Gå direkt till Nyheten (”Negativt” om Wallenbergskolan får etablera sig i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

”Negativt” om Wallenbergskolan får etablera sig i Lidköping

Publicerad fredag, 02 april 2021, 11:08 av Björn Smitterberg

Nästa vecka ska politikerna i Barn- och skolnämnden svara på Skolinspektionens fråga om en friskola på högstadienivå ska få etablera sig i Lidköping. I beslutsunderlaget för politikerna står att en friskola med 270 elever kan ge negativa konsekvenser för bl a ekonomi och pedagogik.

Raoul Wallenberg Skaraborg AB är de som ansökt om att få öppna en högstadieskola i Lidköping.  Skolinspektionen har skickat frågan på remiss och vill ha svar på frågor om hur en friskola skulle påverka kommunens högstadieutbildning.

I beslutsunderlaget finns inget förslag på hur politikerna ska ställa sig – underlaget är svar på de frågor som ställs av Skolinspektionen som dock inte frågar rakt ut om politikerna vill ha friskolan eller inte. Det handlar bl a om prognoser över antalet  elever framöver.

Förfrågan är i ett känsligt läge när det gäller utvecklingen av högstadieskolorna. Barn- och skolnämnden är inne i en process för att utöka antalet elevplatser i de befintliga högstadieskolorna. Om en friskola tar 290 av eleverna skulle det bli ett överskott av platser på högstadierna tillsammans.

Så här står det i beslutsunderlaget som föreslås gå till Skolinspektionen:

– Baserat på kommunens investeringsplan 2020-2023 om en utökning av de kommunala högstadieplatserna till 1500 platser med tillhörande uppgradering till moderna och funktionella lärmiljöer och Raoul Wallenberg Skaraborg AB´s ansökan om etablering på 270 platser leder det till ett överskott på elevplatser motsvarande 18%.

– Befolkningsprognosen för åren 2022-2028 visar en mindre ökning av antalet elever (5 elever motsvarande 0,3%).

– En utökning av antalet platser kan innebära att Lidköpings kommun får tomma platser inom befintliga 7-9 skolor. Slutsatsen är att en etablering i centrala Lidköping påverkar de näraliggande 7-9 skolorna negativt. Detta då skolornas elevtryck kommer vara relativt oförändrat under tidsperioden och en ny aktör kan, enligt ovan beskrivning, innebära betydande konsekvenser ur ett ekonomiskt, organisatoriskt och pedagogiskt perspektiv.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Valfrihet
Gäst
Valfrihet
2 april, 2021 03:36

Då kan ju kommunen spara lite investeringar och låta den privata aktören göra dem istället. Win-win.

Undrar
Gäst
Undrar
2 april, 2021 10:58

”Negativt” för vem? Den kommunala budgeten eller för eleverna som får möjlighet att välja skola?

Gurkan
Gäst
Gurkan
3 april, 2021 02:06

Naiva kommentarer i vanlig ordning. Läs på innan ni kommenterar. Vad tror ni denna skola får sin inkomst ifrån? Luften? Rika knösar som inte har något bättre för sig? Nej det är skattepengar. Och detta urholkar såklart den kommunala skolan. Och det bör kommunen påvisa. Jag är inte direkt sugen på att mina skattepengar ska gå till denna verksamhet.

En annan skattebetalare......
Gäst
En annan skattebetalare......
3 april, 2021 09:39

Gurkan: det är troligtvis inte heller dina barn som kommer att gå på denna skola så dina skattepengar går tryggt till kommunens kassa. En friskola till i Lidköping kan öka kraven på kommunens högstadieskolor. Ett resultat av det fria skolvalet.