Gå direkt till Nyheten (Debatt: Reformera det svenska valsystemet!)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Reformera det svenska valsystemet!

Publicerad söndag, 21 mars 2021, 14:54 av Björn Smitterberg

– Flera stora frågor finns, där folkviljan står i motsats till majoriteten i riksdagen. Då kan knappast demokratin ens kallas för representativ längre.
Det skriver debattören Ove Nordström i en artikel.

Reformera det svenska valsystemet!

Det politiska debattklimatet blir alltmer polariserat. Detta ser vi både i flödena på sociala medier och i den direkta politiska debatten partierna emellan. Ingen tycks ha någon lösning.

Varför har det då blivit så här?

Ja vi har flera stora frågor som delar både folket och de politiska partierna. Men partierna visar var för sig upp en enad linje utåt. Undantaget nu är väl möjligen Liberalerna där kampen tycks stå mellan för eller emot SD-samarbete i någon form.

Men splittring i olika frågor förekommer inom alla partier, men inte utåt märkligt nog. Socialdemokraterna har ju ”Reformisterna” som försöker påverka partiet inifrån, men vore det inte bättre att överlåta detta till väljarna?

Flera stora frågor finns, där folkviljan står i motsats till majoriteten i riksdagen. Då kan knappast demokratin ens kallas för representativ längre.

Jag tror att Sverige bör ta efter vårt östra grannland, Finland.

Där har man ett personvalssystem där ett kryss på en person betyder något och inte omgärdas av en massa kriterier så att krysset endast i yttersta undantagsfall får någon egentlig betydelse.

Det är väljarna som bestämmer, kort och gott.

Då kan en socialdemokrat/moderat vara för vinster i välfärden och en annan vara emot. Men då är det väljarnas kryss som bestämmer vem som blir vald.

Det är nog nödvändigt att något görs om inte situationen ska förvärras ytterligare. Och demokrati ska ju vara ”folkstyre”!

Finland är ett föredöme. Tar vi efter dem kanske vi också kan få en kvinnlig statsminister, men en som är vald av folket, inte enbart utsedd av ett parti.

Tack för ordet!
Ove Nordström, partimedlem

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Curt Johansson
Gäst
Curt Johansson
21 mars, 2021 07:21

Helt enig! Dagens politiker, med statsministern som slående exempel, verkar ju inte ens förstå rollspelet mellan Folk-Riksdag-Regering!