Gå direkt till Nyheten (Debatt: Tidsgränser för häktningar kan vara förödande)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Tidsgränser för häktningar kan vara förödande

Publicerad onsdag, 24 mars 2021, 12:24 av Redaktionen

Sten Bergheden, moderat riksdagsledamot för Skaraborg, skriver tillsammans med en partikamrat om regeringens förslag till tidsgräns för häktningar. Det ställs i debattartikeln direkta frågor till bl a socialdemokraten Carina Ohlsson.

Tidsgränser för häktning kan vara förödande

Samtidigt som samhället riskerar att förlora kontrollen över brottsutvecklingen driver S tondövt igenom tidsgränser för häktningar. Detta kan vara förödande för den viktiga kampen mot den organiserade brottsligheten.

Det kanske allvarligaste samhällsproblem som vi står inför just nu är kriminaliteten. Enligt alla undersökningar ökar otrygghet och utsatthet för brott på bred front.

Den mest oroande faktorn är hur de kriminella gängen kopplar grepp om Sverige. Gängens rekrytering av unga innebär att den grova brottsligheten kryper nedåt i åldrarna. År 2019 dömdes totalt 37 unga för mord eller dråp, vilket är fler än dubbelt så många som 2010. Vi ser också hur de kriminella gängen i allt högre utsträckning utnyttjar unga. Det kan handla om att man gömmer knark och vapen hos barn, att barn får vara narkotikakurirer eller till och med att barn får i uppdrag att utföra mord.

Mitt i denna utveckling har regeringen tagit initiativ till tidsgränser för häktning. Det förslag som nu ligger på riksdagens bord är en tidsgräns på nio månader för vuxna och tre månader för barn under 18 år. Men tre månader är oftast en för kort tid för att slutföra en förundersökning om ett grövre brott. Inte helt sällan är också nio månader otillräckligt, tyvärr. Detta beror framför allt på att den tekniska analysen av bevis vid polisens nationella forensiska centrum drar ut på tiden.

Risken med att fästa en tidsgräns på pränt är att utredningarna blir ännu svårare när de gängkriminella vet precis hur länge de måste tiga. Dessutom finns en annan, minst lika allvarlig risk. Nämligen att de tidsgränser som föreslås kommer leda till ännu mer och grövre ungdomskriminalitet.

Eftersom häktningsreglerna för unga kommer vara så pass mycket mer generösa än för vuxna är det sannolikt att gängen i ännu större utsträckning kommer att utnyttja barn för att begå brott. Detta varnade också remissinstanserna för när förslaget var ute på remiss. Åklagarmyndigheten, som är den myndighet som har förstahandserfarenhet av att leda förundersökningar, var kristallklar i sin kritik: en tidsgräns på nio månader för vuxna och tre månader för barn kunde vara ”förödande” för brottsutredningar. Det är sannerligen ord och inga visor.

Att Socialdemokraterna nu verkar få gehör för tidsgränser är mycket olyckligt. Den bistra sanningen är denna: Sverige är i ett läge där vi inte har råd att skjuta oss själva i foten när det gäller kampen mot den grova brottsligheten. Och vi har verkligen inte råd med några reformer som riskerar att vara ”förödande” för brottsutredningar. Om samhället hamnar på efterkälken är risken att vi helt enkelt inte kommer ikapp.

Därför undrar vi: hur kan ni, Patrik Björck, Carina Ohlsson och Erik Ezelius S-ledamöter från Skaraborg försvara att regeringen lägger fram en lagstiftning som poliser och åklagare varnar för kommer försvåra möjligheterna att utreda allvarlig brottslighet?

Sten Bergheden (M) riksdagsledamot Skaraborg, Justitieutskottet
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson Moderaterna

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Torwald Åberg
Gäst
Torwald Åberg
26 mars, 2021 06:24

Socialdemokraterna är bundna av en rad beslut i gången tid som det är svårt för dem att ändra på vilket visar att tiden har gått ifrån dem. Vi behöver nya partier som förstår dagens problem och kan se de lösningar som är nödvändiga. Men de gamla partierna vill hänga sig kvar vid makten men har inget annat än mobbning att ta till vilket bara lönar dem som mobbas. Skolan, sjukvården, polisen och rättsväsendet är i fritt fall och professionen som vill införa effektiva och vetenskapligt prövade metoder flyttas på med ett enkelt penndrag. Sedan viner partipiskan över de som engagerar sig och den lamslagna allmänheten har bara har en valsedal att vifta med vart fjärde år.