Gå direkt till Nyheten (Miljarder till stöd för sport, kultur och evenemang)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Miljarder till stöd för sport, kultur och evenemang

Publicerad Thursday, 01 April 2021, 09:18 av Björn Smitterberg

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind presenterade i dag ett nytt stort stöd till idrotten, kulturen och evenemangsarrangörer. Det handlar om hjälp för att klara pandemin.

Så här ser stödet ut i korthet:

• Ytterligare 1,3 miljarder kronor för kris- och stimulansstöd 2021 till följd av de ekonomiska konsekvenser som uppstått på grund av pandemin. Fördelas av Statens kulturråd, Konstnärsnämnden, Svenska Filminstitutet, Författarfonden och Sametinget.

• Ytterligare 1 miljard kronor för att mildra pandemins ekonomiska konsekvenser för idrotten och för att underlätta en återstart av verksamheten.

• 125 miljoner kronor i krisstöd till ett antal statligt finansierade kulturinstitutioner för uteblivna intäkter till följd av pandemin.

• Ett nytt evenemangsstöd på 3 miljarder kronor. Staten står för en del av kostnaden om ett evenemang inte kan genomföras eller måste begränsas i stor utsträckning.

– Om vi kommer fram till att det tillfälliga statsstödsregelverket ska användas är gränsen ett tak per stödmottagare på 1,8 miljoner euro för att stödet inte ska riskera att bryta mot EU-kommissionens ramverk. Stödet gäller evenemang som planeras genomföras under perioden juli-december 2021