Gå direkt till Nyheten (Debatt: Frågor till politiker om Lidköpings sjukhus)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Frågor till politiker om Lidköpings sjukhus

Publicerad torsdag, 18 mars 2021, 14:52 av Insändare

Var står Lidköpings politiker i sjukhusfrågan?
Det är huvudfrågan som ställs av Ingvar Svensson i ett debattinlägg – och han önskar svar här.

Lidköping sjukhus avlövas succesivt mer och mer, med stor risk för att det inom en inte alltför avlägsen framtid kan komma att avvecklas helt. Befolkningen i Lidköping och hela västra Skaraborg behöver tillgång till en bra och rimligt likvärdig sjukhusvård. Det förutsätter vi när vi betalar skatt. Det är också en förutsättning för att området skall kunna utvecklas och befolkningen växa.

För att inte efteråt behöva acceptera redan fattade beslut, som negativt påverkar sjukhusets framtid, är det angeläget att alla positiva krafter agerar samfällt och snarast. Våra lokala politiker har här en nyckelroll. Därför vill jag rikta några öppna och enkla frågor till Lidköpings ledande kommunpolitiker.

Anser du att det är viktigt att vi har ett komplett traumasjukhus (akutsjukhus) i Lidköping? Ja/Nej/Bryr mig inte?

Är du beredd att aktivt verka för en positiv utveckling av sjukhuset och kraftfullt arbeta mot de neddragningar som med jämna rum föreslås från regionen och SkaS sjukhusledning. Ja/Nej/Bryr mig inte?

Vilken plan har ditt parti, för att kunna rädda sjukhuset och långsiktigt ge västra Skaraborgs innevånare en trygg och likvärdig sjukvård?

Hur kommer du och ditt parti att agera och när anser du det är dags?

Kan väljarna i Lidköping skicka sina egna synpunkter på dina svar direkt till din mailbox? (förnamn.efternamn@lidköping.se) Ja/Nej?

På kommunens hemsida kan man läsa, att om du som medborgare vill påverka besluten som fattas i Lidköpings kommun, är du välkommen att lämna synpunkter, klagomål, egna förslag eller ställa frågor. Där framgår också att:

”Den högsta makten har du som bor i Lidköpings kommun. Det är du som i de allmänna valen röstar på den som du vill ska bli förtroendevald politiker i Kommunfullmäktige. I Lidköpings kommun har Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet efter valet 2018, fått en majoritet av rösterna och samarbetar politiskt. I opposition är Moderaterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna”.

Tacksam för offentligt svar.
Ingvar Svensson

 

 

11 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Wachingeye
Gäst
Wachingeye
18 mars, 2021 03:13

Otroligt viktig debattartikel!!
Mycket väl formulerade frågor och att du ber om öppet svar här blir spännande att följa.
Här har våra politiker ett gyllene tillfälle att visa färg. Frågan i detta nu, är väl om någon politiker alls är beredd att öppet kommunicera med de som så vackert sägs ha högsta makten…

Roberth Andersson(SD)
Gäst
18 mars, 2021 08:36

Ja Lidköpings sjukhus ska vara ett komplett sjukhus med akutsjukvård.
Ja Lidköpings sjukhus ska utvecklas och ej avvecklas. I valet 2018 hade vi med en punkt att akuten på Lidköpings sjukhus ska vara öppet dygnet runt. Vi tycker även att det ska finnas en barnkirurg. Vi var emot nedläggningen av BUP.

Watcingeye
Gäst
Watcingeye
18 mars, 2021 11:21

Vid denna första dags slut har ett (1) parti svarat.
Nya tag under dag två. Kanske…

Thomas
Gäst
Thomas
19 mars, 2021 06:45

Viktigt i frågan är också vilka är det som styr i regonen och bestämmer om sjukhusen, de flesta tror att det är regeringen som gör detta, här hos oss i vg regionen så sitter M, kd, c, l , mp det är dessa som är högst ansvariga.

Tomas
Gäst
Tomas
19 mars, 2021 12:24

Viktig debattartikel! Tydligen har BB-vården i Lidköping lagts ner sedan vi fick vårt första barn för knappt 3 år sedan. Nu är vi i Skövde för 4:e gången under pojkens första 5 dagar i livet. Det är kul med rutinkontroller…

Diana Svensk
Gäst
20 mars, 2021 08:27

Vi Socialdemokrater vill ha ett komplett sjukhus med akutsjukvård dygnet runt, vi vill ha BB tillbaka. Vi vill ha ett attraktivt sjukhus där personalen trivs och stannar kvar. Alltså ett sjukhus för alla.
Men som någon tidigare nämnde att det är viktigt att veta vilka som partier styr i regionen och tänka över vad man röstar på till nästa val.
Diana Svensk ordförande Socialdemokraterna Lidköping

Uno Linck-Hallqvist
Gäst
Uno Linck-Hallqvist
20 mars, 2021 04:18

Bra skrivet Ingvar.
Vad många lidköpingsbor inte vet är att kvadratmeterhyran för lokaler på lasarettet i Lidköping är högre än motsvarande för lasarettet i Skövde. Detta borde undersökas närmare eftersom ett enkelt sätt att få verksamheten i Lidköping att visa sämre resultat än i Skövde är att spela med hyrorna så att det verkar vara billigare att bygga ut i Skövde än i Lidköping.

Håkan
Gäst
21 mars, 2021 09:55

Politikerna har redan bestämt att avveckla Lidköpings sjukhus, det man grälar om är avvecklingstakten och inget parti vill utmålas som den skyldige, och det bör väl (c) tänka på! – Upp till kamp

Per
Gäst
Per
21 mars, 2021 11:55

Diana Svensk. Tack för svar. På tal om vilka partier som styr i regionen… Ni Socialdemokrater va med och tog bort BUP från Sjukhuset i Lidköping trots att ni som opposition hade kunnat bevara BUP. Det gjorde ni inte, ni valde att ge era röster till minoritetsstyret i regionen så nedläggningen kunde genomföras. Resultatet av det val ni gjorde blev rekordlånga köer där barn, ungdomar och anhöriga nu har det otroligt kämpigt. Har du en kommentar på det?

Lena
Gäst
Lena
22 mars, 2021 08:26

Diana verkar ha glömt att Lena O Jenemark, s politiker från Lidköping sitter och röstar ja till allt detta. Det vore ju bra om lidköpings sossar kunde vara överens i åtminstone denna frågan.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
23 mars, 2021 10:07

5 dagar senare har fortfarande C, M, KD, L samt V valt att låta bli att ge invånarna ett öppet och förståeligt svar i frågan.
Tidsbrist, brist på insikt eller ren nonchalans… Det är frågan.