Gå direkt till Nyheten (Första tranan sedd vid Hornborgasjön)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 mars 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Första tranan sedd vid Hornborgasjön

Publicerad lördag, 20 februari 2021, 16:40 av - Inskickat material

I dag rapporterades en trana vid Trandansen in till artportalen.se som är en rapportsida för naturobservationer. Den sågs då vid Sätuna i den södra delen av Hornborgasjön av Kristian Kjellberg.

– Jag längtar alltid till våren, men i år känns det ännu härligare! Naturen har en förmåga att ge glädje och energi när vi behöver det som mest, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön.

De första tranorna som ses vid sjön tillhör troligen de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor, som enbart rastar vid sjön, anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars.

Trandansen vid Hornborgasjön är ett älskat vårtecken och brukar vara en folkfest. På grund av pandemin blir det dock annorlunda även i år.

– I år är vi många som längtar extra mycket efter våren. De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars. Vi vet inte vilka restriktioner som kommer att gälla då. Men det viktigt att vi alla fortsätter hålla ut. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand.