Gå direkt till Nyheten (Fastighetsägarna, krögarna och handlare: Stötta vår stadskärna)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Fastighetsägarna, krögarna och handlare: Stötta vår stadskärna

Publicerad måndag, 29 mars 2021, 16:43 av Insändare

Debattartikel om hur pandemin tvingar fram stängda verksamheter. Nu måste det ske ändring, skriver Körgarrådet, Handelsrådet och Fastighetsägarna.

Stötta vår stadskärna

Pandemin har nu påverkat våra liv och vardag i över ett år. Ett år som fått konsekvenser för oss alla, alltifrån den enskilda människan till hela vårt samhälle.

Vi har fått se verksamheter som var självklara stänga igen, för att i stället mötas av tomma gator och lokaler. Redan innan pandemin påverkades stadskärnan av en strukturomvandling, urbanisering, globalisering och digitalisering som fortsatt kommer påverka, men nu kan vi även addera pandemin till vår stadskärnas utveckling alternativt avveckling.

Stadskärnan har i många år varit symbolen för en mötesplats, dit människor tar sig för att träffas, uppleva saker och utföra behov som att handla, äta med mera. För att vi ska ha ha kvar en levande stadskärna även efter pandemin är det viktigt att vi tänker sunt och är lojala mot våra verksamheter.

Vi har alla ett ansvar för en fortsatt levande stadskärna efter att pandemin är över. Vi har också i pandemins tider ett ansvar att minska spridningen av Covid-19. Detta innebär emellertid inte att du ska sluta gynna våra verksamheter i stadskärnan och sluta handla. Samtliga verksamheter i stadskärnan erbjuder ett säkert sätt att handla, äta eller fika – som att hämta varor och leveranser utanför butiken.

Vi handlare, krögare och fastighetsägare ser att stadskärnan är livsviktig för vår stad. Vårt fokus är en stadskärna full av liv och rörelse. Genom att stötta lokala handlare, restauranger, caféer och andra verksamheter på olika sätt, kan vi med en hoppfullhet se ljuset i tunnel.

Tillsammans bygger och bevarar vi vår framtida stadskärna.

Eva-Karin Djupström Kvist, Handelsrådet
Zlatko Kavalic, Krögarråde
Jonas Danielson, Fastighetsägarna

8 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oscar Andersson
Gäst
Oscar Andersson
29 mars, 2021 08:03

När ska Lidköping inse att sålänge hyrorna är såpass höga som dem är i centrum & sålänge det bara finns små butikslokaler så kommer det fortsätta & dö ut, istället för att bygga Orionhuset till en stor galleria så byggs det om till en enda butik, en annan galleria som försvann & byggde ett café (Henrys) Skövde är otroligt bra på att ligga steget framför, finns en anledning till det, dem har förstått att för att butiker skall överleva & för att kedjor skall va intresserade av centrumhandeln så behövs det stora moderna stora butikslokaler, ni jobbar bakåt men vill framåt! Det nya huset på Torggatan är ytterligare ett exempel där man gör ett nybygge utan att bygga en butikslokal i botten på Självaste Torggatan! Det finns mängder med ytor i centrum där stora parkeringar är nu ni skulle kunna bygga nytt, kopparportens parkering, Åhléns parkering , Rörstrand mm …. men nej,,, lördagar räddar inte handeln bara för att folk vill ta en fika & strosa för det är marknaden på torget folk vill åt…. spelar ingen roll hur mycket diskutioner om centrum ni har, det verkar inte bli bättre för det… snarare tvärtom… Dags att börja bygga mer än vad ni pratar!

Ronson
Gäst
29 mars, 2021 09:37

Oscar Andersson, du anser alltså, att när det redan idag är svårt att hyra ut affärslokaler i centrum, lösningen är då att bygga ytterligare lokaler för nämnda ändamål?
Har aningen svårt att förstå resonemanget men kanske du eller nån annan kan få mig att förstå.
Själv tror jag, tyvärr måste jag säga, att detta med centrumhandel får allt svårare att konkurrera med stormarknader utanför centrum beroende på att de allra flesta idag har möjligheten att på ett enkelt sätt ta sig till dessa köpcentra.
Centrumhandeln blir tyvärr förlorarna vilket självklart är tragiskt, hoppas ändå att dessa på nåt sätt kan överleva men med dagens sätt att handla blir det för många omöjligt.

Susanne
Gäst
Susanne
29 mars, 2021 10:36

Bara en tanke..Kan det hjälpa om butikerna har öppet mer på helgerna när många är lediga?

Nisse
Gäst
Nisse
29 mars, 2021 11:58

Rätt i att bottenvåning på nyproduktion bör vara butikslokaler, vilket lär pressa hyrorna då utbudet då bli mättat – man kan fundera på om det orsakas av befintliga fastighetsägare, eller ren okunskap. Men att Skövde är ett bra exempel känns fel – de vill vara Stockholm, men är inte ens i närheten av Jönköping… vilket inte bara är geografiskt. Men nu vill ju de boende i centrum att det ska bli bilfritt, och när det är genomfört så lär hatet rikta sig mot cyklisterna… och sen finns endast behovet av kvartersbutiker kvar, och de lär ju inte klara betala höga hyror. Återstår för shopingen att flytta till Änghagen, och Kartåsen. Antar att det är upp till raggarna att se till att det blir lite drag i centrum…

Oscar Andersson
Gäst
Oscar Andersson
30 mars, 2021 11:56

Ja precis ”Ronson” det menar jag, för att vinna måste man våga satsa, det finns en anledning till att butikerna står tomma, för att inte folk vågar eller vill hyra pågrund av att folk åker till andra städer för att shoppa då det helt enkelt inte erbjuds det folk vill ha. Ungdomar & unga vuxna går bara inte i små te butiker & svindyra inredningsbutiker för gräddhyllan. Att vi har en ”stormarknad” som tex Änghagen tror jag inte dödar centrumhandeln i Lidköping utan tvärtom då de för en gångs skull tänkt till och inte gjort som i tex Trollhättan & lagt butikskedjorna i Överby utan mer sällanköpshandel & matbutik.

Ett mer varierat centrum med nytt & gammalt är ett måste för att nå en bred målgrupp.

Att bygga nån slags mini medelsvensson gräddhylla i sjölunda med sjuka priser lockar en del till stan. Dem som shoppar på nätet & när dem är i andra delar av landet & länder.

Alla seniorlägenherer till pensionärer som knappt har råd till mat med en pension som kommunen äter upp med alla servicepriser som dem är tvungna till då den yngre generationen inte hjälper de gamla bortglömda längre.

Den här stan jobbar inte för unga vuxna som shoppar mest i centrum vid rätt utbud, om det finns nåt utbud det vill säga.

Restaurang utbudet är magiskt i den här stan med tanke på invånare men det ser vi ju hur sossarna totalförstör i pandemins spår så det är bara att vänta en restaurangdöd med tyvärr.

Åter till ämnet, medans sossarna här Istan ruvar på pengarna så bygger andra städer en framtid eftersom dem har råd, det är bara att inse att i alla län i Sverige så är vinnarna dem städerna som vågar satsa eftersom urbaniseringen fortsätter, de städer som satsar på mest service vinner både befolkningsökning & välfärd. Genom att snåla när man har så mycket pengar som Lidköping gör, så visst då kommer vi stå och trampa som vi gör.

Om ni vet om Lidköpings historia så var Lidköping den största staden i Skaraborg fram tills för hundra år sedan innan Skövde gick om. Vi lär fortsätta och stå och trampa i mellanmjölk & bara klaga på att Skövde vinner över oss i allt om det enda vi kan är att prata. Mindre snack och mer verkstad.

Vi är i ett guldläge med tanke på våran natur, hamnen, skärgården, vårat vackra centrum men om vi skall få ungdomar & unga vuxna att bo kvar & vilja handla i centrum & få ha kvar sjukhus, myndigheter & bygga en fungerande bra infrastruktur så är det framåt som gäller, allt var inte bättre förr och framåt måste vi oavsett om vi vill eller inte.

Lidköpings politiker har två val, antingen så kan de sluta lägga pengar på projekt med att fortsätta diskutera i hundra år till. Eller så kan de titta framåt och börja agera som den rika kommun vi är.

HGW
Gäst
HGW
30 mars, 2021 01:13

Nisse: ”Raggarna” får ju inte det,du ser ju hur det stängs ner på gator och torg vid cruisingar och PBM,även vid spontancruisingar.
Så torget kommer alltid va dött efter 24.00 då du inte får åka på parkeringen på torget ens,så drag blir det nog aldrig där mer tyvärr…

Ronson
Gäst
30 mars, 2021 08:27

HGW, det viktigaste är alltså att det är ”drag” efter kl 24??
Jaja, så olika är tydligen våra dygnsbehov av upplevelser!!??

Lunnarn
Gäst
Lunnarn
31 mars, 2021 10:45

Välkomna till Änghagen,Här finns allt vi behöver.
Lekplats,fri parkering som handlarna betalar och bänkar att sitta på åretrunt.Två matställen och två kaféer.