Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Tystnaden börjar bli påtaglig)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 06 mars 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Hört på stan: Tystnaden börjar bli påtaglig

Publicerad fredag, 19 februari 2021, 12:24 av Björn Smitterberg

Det är en fördel för oss griniga nu. Den man möter upplever det ändå som ett leende bakom munskyddet.

Redaktören använder ofta munskydd. Man vet inte vilka olämpliga saker som frodas i sina bihålor och sitt svalg. Särskilt nu för tiden. Dessutom kan man ha sina sura anletsdrag.

Det är mildväder på intåg – i alla fall mildare än vad det varit senaste tiden. Välkommet tycker somliga, andra gillar när vintern är tydlig. Promenaderna har varit fina, näsan och kinderna röda. Skidor? Nej, inte för redaktören. Inte sedan vasaloppsåket 1967. Det var inte själva Vasaloppet, det var en militär variant veckan före själva loppet. På den tiden fanns ett riktigt Vasalopp, det gick första söndagen i mars. I övrigt var det inga lopp utöver den militära varianten.
Vi, gotlänningar, skulle ju naturligtvis härdas vid vintern. Av någon anledning fanns det militärer som inte tror att det är vinter på Gotland. I den nuvarande vintern har det varit kallare än i västra Dalarna och rejält med snö på ön. Flera gånger fick redaktören som ung reporter göra reportage om snöstormar som drog över ön.
Men det gällde ju inte i värnplikten. Skidor som inte ens hörde ihop i längd kunde komma till användning när vi fick ta oss an och följa Gustav Vasas spår. En sak till – vi fick släpa på last bestående av utrustning, kantiner med ärtsoppa(!) och tält. För vi skulle ju vara ute över natt i spåret… Det var kallt.
Ärtsoppan var också kall…

Nuförtiden är det flera som tycker det är skönt att vinterbada!
Inte redaktören. Att frysa på det sättet gillas inte. Vattentemperaturen i Vänern – där det inte frusit – var på torsdagen +1 enligt SMHI. Stränderna har i stor utsträckning is, medan centrala delarna av Vänern har kringdrivande flak och stråk medsörja. Så chansen att utmärka sig som vinterbadare finns.

Är du sugen på nytt jobb – ett arbete med höga mål, väldiga utsikter och gott om plats?
Fram till den 28 maj går det att söka. Skicka ansökan till European Space Agency. Du kan bli astronaut. Just nu söker man människor som vill ha rymden som arbetsplats. Till det här finns en rad teknikplatser till den som har fötterna på jorden också.

Redaktören själv sitter där han sitter. Ingen flygstol, ingen rymdkapsel. Bara en gammal kontorsstol i hemmakontoret. Den är hård så tankarna på åtgärda den gamla stolen med en förnyelse finns.

En shoppingrunda i centrala Lidköping är inget roligt just nu. Så många affärer har stängt, och när till och med en av de stora modebutikerna valt att bara ha öppet två dagar i veckan – då har utarmningen gått långt. Cafétraditionerna i Lidköping har kommit på undantag.

Hos andra har idérikedomen börjat blomma. Bilden är från Torggatan och en restaurang här. Genom att öppna ett fönster, ge kunderna en trälåda att stå på och så en värmelampa har krögaren gjort det lite trevligare att hämta mat. Tyvärr har redaktören – trots att fönstret till restaurangköket varit öppet en tid – inte fått se någon utnyttja möjligheten.

Men tyvärr är det tyst på stadens gator, det vimmel av människor man möter har  minskat betydligt. Det är inte bra. Om butikerna inte går bra, då  smittar det av sig på fastighetsägarna och på stadsmiljön.

Det pågår en underlig debatt i Stockholm. Dels är den underlig för att ingen egentligen vet vem som står bakom.  Uppenbarligen tycker några att en sal som heter Vita Havet förknippas med rasism. Nu är det inte Vita Havet i kungens slott det handlar om, utan om på Konstfack. De som driver på för en namnändring kallar sig Brown Island – Bruna ön. Det är väl en färg som sedan 70-80 år förknippas mer med rasism än någon annan?
Det måste bli ett slut på att lägga in undertoner i orden. Svenska är svenska. Varje ord har  sin betydelse i sin tid. Det är väl bara att konstatera att vi som är ofärgade (!) är en genetisk förändring av den afrikanska ursprungsbefolkningen.  Men innanför skinnet är vi alla lika.

/God helg i slasket

5 kommentarer på “Hört på stan: Tystnaden börjar bli påtaglig”

 1. Leif Johansson skriver:

  På tal om påtaglig tystnad, antar att redaktören vet att det pågår en mer eller mindre samordnad attack mor vårt sjukhus. i stan. Antingen har jag missat något eller så finns det inget intresse för detta här. Något finns det väl att förmedla?

 2. Björn Smitterberg skriver:

  Jo jag har hört. Men förstår inte protesterna – vitsen är ju att öka antalet operationer – och det är ju en stor operationskö. Inte att minska kompetensen utan att utnyttja den bättre. Dessutom är ju idén kommen från sjukhuset. Så jag är lite splittrad.

 3. Ove Nordström skriver:

  Ja du Björn,men vad är det för operationer man ska öka då? Är det ortopedi eller kirurgi? Lidköping är ju specialiserat på ortopedioperationer dagtid numera. Och att iden kommer från sjukhuset är väl sjukhusledningen i Skövde, annars hade väl inte läkarna i Lidköping protesterat. Man försöker hela tiden bakvägen avlöva övriga sjukhus till förmån för Skövde. Nu får det vara nog!

 4. Leif Johansson skriver:

  Hur som helst så finns där en underton av ett slags hot, börja smått och öka takten. Tycker man från vår stads sida och från folk inte ska förlita sig på dessa sjukhusens ”skarprättare” där de svingar en hel del. Inte utan kritik och åsikter i alla fall.

 5. Björn Smitterberg skriver:

  Jg ska förtydliga mig. Sjukvården är enligt min mening till för människors bästa. Jag vet inte – ’är inte kompetent till det – om det är bäst för sjukvården och människorna att man har ett status quo i Lidköping. Jag vet inte, som sagt. Jag har inget emot att kompetensen finns i Lidköping – men är det bästa alternativet???

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *