Gå direkt till Nyheten (Halvljus – vanligaste felet vid bilbesiktning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 05 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Halvljus – vanligaste felet vid bilbesiktning

Publicerad torsdag, 25 mars 2021, 15:17 av Redaktionen

Cirka 3,5 miljoner personbilsbesiktningar utfördes under 2020.
I cirka 780 000 fall underkändes bilen med krav på efterkontroll. Det är den lägsta andelen underkända som Transportstyrelsen uppmätt.

– Vi har under många år sett en nedgång när det gäller andelen underkända bilar. Trenden är tydlig under de senaste 10 åren. Utvecklingen talar för att bilarna blir allt bättre och därmed också allt mer trafiksäkra, säger Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Skicket på den svenska personbilsparken varierar i olika delar av landet. Bäst i Sverige är bilarna på Gotland där 19,3 procent underkändes. Också i Stockholms län stack resultatet ut i positiv riktning med 19,4 procent underkända. I andra änden på listan återfinns Värmlands län där nära 28 (27,8) procent av personbilarna underkändes under förra året. Västernorrlands län hade nästan lika stor andel underkända med 27,2 procent.

Vanligaste felet – defekta halvljus

Fler än två tredjedelar av alla anmärkningar kan härledas till ljusrelaterade fel. Totalt cirka 240 000 nedslag på halvljusen gjorde det till det vanligaste felet. Näst vanligaste felet berodde på defekta positionsljus.

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att vi kan se så många anmärkningar på halvljuset. Tillfredsställande ljus är väldigt viktigt ur ett trafiksäkerhetsperspektiv och dessutom något som du enkelt kan lösa själv på de flesta personbilarna, säger Mikael Andersson.

Nedan – de tio vanligaste felen på nationell nivå (källa Transportstyrelsen):