Gå direkt till Nyheten (Ny chans för temalekplats vid Nya Stadens torg)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 mars 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Ny chans för temalekplats vid Nya Stadens torg

Publicerad lördag, 03 april 2021, 08:54 av Björn Smitterberg

Ett par år har en provisorisk lekplats funnits sommartid i den lilla parken invid Särnmarkspumpen. Den ska ersättas med en lekpark som ska stå året om. En lekpark som berättar om Lidköpings historia.
Förslaget skulle kunna ha blivit verklighet redan i vår – men har fastnat på att det var ofullständigt beslutsunderlag.

Nu är lekparken på väg upp i den politiska hierarkin igen. Ärendets genomförande har flyttats till den nya Servicenämnden som ska ta hand om lekparkerna framöver. Temalekparken har formgivits av Helena Granath, Stellan Carlberg och Sofia Sjölin vid Ateljé Arkitekten. Bilderna här i artikeln är ur deras förstudie.

Temalekplatsen presenterar historiskt korrekta material och färger från byggnadskultur kring sekelskiftets 1800-1900-tal i en skala och fantasifullhet som inbjuder till lek och lärande. Temalekplatsen planeras bland annat innehålla gångstråk, affär, bostadshus, verkstad, fiskebodar och ett mindre torg med marknadsstånd som också kan fungera som en scen.

Redan när förslaget diskuterades i höstas väcktes kritik mot att barn som lämnades obevakade kan hamna i vattnet. Det utlovades då från politiskt håll att lämpligt staket  ska finnas.

22 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Robin
Gäst
Robin
3 april, 2021 09:33

Man lämnar väll inte sina barn obevakde på en lekplats? Det kan jag tycka vore väldigt dåligt föräldraskap?

Håkan Eriksson
Gäst
Håkan Eriksson
3 april, 2021 10:32

Bygg en saluhall på den platsen istället.

Nisse
Gäst
Nisse
3 april, 2021 11:45

Bra att man satsar lite för alla som man vii se som besökare vid torget. Möjlighet att ställa fiskbutik och låta folk flanera finns redan i överflöd men det här är enda platsen enbart för barnen, så varför ta den ifrån dem?

Jakob
Gäst
Jakob
3 april, 2021 12:00

Håller delvis med Oscar. Lekplatsen känns ändå fair för min del. Men elskåpet är ju ett skämt. Åtminstone klä den i trä med sadeltak som ger den lite småstads-känsla. Överlag förstörs de centrala delarna mer och mer med bebyggelse som inte passar vår vackra småstad. Bygg gärna med höjd och bredd. Men använd klassisk arkitektur som utvecklar vår vackra stadskärna och gör stadskärnan större. Sluta utmana med stilar som påminner om Skövde och andra betongstäder, vilket jag upplever bidrar till att vår vackra stadskärna blir mindre och mindre, mitt i en grå betongstad. Snart finns inget kvar av det som kännetecknar vårt vackra traditionellt byggda Lidköping.

Lillan
Gäst
Lillan
3 april, 2021 12:18

Osmart med lekplats intill vattnet!!

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
3 april, 2021 12:57

Hej Oscar. Vad är det vi ”snåla politiker” förstör? En gräsyta ingen är på? Du får gärna utveckla mer om du ska få någon förståelse. Vad gäller regnbädden så fyller den en funktion i att rena vatten från parkeringen norr om Rådhuset. Elcentralen kan man ha synpunkter om men den fyller också sin funktion i att tillgodose behovet av ström inför evenemang etc på torget. Att hugga med ord som inkompetens utan att presentera något alternativ känns lite konstigt. Att centrum ska stärkas och utvecklas tror jag många håller med om. Vi(snåla politiker) har provat just den här platsen med en lekplats under två år med fina resultat. Många besökte den och uppskattade den. Jag tycker detta är en given plats för lek i centrum.

Gustav Edvinsson (S)
Ordförande Samhällsbyggnadsnämnden

Martin
Gäst
Martin
3 april, 2021 03:21

Elcentral? Ni beslöt bygga en transformatorstation på torget, är väl rätt viktigt för en politiker att ha koll på vad man beslutar om? Av inläggen på Lidköpingsnytt kan man utläsa en stor frustration, ni politiker kanske skall ta till er detta och fundera på varför denna frustration byggts upp? Det är era väljare det handlar om, inte en hög med skräp!

Nisse
Gäst
Nisse
3 april, 2021 03:23

Överlag är det nog hög tid attLidköping slutar lyssna på alla förslag som enbart talar oss över 40 år – det yngre måste också få finnas till. Önskan att låta Lidköping växla över till ett senior-boende enligt modellen gated community ter sig allt tydligare…

Steinlager
Gäst
Steinlager
3 april, 2021 04:10

Kommer garanterat se förjävligt ut, såsom ”kraftverket” å regnbädden. Miljön runt torget skall bevaras som den historiska miljö det är. Lidköping är snart lika fult som Skövde….

Svenne
Gäst
Svenne
3 april, 2021 04:11

Elcentralen skulle vara för evenemang på torget. Vilka evenemang.,mig veterligt har det inte varit några sen elcentralen kom på plats. Är det några ”evenemang” på gång då ska torget stängas av

Gustav Edvinsson
Gäst
Gustav Edvinsson
3 april, 2021 05:55

Martin: Jag är väl medveten om vad vi byggt. Elcentral eller transformatorstation är semantik. Den är en byggnad för el. Och den är nödvändig för att klara försörjningen för torgets behov framöver.

Karle Kula
Gäst
Karle Kula
3 april, 2021 06:01

Risken att vi återigen får någon sorts halvmessyr i stadskärnan är väl tyvärr överhängande. Jämför hur torget har utvecklats på 10 år jämfört med Skövde eller hamnområdet jämfört med Mariestad osv. Problemet ligger nog tyvärr i vilka politiker staden lyckas sätta på ledande platser. Exempelvis en outbildad brödpackare som förvisso är retoriskt duktig kommer inte lyckas leda arbetet på ett stategiskt plan. Det är därför vi ser dessa ständiga frimärksplaner och hattande med stadens utveckling. Tyvärr ser det inte bättre ut bland något oppositionsparti heller, möjligen att Liberalerna har några namn med lite längre utbildning? Vore intressant om Lidköpingsnytt kunde göra en genomlysning av detta?

Bosse
Gäst
3 april, 2021 07:49

Varför allt till torget?
Använd hellre den fina Örthagsparken mer, både för ”historisk” lekplats och skridskobana vintertid. Sommartid vore det härligt med stensättning och vattensprutande fontändjur (såg detta i en park i Berlin).

Owe
Gäst
Owe
3 april, 2021 08:11

Jag håller med att det borde satsas något som berättar att vi är en sjöstad på denna plats, vad ska barn göra nere vid djupt vatten och trafik, har det ena gjorts en koll på detta, kunde ni inte komma på något bättre? Ställ upp bodarna där eller bygg nytt, sälj glass och annat gott, eventuellt fisk också. Lekplats ska vara i miljö som är anpassad för detta. Hoppas ni beslutsfattare läser detta och börjar snegla lite på vad andra kommuner lyckats med, finns en handfull städer runt vår stora sjö att ta inspiration ifrån. Lycka till och lägg ner det här med lekplats på bästa platsen i stan. Tack

Mr J
Gäst
Mr J
3 april, 2021 08:49

Men herregud vad folk gnäller! Har ni inga större problem i livet så kan jag bara gratulera!

Martin
Gäst
Martin
3 april, 2021 09:36

Verkar inte som ni ÄR medvetna om vad ni bygger med tanke på hur ni placerar saker. Läs vad jag skrev i övrigt Gustav, tänk igenom! Innan du skriver igen kan du gå ut i trädgården och fundera lite, odla lite gurkor eller något annat vettigt!

Yim-Yung
Gäst
Yim-Yung
3 april, 2021 09:50

Ja ä så trött på folk som gnäller på folk som gnäller..
Kunde väl vara kul med nått nytt som inga andra städer har i civiliserade länder.
Inför lite medeltids tema med tex svärdsfäktining, bågskytte,knyppling och sätt upp en prydande stupstock.
kan ju dra turister hit till stan..
Fe – i

abpot
Gäst
abpot
3 april, 2021 09:51

-Jag minns hur nästintill samtliga vuxna i Lidköping gnällde över konstverket i stadsparken som bestod av en hög med däck. Samtliga sa att det är väl FAAN inget konstverk men man såg barn som nyttja det som en lekplats… Heja barnen de är vår framtid

Gurkan
Gäst
Gurkan
4 april, 2021 07:58

Karle Kula, vem är en outbildad brödpackare? Och hur utbildad ska en politiker vara tycker du för att få ha ett uppdrag? Pratar vi högskola eller rent av universitet? Tycker ditt inlägg låter farligt för demokratin. Om vi ska kräva så för att få vara politiker. Och vad är det tidningen ska undersöka?

Svenne
Gäst
Svenne
4 april, 2021 10:54

Vad är det som ska hända på Torget eftersom det behövs en egen transformatorstation. Det måste vara astora planer. Kan vi invånare bli upplysa eller är det hemliga klubben som planerar på sin kammare.

Nilla
Gäst
4 april, 2021 03:49

Helt fel ock farligt att placera lekplats för små barn intill älven. De lekplatser nu som finns för allmänheten är mycket säkrade för att barn inte skall skada sig,,hur tänker man här med djupt vatten ock fara för drunkningsolycka.Naturligtsvis har föräldrar ansvar för sina barn.Men en olycka kan lätt hända ,särskilt om det är många barn.Förstår inte de politiker vet risken men ändå fortsätter att driva något så dumt ock riskfullt

Yim - Yung
Gäst
Yim - Yung
5 april, 2021 02:41

Jo du Svenne.. Upplysta kan vi säkert bli, med en sån transformator
kan man säkert upplysa halva stan. ;-)