Gå direkt till Nyheten (Debatt: Har vi med funktionsnedsättning hamnat på fel tåg?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 juli 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Har vi med funktionsnedsättning hamnat på fel tåg?

Publicerad måndag, 25 januari 2021, 10:49 av - Inskickat material

– Nu går det snabbt utför med de förbättringar som funnits för funktionsnedsatta, skriver Britt Artursson i en debattartikel.

Vart är vi på väg!

Har vi med funktionsnedsättning hamnat på fel tåg!

I många år tuffade tåget, som förde fram förbättringar för personer med funktionsnedsättning, upp för backen. Men, de senaste åren med miljöpartiet som lokförare, sossarna som tågvärdar och med Lööf fladdrande efter i fartvinden går det snabbt utför.
Och Liberalerna som är pappa till LSS-reformen har blivit överkörda av bara farten.

Det är lika illa för alla med funktionsnedsättning och det verkar inte spela någon roll vem som har makten.

Jag är själv blind och försöker i mitt arbete förgäves behålla de stödåtgärder som är oumbärliga för vår grupp.

Det är som gravt synskadad eller blind, trots stödåtgärder, svårt att få jobb.
Fler än 50% av personer med synnedsättning i yrkesverksam ålder är arbetslösa och därmed dömda till ett liv i fattigdom.

Visste du att en person som aldrig kommit in på arbetsmarknaden p g a sin funktionsnedsättning och därmed tvingats leva på sjukersättning har en inkomst på ca 8.000 kr per månad?

Att bli beviljad ledsagning via LSS, Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, är för blinda ett minne blott. Personer som haft ledsagning via LSS i många år blir hux flux av med den.

Att som blind få rätt till färdtjänst har tidigare varit en självklarhet.
Nu hörs det från skilda håll i landet att gravt synskadade nekas färdtjänst och istället hänvisas till kollektivtrafiken. I Skaraborg har man ett mer raffinerat sätt för att få personer med funktionsnedsättning att åka kollektivt antingen man kan eller inte. Man höjer priset så att de flesta får välja mellan att mot alla odds resa kollektivt eller stanna hemma.

Att kräva ett särskilt intyg på att man inte kan åka kollektivt till sjukvården även om man konstaterat att man är beroende av färdtjänst då man åker till andra platser och är frisk, är ytterligare en sten på bördan.

Den senaste överraskningen är höjda priser för sjukresor. En höjning som främst drabbar personer som inte har möjlighet att åka kollektivt eller egen bil.

Vikten av att behärska digitala media har blivit tydligare än någonsin under pandemin.
Tyvärr ingår inte det i Syncentralernas uppdrag att inkludera detta i synskadades rehabilitering. Den rehabilitering som succesivt krympt även om kravet på att klara sig på egen hand ökat. Därutöver har det stöd kommunerna tillhandahöll tidigare genom en syn-hörselinstruktör försvunnit, i flera av Skaraborgs kommuner.

Regionerna och kommunerna sneglar på, för dem, kostnadsfria alternativ. Välgörenhetsorganisationer som skall träda in och rädda välfärden. Ett alternativ som går tillbaka till forna dagar då handikappade fick stå utanför fattighuset, med mössan i hand, och be om hjälp.

Vart är vi på väg?

Dra i nödbromsen så jag slipper veta!

Britt Artursson

9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Pelle Pilsner
Gäst
Pelle Pilsner
25 januari, 2021 11:42

Först och främst, jag håller med i allt Britt skriver.
Du förstår.. För denna kommunstyrelse är det viktigare att bygga en hamnstad för de som kan tillföra stora mängder av pengar. Det är även viktigare att bygga ett ”äventyrsbad” med rutschbanor. Ty detta gillar alla barn som har rika föräldrar och ej har några handikapp.

Boendestödet ska ju försvinna oxå https://www.lidkopingsnytt.nu/2020/10/22/forslag-avgift-for-boendestod/ Alla som ej är såkallade ubermensch och som funderar på att flytta hit?
LÅT BLI!!!

Värre än SDs politik alla dagar i veckan, skämmes ni kristdemokrater,centerpartister och skenheliga
socialdemokrater.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
25 januari, 2021 01:17

Det är så här våra politiker vill ha vårt samhälle idag. Cynismen och föraktet för samhällets mer utsatta fortsätter att öka.
(S) har sålt sin själ för att få regera och(L) samt (C) är helnöjda med denna utveckling.
Historien lär döma dom hårt.
Övriga partier applåderar i det tysta, förutom (V) som ingenstans kommer med, de tidigare socialdemokratiska, värderingarna de ensamma slåss för.
Du kommer tyvärr att upptäcka att ingen politiker i denna kommun tar din berättigade oro på allvar.

abpot
Gäst
abpot
25 januari, 2021 01:27

-Om skatt vore mer prioriterad att betala och detta individuella samhället upphör med sin materialism så blir det säkert bättre för alla som inte platsar in i dagens kapitalistiska tankesätt. Men högerns sinnebild har etsat sig hårt fast i egoismens sfär, tyvärr! -Det är ingen agenda som är högt upp på prioriteringslistan hos de bestämmande och beslutande partierna av idag… -Men en bra ekonomi är ju bra tills ända tills dess man är i behov av det själv, för då blir det jobbigt för individualisten själv! HOPPAS ALL HJÄLP KOMMER DIG TILL HANDA men som det är nu så verkar det som om tågets personal slänger ut dig som en fripassagerare

Bodan
Gäst
25 januari, 2021 03:42

Att det är Socialdemokrater och KD som föreslår att bestraffa personer med funktionsnedsättningar genom att avgiftsbelägga boendestöden är anmärkningsvärt. Ni kan slänga ert värdegrundsarbete i soptunnan då det främst handlar om att blidka näringslivet. Principen att man inte ska ha extra kostnader på grund av sitt handikapp struntar man i numer.
Sundström skulle följa frågan noga. Hur? Kolla hur många som tackar nej? Tvingas säga upp sitt bredband? Blir sittande hemma? Och vem ska följa upp det? När andra kommuner avskaffar avgiften för att den är kontraproduktiv på längre sikt då införs den här. Det är småpengar till kommunen dom gräver stora hål i de funktionshindrades plånböcker.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
25 januari, 2021 04:03

1985 genomfördes novemberrevolutionen (finns att se på SVT play) då gjordes arbetslösheten till regulator i ekonomin. Där började utförsbacken. En politik som inte tar tillbaka makten över ekonomin kan inget göra mer än sätta plåster på såren, men sjukdomen lever alltjämt kvar.

NINA
Gäst
25 januari, 2021 04:47

Jag tror inte våra politiker begriper hur de ställer till det för den funktionshindrade. Den nya chefen Hjortberg kommer från ett tidigare arbete där Moderater styrt i många år. I denna kommun är inget heligt. Att vi har så lättlurade politiker är mer allvarligt. Att inte sätta sig in i frågan. Tror att Hjortberg tidigare kommun insett att det handlar inte om rättvisa utan pengar. Tyvärr till en liten krona

abpot
Gäst
abpot
25 januari, 2021 10:20

-Ja du bäste kamrat. Det är sjukt så fort tiden går och efter några år till med detta elände. Rekommenderar Ove Nordström tips kring SVT play Älskar att se Werner därtill…
-Otäckt med skillnaden från då till nu…

Alexander Forselius
Gäst
26 januari, 2021 10:11

Tror snart att flyttformorna på orten snart kommer få offerter från mig. Det är inte långt kvar. Den här kommunen börjar likna en salig blandning mellan Nordkorea (Tomma butiker), Wuhan (Extrem smittspridning) och Ceausescus Rumänien (Lämna de svaga åt sitt öde och skrytprojekt).

RGR
Gäst
RGR
26 januari, 2021 10:35

Sossarna tycker väl att det känns bekvämt att ge sig på svaga grupper som inte kan stå upp för sin egen rätt på samma sätt som andra grupper i samhället. Jag hoppas att lidköpingsborna visar solidaritet och protesterar.