Gå direkt till Nyheten (Ny chans för temalekplats vid Nya Stadens torg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny chans för temalekplats vid Nya Stadens torg

Publicerad lördag, 03 april 2021, 08:54 av Björn Smitterberg

Ett par år har en provisorisk lekplats funnits sommartid i den lilla parken invid Särnmarkspumpen. Den ska ersättas med en lekpark som ska stå året om. En lekpark som berättar om Lidköpings historia.
Förslaget skulle kunna ha blivit verklighet redan i vår – men har fastnat på att det var ofullständigt beslutsunderlag.

Nu är lekparken på väg upp i den politiska hierarkin igen. Ärendets genomförande har flyttats till den nya Servicenämnden som ska ta hand om lekparkerna framöver. Temalekparken har formgivits av Helena Granath, Stellan Carlberg och Sofia Sjölin vid Ateljé Arkitekten. Bilderna här i artikeln är ur deras förstudie.

Temalekplatsen presenterar historiskt korrekta material och färger från byggnadskultur kring sekelskiftets 1800-1900-tal i en skala och fantasifullhet som inbjuder till lek och lärande. Temalekplatsen planeras bland annat innehålla gångstråk, affär, bostadshus, verkstad, fiskebodar och ett mindre torg med marknadsstånd som också kan fungera som en scen.

Redan när förslaget diskuterades i höstas väcktes kritik mot att barn som lämnades obevakade kan hamna i vattnet. Det utlovades då från politiskt håll att lämpligt staket  ska finnas.

24 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oscar Andersson
Gäst
Oscar Andersson
3 april, 2021 09:16

Snåla politiker…. förstöra platsen, den platsen borde va en plats för ett riktigt GÅNGSTRÅK, FISKEBUTIK osv… ni förstör torget med två fula metall ”leksaker” ingen använder , sen en regnbädd, elskåp, en övergång som inte är färdig över torget, lyktstolpar på torget som står kors och tvärs, nu det här, ni borde inte få pris för årets stadskärna utan årets förstörelse av stadskärna! Kan någon stoppa dessa inkompetens!!!!!!

Robin
Gäst
Robin
3 april, 2021 09:33

Man lämnar väll inte sina barn obevakde på en lekplats? Det kan jag tycka vore väldigt dåligt föräldraskap?

Håkan Eriksson
Gäst
Håkan Eriksson
3 april, 2021 10:32

Bygg en saluhall på den platsen istället.

Nisse
Gäst
Nisse
3 april, 2021 11:45

Bra att man satsar lite för alla som man vii se som besökare vid torget. Möjlighet att ställa fiskbutik och låta folk flanera finns redan i överflöd men det här är enda platsen enbart för barnen, så varför ta den ifrån dem?

Jakob
Gäst
Jakob
3 april, 2021 12:00

Håller delvis med Oscar. Lekplatsen känns ändå fair för min del. Men elskåpet är ju ett skämt. Åtminstone klä den i trä med sadeltak som ger den lite småstads-känsla. Överlag förstörs de centrala delarna mer och mer med bebyggelse som inte passar vår vackra småstad. Bygg gärna med höjd och bredd. Men använd klassisk arkitektur som utvecklar vår vackra stadskärna och gör stadskärnan större. Sluta utmana med stilar som påminner om Skövde och andra betongstäder, vilket jag upplever bidrar till att vår vackra stadskärna blir mindre och mindre, mitt i en grå betongstad. Snart finns inget kvar av det som kännetecknar vårt vackra traditionellt byggda Lidköping.

Lillan
Gäst
Lillan
3 april, 2021 12:18

Osmart med lekplats intill vattnet!!

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
3 april, 2021 12:57

Hej Oscar. Vad är det vi ”snåla politiker” förstör? En gräsyta ingen är på? Du får gärna utveckla mer om du ska få någon förståelse. Vad gäller regnbädden så fyller den en funktion i att rena vatten från parkeringen norr om Rådhuset. Elcentralen kan man ha synpunkter om men den fyller också sin funktion i att tillgodose behovet av ström inför evenemang etc på torget. Att hugga med ord som inkompetens utan att presentera något alternativ känns lite konstigt. Att centrum ska stärkas och utvecklas tror jag många håller med om. Vi(snåla politiker) har provat just den här platsen med en lekplats under två år med fina resultat. Många besökte den och uppskattade den. Jag tycker detta är en given plats för lek i centrum.

Gustav Edvinsson (S)
Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

Martin
Gäst
Martin
3 april, 2021 03:21

Elcentral? Ni beslöt bygga en transformatorstation på torget, är väl rätt viktigt för en politiker att ha koll på vad man beslutar om? Av inläggen på Lidköpingsnytt kan man utläsa en stor frustration, ni politiker kanske skall ta till er detta och fundera på varför denna frustration byggts upp? Det är era väljare det handlar om, inte en hög med skräp!

Nisse
Gäst
Nisse
3 april, 2021 03:23

Överlag är det nog hög tid attLidköping slutar lyssna på alla förslag som enbart talar oss över 40 år – det yngre måste också få finnas till. Önskan att låta Lidköping växla över till ett senior-boende enligt modellen gated community ter sig allt tydligare…

Steinlager
Gäst
Steinlager
3 april, 2021 04:10

Kommer garanterat se förjävligt ut, såsom ”kraftverket” å regnbädden. Miljön runt torget skall bevaras som den historiska miljö det är. Lidköping är snart lika fult som Skövde….

Svenne
Gäst
Svenne
3 april, 2021 04:11

Elcentralen skulle vara för evenemang på torget. Vilka evenemang.,mig veterligt har det inte varit några sen elcentralen kom på plats. Är det några ”evenemang” på gång då ska torget stängas av

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
3 april, 2021 05:55

Martin: Jag är väl medveten om vad vi byggt. Elcentral eller transformatorstation är semantik. Den är en byggnad för el. Och den är nödvändig för att klara försörjningen för torgets behov framöver.

Karle Kula
Gäst
Karle Kula
3 april, 2021 06:01

Risken att vi återigen får någon sorts halvmessyr i stadskärnan är väl tyvärr överhängande. Jämför hur torget har utvecklats på 10 år jämfört med Skövde eller hamnområdet jämfört med Mariestad osv. Problemet ligger nog tyvärr i vilka politiker staden lyckas sätta på ledande platser. Exempelvis en outbildad brödpackare som förvisso är retoriskt duktig kommer inte lyckas leda arbetet på ett stategiskt plan. Det är därför vi ser dessa ständiga frimärksplaner och hattande med stadens utveckling. Tyvärr ser det inte bättre ut bland något oppositionsparti heller, möjligen att Liberalerna har några namn med lite längre utbildning? Vore intressant om Lidköpingsnytt kunde göra en genomlysning av detta?

Bosse
Gäst
3 april, 2021 07:49

Varför allt till torget?
Använd hellre den fina Örthagsparken mer, både för ”historisk” lekplats och skridskobana vintertid. Sommartid vore det härligt med stensättning och vattensprutande fontändjur (såg detta i en park i Berlin).

Owe
Gäst
Owe
3 april, 2021 08:11

Jag håller med att det borde satsas något som berättar att vi är en sjöstad på denna plats, vad ska barn göra nere vid djupt vatten och trafik, har det ena gjorts en koll på detta, kunde ni inte komma på något bättre? Ställ upp bodarna där eller bygg nytt, sälj glass och annat gott, eventuellt fisk också. Lekplats ska vara i miljö som är anpassad för detta. Hoppas ni beslutsfattare läser detta och börjar snegla lite på vad andra kommuner lyckats med, finns en handfull städer runt vår stora sjö att ta inspiration ifrån. Lycka till och lägg ner det här med lekplats på bästa platsen i stan. Tack

Mr J
Gäst
Mr J
3 april, 2021 08:49

Men herregud vad folk gnäller! Har ni inga större problem i livet så kan jag bara gratulera!

Martin
Gäst
Martin
3 april, 2021 09:36

Verkar inte som ni ÄR medvetna om vad ni bygger med tanke på hur ni placerar saker. Läs vad jag skrev i övrigt Gustav, tänk igenom! Innan du skriver igen kan du gå ut i trädgården och fundera lite, odla lite gurkor eller något annat vettigt!

Yim-Yung
Gäst
Yim-Yung
3 april, 2021 09:50

Ja ä så trött på folk som gnäller på folk som gnäller..
Kunde väl vara kul med nått nytt som inga andra städer har i civiliserade länder.
Inför lite medeltids tema med tex svärdsfäktining, bågskytte,knyppling och sätt upp en prydande stupstock.
kan ju dra turister hit till stan..
Fe – i

abpot
Gäst
abpot
3 april, 2021 09:51

-Jag minns hur nästintill samtliga vuxna i Lidköping gnällde över konstverket i stadsparken som bestod av en hög med däck. Samtliga sa att det är väl FAAN inget konstverk men man såg barn som nyttja det som en lekplats… Heja barnen de är vår framtid

Gurkan
Gäst
Gurkan
4 april, 2021 07:58

Karle Kula, vem är en outbildad brödpackare? Och hur utbildad ska en politiker vara tycker du för att få ha ett uppdrag? Pratar vi högskola eller rent av universitet? Tycker ditt inlägg låter farligt för demokratin. Om vi ska kräva så för att få vara politiker. Och vad är det tidningen ska undersöka?

Svenne
Gäst
Svenne
4 april, 2021 10:54

Vad är det som ska hända på Torget eftersom det behövs en egen transformatorstation. Det måste vara astora planer. Kan vi invånare bli upplysa eller är det hemliga klubben som planerar på sin kammare.

Nilla
Gäst
Nilla
4 april, 2021 03:49

Helt fel ock farligt att placera lekplats för små barn intill älven. De lekplatser nu som finns för allmänheten är mycket säkrade för att barn inte skall skada sig,,hur tänker man här med djupt vatten ock fara för drunkningsolycka.Naturligtsvis har föräldrar ansvar för sina barn.Men en olycka kan lätt hända ,särskilt om det är många barn.Förstår inte de politiker vet risken men ändå fortsätter att driva något så dumt ock riskfullt

Oscar Andersson
Gäst
Oscar Andersson
5 april, 2021 12:39

Svar till Gustav Edvinsson:

Tack för att du som ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden tog dig tid att svara på en kommentar angående era planer, inte ofta det händer, förstod att du tog illa upp.

Men handen på hjärtat, tycker du att ni gör ett bra jobb?

Ja jag skrev inkompetens, av en anledning…. Du kanske inte läser här så ofta men det kallas irritation och dialog om våran stadskärna som just ni förstör, det är en historisk miljö precis som folk nämner i tråden, varför det byggs upp irritation är för att ni slänger upp saker utan att tänka till, två fula ”metall leksaker” i ena hörnet ingen ens förstår vad det är, den ena ser ut som ett försök till ett rivjärn, en elcentral till vad? Jag har varit på många torg i och utanför Sverige med många stora evenemang utan en ful och dåligt placerad elcentral byggd vid torget.

Jag köper regnbädden av dess funktion, men övergången ni byggt med trappsteget ligger ungefär en halvmeter för långt ner så folk får vända tillbaka, men det är väl heller inget ni lagt märke till..

Jag har ringt till kommunen och försökt få svar ett antal gånger, så snälla svara på det här nu, övergången över torget är superfin, men vad har ni gjort mellan torgbron och torget där ankaret förr stod, en blandning mellan små stenar, stora plattor och asvalt helt snett och i en enda röra,,, det ser förfärligt ut! Snälla förklara varför har ni inte gjort något åt det elände?

Och lyktstolparna som står som plockepinn på torget numera, det som stod i media ni prata om en ”fin” belysning. misslyckat!

Jag anser inte att jag behöver komma med bättre alternativ för att ja ska ha en åsikt, man kan veta vad fult och fint och rätt och fel är utan komma med ett annat förslag, i detta fallet är det bästa förslaget, lyssna på invånarna och mig och låt det va!

Den så kallade temalekplatsen, mellan en väg och vatten, inte speciellt bra läge, och förstöra det fina platsen med ett stängsel runt om, du nämner en ”gräsyta ingen är på”, vad är det för fel med en gräsyta i centrum? Den gräsytan ”ingen är på är otroligt fin och borde inte förstöras, för du vet nog lika väl som alla andra att temalekplatsen inte kommer va så fin som ni försöker få det att låta, kommer förmodligen se ut nåt som ja själv skulle kunnat snickra ihop vid 10 års ålder. Varför inte göra något helhjärtat någon gång?

Har ni ens några stora övergripande planer för staden, vad är summan uppe i för hamnstaden? Ger kontrakt till byggbolag ni sedan vill dra tillbaka, vad kostade alla dialoger med stadens invånare? Vad händer med gångstråket med förlängning av torggatan? rakt ut till en väg mot en förorenad gräsyta,,, nu ska ni snabbt bygga en skatepark på 1300 kvm där bostadsområden redan borde ha byggts.

Snabba beslut åter igen utan att tänka efter.

Vi bor vid Vänern men knappt en enda bostad vid vattnet, det är skandal.

Ett nytt badhus vi borde vi haft för längesen. Kinnekullebanan och sjukhuset borde ni lägga mycket mer krut på för att rädda och utveckla.

Listan kan bli så lång Gustav och jag studerar nu hållbart samhällsbyggande, det är något ni i nämnden också borde göra.

Jag studerar hållbart samhällsbyggande, det är något ni i nämnden med borde göra.

Pratar ofta med nyinflyttade till Lidköping och de säger samma sak. Lidköping är vackert, det är en riktig pärla. Men att endast bygga industrier vid vattnet är en skandal.

Listan skulle kunna bli så lång och irritationen växer i staden bland invånarna.

Anledningen till varför jag inte tar kraft och berättar alla mina förslag är att otaliga bra förslag har inkommit till er, människor som skissat för hela centrum som även varit i tidningen, men som ni åter röstat ner.

Vi bor i en sjöstad med ett historiskt centrum. Jag håller tummarna för ett maktskifte till Moderaterna. Det behöver vi invånare innan ni förstör mer.

Yim - Yung
Gäst
Yim - Yung
5 april, 2021 02:41

Jo du Svenne.. Upplysta kan vi säkert bli, med en sån transformator
kan man säkert upplysa halva stan. ;-)