Gå direkt till Nyheten (Döms till fängelse och skadestånd efter att har lurat företag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Döms till fängelse och skadestånd efter att har lurat företag

Publicerad Tuesday, 23 February 2021, 12:34 av Björn Smitterberg

En kvinna i Skaraborg har i dag dömts till två års fängelse och skadestånd tilldrabbade företag med över 2 miljoner kronor. Ett av företagen – som huvudsakligen är drabbat – får genom domen vid Tingsrätten i dag 2 miljoner kronor.

Kvinnan som är civilekonom döms för grov trolöshet mot huvudman, trolöshet mot huvudman och bedrägeri.

Fängelsetiden är kortad av hänsyn till att kvinnan är mamma med ansvar för barn.

Kvinnan har hävdat att pengarna i stor utsträckning var ersättning för övertid hon jobbat ihop utan att få ut någon annan ersättning och att företagsledningen varit medveten om hennes uttag genom att låta företaget vid hundratals tillfällen betala hennes privata räkningar.

En omfattande utredning har skett och flera vittnen hörda som inte bekräftar kvinnans uppgifter och därför an ser domstolen att hennes uppgifter är osannolika.

Även försäkringsbolag och arbetslöshetskassor har stämt kvinnan, då hon påstås har försökt få ersättningar på olika olagliga sätt.

Det hårdast drabbade företaget anser sig ha lurats på knappt 1,9 miljoner kronor – vilket domstolen accepterat. Företaget har också haft kostnader på över en miljon för att reda ut bokföringen efter kvinnans olika egna uttag. Detta krävdes också av kvinnan, men här ansåg domstolen att 200.000 kronor är skäligt.