Gå direkt till Nyheten (Debatt: Äntligen något i sjukhusfrågan från våra politiker!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Äntligen något i sjukhusfrågan från våra politiker!

Publicerad torsdag, 25 mars 2021, 07:48 av Insändare

– Äntligen har företrädare för fem partier kommit ut i offentligheten med sina tankar i sjukhusfrågan, skriver Ingvar Svensson i en debattartikel.

Äntligen något i sjukhusfrågan från våra politiker!

– Nu behöver våra politiker mod!

Äntligen har flera företrädare för de politiska partierna i Lidköping kommit ut i offentligheten med sina tankar i sjukhusfrågan. Vänsterpartiet var först, KD tycks tydligast och övriga, förutom centern, för ett självklart resonemang om var besluten fattas.

Att regionen är ansvarig för sjukvårdsfrågan är inget nytt, och att man på tjänstemannanivå inom regionen fattar beslut om förändringar vid Lidköpings sjukhus, har vi tydligt blivit varse den gångna veckan. Föga hjälper det då, att Lidköpings politiker talar med sina egna på regionnivå, då det tydligen inte har någon som helst effekt på neddragningsbesluten.

I det avgörande krisläge, som vi nu befinner oss i, är det nödvändigt att våra politiker är skarpare, mer kreativa och har inflytande på sina partikamrater på regionnivå. Det krävs också att de är beredda att satsa sin egen, och sina respektive regionpolitikers framtid, genom att tydligt och offentligt driva det som deras väljare vill och gav dem mandat för i föregående val. Nämligen att tillvarata Lidköpingsbornas intressen!

Om inte politikerna i Lidköping och våra grannkommuner, driver frågan om ett fungerande traumasjukhus (akutsjukhus) för västra Skaraborg i Lidköping, är det förödande för såväl näringsliv som innevånarna i generationer framöver. Det kan också komma att kosta nuvarande politiker och deras partikamrater i regionen många röster i kommande val. I värsta fall kan det ge grogrund för ytterligare försök med ett lokalt enfrågeparti.  En utveckling som få vill ha, och som sällan leder till något gott på lång sikt.

Visa nu, vad ni med stöd av väljarna kan, och sätt stopp för fler dåliga beslut, och genomför inte det som nu har fattats. Medverka istället till att arbeta fram en genomtänkt strategi, som för överskådlig tid, lägger fast och tydliggör att Lidköpings sjukhus blir kvar och får utvecklas som ett traumasjukhus. Det skulle bli en tydlig tillväxtindikator och ge arbetsro på sjukhuset. Lägg gärna lite av våra ekonomiska resurser, och se till att ta fram en kvalificerad plan, som flertalet av regionens politiker kan ansluta sig till.

Ingvar Svensson

__________________
Läs tidigare artiklar om sjukhuset – klicka

6 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 mars, 2021 09:29

Rasmus Möller (M) talar med Johnny Magnusson om frågan. Uppenbarligen är de överens om att Lidköping inte skall ha något akutsjukhus. Bra att komma ihåg inför valet nästa år.
Pär Johnson (L) är tydligen mer än lovligt naiv eller direkt okunnig.
Också bra att komma ihåg inför valet nästa år.
Inte gynnar deras politik att Lidköping skall växa, det är övertydligt!

Skaraborg, nätverksstad eller by?
Gäst
Skaraborg, nätverksstad eller by?
26 mars, 2021 07:56

Men snälla Lidköpingsbor, försök för en gångs skull att lyfta blicken och se saken ur ett skataborgsperspektiv. Det är långsiktigt ohållbart att Lidköping inte accepterar Skövde som centralort. På vilket sätt gynnas resten av skaraborg av att ha dubblerade akuter varav en pseudoakut som ändå inte kan ta allvarliga fall. Lidköping behöver sluta med navelskådande och bymentalitet för skaraborgs bästa.

Jakob
Gäst
Jakob
27 mars, 2021 08:41

Skaraborg, nätverksstad eller by.
Det handlar inte nödvändigtvis om att konkurrera om att vara centralort. Har du överhuvudtaget följt debatten sedan 2019 och tidigare så har en del bubblor kommit upp till ytan. Det handlar främst om att ett toppfungerande sjukhus monteras ned för att försöka laga ett som hänger ihop med nöd och näppe. Där snackar vi påtvingad centralisering som inte gynnar folk i längden. Kvalité före kvantitet

Nisse
Gäst
Nisse
27 mars, 2021 08:44

Mycket manliga perpektiv där – det är alltså ingen tävling där en vinner, utan ett krav på väl fungerande sjukvård i hela regionen. Är väl läge att släppa nedmontering i Lidköping, och börja fundera på var mer i området man behöver öka kapaciteten? Det är ju inte direkt i Skövde man lider av för små resurser, och gör man det har man med tydlighet visat att vi inte gynnas av centralisering där borta på andra sidan berget.

Gurkan
Gäst
Gurkan
27 mars, 2021 11:05

Skaraborg, nätverksstad eller by? Hur tänker du nu? Skaraborg är tillräckligt stort för att klara av att ha två fungerande akutsjukhus. Precis som tidigare inlägg klargör så handlar mycket av debatten om den smygande nedmontering som pågår. Ingen från styrande borgerliga majoritet vågar eller vill säga vad dom vill. Att KSS läcker som en såll är vida känt. Och att Lidköpings Sjukhus ska ”betala” detta anser inte jag vara okej eller värdigt. Problemen ligger inte i Lidköping utan i Skövde.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
27 mars, 2021 12:20

Centraliseringsivern bygger på en enmansutredning av Måns Rosén som visade sig vara direkt felaktig och ovetenskaplig och kläddes av fullständigt i programmet ”Dokument Inifrån” i TV. Utredaren hade fabricerat ”fakta” och bl.a räknat döda flera ggr och även räknat in patientgrupper som inte hade något med sammanhanget att göra alls. Att politiker än idag ändå tror att centralisering är en förbättring är obegripligt och direkt ovetenskapligt. Det är enbart patientfientligt.