Gå direkt till Nyheten (Debatt: Polarisering som skadar)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Polarisering som skadar

Publicerad söndag, 04 april 2021, 07:58 av Insändare

Varför inte se framåt?
Polariseringen är nedbrytande och inte konstruktiv anser en debattör.

Polarisering som skadar

Sveriges regioner gjorde stora ekonomiska överskott 2020 beroende på att de statliga bidragen för att tackla Corona blev alldeles för stora. Det kan man säga var slarvigt av staten, men det fanns ju bara gott uppsåt. Resultatet är nu att regionerna sitter på mycket pengar som man normalt inte skulle förfoga över, men som man nu kan använda i den framtida verksamheten. Detta ger goda möjligheter att beta av de vårdköer som uppstått i och med pandemin, att ge hårt arbetande vårdanställda någon extra procent i kommande löneförhandlingar o s v.

Men facket ”rasar” naturligtvis på sitt vanliga enögda sätt.
”Vi hade 4.000 anmälda arbetsskador som var kopplade till covid-19 bland våra yrkesgrupper, inställda semestrar, krislägesavtal, många som fick jobba 12-timmarspass, sex miljoner övertidstimmar och många som blev sjuka” säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande i Vårdförbundet.
Kommunals ordförande Tobias Baudin vet inte om han ska skratta eller gråta över det stora överskottet, men konstaterar att han blir ”mest förbannad”.

Ingen tvivlar på att Vårdförbundets och Kommunals medlemmar sliter ont för att ta hand om pandemins drabbade. Men varför i helvete (ursäkta uttrycket) måste de inta en fientlig position och kritisera bakåt i stället för att komma med konstruktiva förslag framåt? Magdalena Andersson har erkänt att bidragen blev för stora, och nu är faktum att regionerna har mycket pengar. Använd då denna möjlighet i en positiv och samarbetsvillig anda!

Svenska folket är dödstrött på den sjuka polariseringen mellan arbetstagare/arbetsgivare och olika politiska ”läger”. När regeringen kommer med ett förslag analyseras det inte sakligt av oppositionen, utan Ulf Kristersson hoppar omedelbart fram och säger att förslaget är kass. Han reagerar med ryggraden i stället för med hjärnan. Precis detsamma gäller i motsatt riktning.

Det torde vara omöjligt att samtliga socialdemokratiska eller moderata förslag är värdelösa. Jag längtar efter den dag som Stefan Löfven har modet att säga:
”Det där var ett klokt förslag från moderaterna, låt oss träffas och prata om det.”

Tror du att vi någonsin får uppleva det? Jag är tyvärr pessimistisk på den punkten.
”Sossarna är kass.” ”Moderaterna är kass.” ”Arbetsgivarna är kass.” ”Facket är kass.”
Det är tyvärr den inställning som råder. Ingenting lär bli bättre av det.

BSFE