Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hotet mot public service)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hotet mot public service

Publicerad måndag, 22 mars 2021, 09:51 av Insändare

– Trots att Public Service-föreetag får starkt stöd är den hotad av M, Kd och Sd, skriver riksdagsledamoten Erik Ezelius, socialdemokrat representerande Skaraborg.

Hotet mot public service

Under förra mandatperioden satt jag med i den utredning som såg över finansieringen av public service samt i den kommitté som tog fram underlaget inför sändningstillståndsperioden 2020–2025. Enligt min bedömning landade vi rätt i båda fallen. Den gamla tv-licensen är skrotad till förmån för ett nytt avgiftssystem och i sändningstillståndet uppdrar vi nu åt public service att utöver det breda uppdraget också stärka den journalistiska bevakningen i hela landet. Man ska inte underskatta vikten av en nyhetsrapportering som skildrar hela landet, så också i Skaraborg.

Vad som har blivit än mer tydligt under pandemin är hur människor under kriser söker efter verifierad information. Det är därför inte konstigt att stödet för public service ökar och att publiken är rekordstor. Enligt SOM-insitutet har de grupper som konsumerar mycket nyheter 87 % högt eller mycket högt förtroende för Sveriges Radio. SVT uppnår ett historiskt högt stöd på 81 % av publiken som uttryckte ett ganska eller mycket högt förtroende. UR ställde snabbt om under pandemin för att hjälpa lärare och pedagoger med distansundervisning, och enligt Novus uttryckte 72 % av lärarna att UR:s uppdrag bör innefatta ett stöd till den svenska skolan i händelse av en samhällskris. Publiken visar också sitt tydliga ställningstagande för ett public service med ett brett uppdrag, där 75 % svarade att man är för ett brett uppdrag och bara 10 % emot.

Det går att konstatera att den nuvarande politiken går i takt med majoriteten av svenska folket. Ett public service som når ut till breda lager av befolkningen och som står fritt från politisk inblandning är djupt rotat i oss. Politiken ska aldrig lägga sig i och definiera vad kultur är och inte är. Tyvärr kan vi se olycksbådande exempel i Ungern och Polen, där public service har blivit en propagandamaskin för sittande regering.

Trots det folkliga stödet för public services uppdrag, bredd och karaktär så står man inför ett hot. Att M och KD räknar med stöd från SD för att nå regeringsmakten är den nya vardagen och lyssnar man på högerns retorik så lyder det att man ska samarbeta kring frågor där man har en lika syn. Gällande public service är alla tre partier överens om att minska anslagen och ge ett betydligt smalare uppdrag, på tvärs mot vad det svenska folket vill. Räkna med att det blir en hård strid kring public service inför valet 2022.

Erik Ezelius (S), riksdagsledamot

10 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lasse i Berget
Gäst
22 mars, 2021 10:55

Ja, angreppen från högerhåll duggar tätt. Att slå sönder vård, skola och omsorg för att kunna hämta privata vinster och skapa splittring, är en av metoderna. Dessa högerkrafter har länge haft ett ont öga åt public service, där målen är två.
Att som förebilderna Polen och Ungern begränsa medias granskande roll, är det ena och att komma åt stålarna för att privatisera det man kallar underhållningsprogrammen, är det andra.
Instämmer helt med Eriks högst berättigade lägesbeskrivning av vad de brun-blå tänker torgföra.

Steinlager
Gäst
Steinlager
22 mars, 2021 02:45

Lägg ner public service helt, de har aldrig kunnat hålla sig objektiva, utan är kontant vänstervridna. Vilket är naturligt då de inte vill vara kritiska mot de som föder dem….

Roger
Gäst
Roger
23 mars, 2021 04:47

Mem vänta lite nu ,är inte en påtvingad tv avgift genom skattsedeln en antidemokratisk handling som verkligen inte hör hemma i ett modernt samhälle, det är som att bli påtvingad att köpa något som man inte vill ha.och sen jämföra Polen och Ungern blir bara löjligt när ni beter er på samma sätt.

Håkan
Gäst
23 mars, 2021 09:17

Är denna artikel utsänd från regimen eller?
Att dra i det gamla vanliga fascist snöret och hota med M KD och SD vill närma sig Polen och Ungern är ett skamligt påhopp, när sossarna själva har använt public service som sin egna propaganda maskin genom åren och kommer att göra det i fortsättningen också.
För mig är trovärdigheten in regim TV och radio förbrukat för länge sedan och många med mig!
Vad hände nu helgen vid P3 Guld galan? -Det var tydligen en väldig spektakulär vinnare som har upprört känslorna rejält! – Och var det inte en partiledare som vill mer eller mindre lägga ner P3 om jag inte minns fel ?

Torwald Åberg
Gäst
Torwald Åberg
23 mars, 2021 10:30

För vänstern är det fria ordet från den borgerliga sidan, angrepp! Vänstern har regerat så länge i Sverige att den är liksom kungamakten och kyrkan var förr, liktydigt med staten. Sverige är därmed ingen äkta demokrati. Utbudet i radio och TV saknar en stor del av vårt kulturarv och går inte längre tillbaka än 1970. Det var då som Sverige skulle bli socialistiskt med löntagarfonder och en vänster som hade all makt i fortsättningen. De flesta som är födda efter 1970 har aldrig upplevt något annat än vänsterstyre med alla de epitet som fortfarande existerar. När sedan borgerliga partier hoppar in i den trygga socialistiska hagen för att få de unga kvinnornas röster är segern vunnen och då skall över en miljon röster mobbas bort. Men för att travestera Esaias Tegnér, Vad rätt du tänkt fast det blev fel.

Alfred.
Gäst
Alfred.
23 mars, 2021 02:44

Socialdemokraterna blir tyvärr allt mer irrelevanta med inlägg som detta.
Till sist kommer det gå upp för de flesta att; Folk som säger att kritik mot public service är ett hot mot demokratin är det riktiga hotet mot demokratin.

Henrik Karlsson
Gäst
Henrik Karlsson
23 mars, 2021 03:12

Kunde inte skrivet det bättre än Steinlager, Roger, Håkan och Torwald. Många kloka ord som bör ses över ifrån vänsterns håll. Är också för ta bort statlig SVT och SR som ej fungerar som public service

Pia
Gäst
Pia
23 mars, 2021 03:50

Vi är lurade till att tro att vi har en Demokrati, en röstsamtal gör skillnad, allt är ett skådespel! Sverige söndras bit för bit av girigt styre.
Undrar just vilka grupper i undersökningen det gäller som påstås ha så stort stöd. Public Service är påtvingats med skattetvång, inte anser jag att de är fria från politisk inblandning, vilket skämt!!

RGR
Gäst
RGR
23 mars, 2021 06:39

Jag är verkligen ingen anhängare av sosseriet som styr. Tvärtom. De har förstört väldigt mycket för arbetarklassen i det här landet. Men den lokala högerns representanter som skriver här sprider paranoida vanföreställningar som är omöjliga att ta på allvar.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
23 mars, 2021 11:03

Visst kan man kritisera vänstern för mycket, men att högerns hyckleri och dubbelmoral skulle ha skapat något av det vi traditionellt ser som VälfärdsSverige är vet du, Torwald, är en osanning.
Högerns signum är ju att en minoritet krämar ut allt man kan från en majoritet och inte minst skattekronor.
Att sen högern döljer sig bakom kristna budskap är minst sagt osmakligt.