Gå direkt till Nyheten (Nomineringar till Årets Sjöräddare 2020)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 januari 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nomineringar till Årets Sjöräddare 2020

Publicerad tisdag, 09 februari 2021, 12:51 av Redaktionen


Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907.

Sjöräddningssällskapets 2.300 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i över 80 procent av all sjöräddning i Sverige. Helt utan statliga bidrag.

Nominerade sjöräddare för räddningsinsatser 2020 är:

Räddningsstation Grötvik
Svein Egil Husevik, Anders Lindvall, Madeleine Norryd, Magnus Rydberg,
Peter Enström och Stefan Westman för en insats på land den 13 augusti då en
fritidsdykare som fått hjärtstopp räddades till livet med HLR.

RS Kalmar, Bergkvara och Hasslö
Mats Kullberg, Tony Karlsson, Anders Östling, Jörgen Ringius, Sabina Ringius,
Andreas Svensson, Milton Wieslander, Johan Florén, Benjamin Petersen,
Henrie Petersen, Jonas Andersén, Anders Johansson och Kim Skogsmark som
alla deltog och samarbetade i en massiv sökinsats natten till den 12 april då
två fiskare försvunnit i Karlskrona skärgård.

RS Käringön och Smögen
Jimmy Svanberg och Malin Johansson för insatsen den 7 november då två
hummerfiskare hamnat i vattnet en blåsig dag utanför Smögen.

RS Skellefteå
Göte Andersson, Heléne Lundmark, Jan-Egil Hemfjäll, Leif Wikberg, Pontus
Berg, Andreas Stenlund och Fredrik Andersson som i en insats den 5 juli, i
hårt väder och i ett stort sökområde kunde hitta och rädda en svårt nedkyld
vindsurfare.

RS Uddevalla
Paul Johansson, Ludvig Johansson, Mats Gillberg och Stefan Rydin som vid en
insats den 5 juli i hård sjö lyckades få upp tre svårt medtagna personer ur
vattnet vid en hoppklippa på Mollön.

Dessutom delar Sjöräddningssällskapet ut hedersutmärkelser till följande personer för rådiga och livräddande insatser till sjöss:

Victor, 8 år, från Göteborg
var med sin familj på utflykt den 16 juni när båten gick på grund i hög hastighet. Då övriga ombord kastades i vattnet blev Victor ensam kvar ombord. Han lyckades på egen hand både stoppa motorn samt via
mobiltelefon larma Sjöräddningssällskapet i Hovås som rycker ut. Som  sjöräddarna själva skriver om Victors insats: ”En stor eloge till barnet som agerat exemplariskt i en stressad situation. Det visar på vikten av att lära alla ombord, barn som vuxna, hur man ska agera när olyckan är framme.”

Simon Rydman från Kalmar
fick på eftermiddagen den 13 juni 2020 reda på att två personer hade fallit av från en vattenskoter och höll på att drunkna.
Han satte då på sin flytväst, sänkte ner sin egen vattenskoter och gav sig ut från sin brygga på Varvsholmen. Det blåste friskt och gick höga vågor. Han hittade den ena personen och lyckades få upp honom på sin skoter.
Med hjälp från personer i land kunde han även lokalisera den andre personen och få upp denne. De två nödställda var i dåligt skick och nära att drunkna. Först flera minuter senare kom Kustbevakningens båt 476 och kunde föra de två till väntande ambulans. Efter ytterligare några minuter anslöt Rescue Sonja Margith från Sjöräddningssällskapet. Båda befälhavarna har gjort bedömningen att de hade kommit för sent för att rädda de två, om det inte varit för Simon.

Conny Odhner och Anders Eriksson, frivilliga sjöräddare på räddningsstationen i Åmål,
tvingades den 26 september överge räddningsbåten Rescue Sune. Detta efter att i mycket hårt väder gått ut för ett medlemsuppdrag vid Gåsön i Vänern. Under de mycket besvärliga förhållanden som rådde fick räddningsbåten in en tamp i jetaggregatet och tappade styrförmåga. ”Med berått mod gav de sig ut i de tuffaste förhållanden och riskerade sina egna liv för att hjälpa en av Sjöräddningssällskapets medlemmar. Där och då hamnade i en situation som för de flesta människor hade varit ett enormt trauma. Med sin trygghet, kunskap och sitt lugn klarade de den mycket väl. Att de vågade fatta beslutet om att lämna sjöräddningsfartyget förtjänar all den respekt vi kan uppbringa, därför vill vi hedra dem med detta omnämnande”.