- och Fabrriksarbetareförbndets avd. 173 [jo, det finns tryckfel i texten]. Den första styrelsen fick följande utseende: Viktor Johansson, ordf., Joel Lindqvist, kassör, och Leonard Möller, sekr. Suppl. Var Nora Malm och Helfrid Stråhle och revisorer Elsa Olsson, Martin Precht och Waldemar Andersson.”

Flera av de ovan nämnda personerna var ”gamla i gården” och finns med på fotografiet från Nymans Porslinsmåleri-Aktiebolag (NPA) 1905, här på ett slitet exemplar på Vänermuseet.

Den 14 december 1953 visades Rörstrands gåva till fackföreningen – en relief utförd av Carl-Harry Stålhane.
NLT var inte nöjd med fackföreningen. Tidningen fick inte vara med på festen och sedan skriva om den. Fackföreningsstyrelsen hade ”beslutat att förbehålla den socialdemokratiska pressen referentskapet”.

Det finns ytterligare några fotografier från Rörstrand i pappas fotoalbum. De är daterade 1954 och på det ena fotografiet från måleriet på Rörstrand östra syns Nils Sandén och pappa tillsammans med Antonio Berni och Karl Tröger. Det andra kortet är från Lucia-kaffet och visar Valdemar Andersson och pappa bland andra anställda på Rörstrand.

Valdemar Andersson hade tidigare under hösten 1954 blivit uppmärksammad, eftersom han kunde fira 50 år som anställd på NPA, ALP och Rörstrand. Detta kunde man läsa omden 1 oktober 1954 under rubriken Rörstrandsdekoratör hyllad på sin 50-åriga arbetsdag. Han hade hyllats av direktör Wethje den 28 september exakt på dagen 50 år efter det, att han hade anställts på NPA. Han fick Nylundspjäs i gåva av Rörstrand – en chimpans, som han länge hade längtat efter att få tag på och som nu hade tillverkats i ett exklusivt exemplar.

_________________________
Tidigare artiklar av Alf Johansson – klicka

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jim - Ljung
Gäst
Jim - Ljung
7 april, 2021 07:44

Den loggan skulle nog inte gå hem i dagens sammhälle?
men DÅ var den nog rumsren!