Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Meddelande för läsare)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 februari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Hört på stan: Meddelande för läsare

Publicerad fredag, 22 januari 2021, 12:50 av Björn Smitterberg

Så är det fredag igen. Redaktören måste säga att tidsaxeln inte känns rak. Visst var veckorna längre förr. Liksom ryggen kröker tidsaxeln sig.

Tänk bara på lovdagarna förr, som man i skolan såg fram emot. Höstloven och sportloven som på redaktörens tid var en fredag eller möjligen en torsdag och fredag, ändå såg man fram emot dem.
Nu försvinner ledigheter i ett kort huj. Sommardagarna med sina semesterdagar är väldigt snabbt avverkade.

Kanske är det ändå bra att vi har våra fyra årstider. En tid i livet hade redaktören mycket med samer att göra, och fick lärdom om den femte årstiden. Kanske är det så att många av oss tycker att försommaren är en egen årstid mellan vår och högsommar.

Frågan är hur länge vi har årstiden vinter kvar… Jakten på koldioxid går vidare – även om det nu visar sig att Sverige tidvis måste importera el från kolkraftverk i Polen för att driva elfordon.  Normalt har Sverige gott  om el. Men vad är normalt? Normalt är ju statistiskt. Egentligen är det normalt att inget är normalt.

2020 kanske blir det mest onormala på många år. Det finns inte en enda politiker som inte inleder ett anförande med att det varit en onormal tid. Det är nu, enligt den normen, snart ett år sedan det var normalt.

Nu är vi inne på det här med corona, covid och vaccin.
Redaktören har en bestämd uppfattning om att det som sägs, även i kommentarsfältet, när det gäller smitta och vaccinet måste kunna beläggas. Redaktören får flera gånger i veckan stoppa kommentarer och inlägg som påstår saker om vaccin och smitta. Redaktören har flera gånger försökt sig på att nu minsann ska allt kollas.
Men det går inte enkelt, för uppgifterna som ges går inte alltid att kolla.

Redaktören har inte tid att granska källorna till en så allvarlig sak. Det är alldeles för många osäkerheter att kolla på alldeles för många språk. Expertjobb. Redaktören är inte expert på mycket.
En del tycker att redaktören är en skitjournalist som inte publicerar allt som påstås, att det hör till en fri press. Risken att vara för frispråkig är för stor, redaktören får stå för att vara en skitjournalist. Men till dig som kommer med påstående som inte enkelt kan kollas – skriv inte, kolla själv och kom inte med en massa blaha utan läs på ordagrant.

Risk är ett annat osäkert begrepp. Under många år arbetade redaktören som infochef i den folkägda kraftindustrin. Vi talade då om de påstådda riskerna med kärnkraft. Riskerna förnekades inte, men risken för olycka ansågs liten. Däremot ansågs att möjligheten att en olycka sker skulle kunna få enorma konsekvenser, och därför togs den relativt lilla risken på mycket stort allvar.
Nu stängs den ena reaktorn efter den andra, det är för dyrt att leva upp till fortsatt hög säkerhet.

Risken med den här hanteringen av covid-smittan är att man än en gång ska försöka lära sig fel sak – nämligen att inte tro på sig själv när det sägs att man ska iaktta största tänkbara försiktighet. Förra veckan noterades toppsiffror i spridningen. Resultat: Nu börjar vi lätta på reglerna. Man har glömt att 1 oktober lättades på reglerna för äldreboenden – tre dagar senare var reglerna tillbaka.

För snart ett år sedan reste många svenskar på semester till alperna. I Sverige krävdes att alla skulle kontrolleras vid återkomst. Ingen koll skedde.
I vårt land styrs vi tydligen inte av de plågor som är en del av att bli smittad, utan av siffror i den ena statistiken efter den andra – den störst utvecklingen som skett i Sverige är att diagrammen fått fler färger.
Men vad spelar det för roll – den som är i riskgrupp är ingen yuppie i ny stass för leva runt som vanligt.

Till redaktören kommer helt oväntat en lista över personer i Lidköping som kringgått coronareglerna och varit på Kanarieöarna och i övriga Spanien trots rådande rekommendationer. Det har skett under sommaren och hösten samt i december.
Hur har listan kommit till – det tänker redaktören inte svara på.
Vilka står på listan, det svarar redaktören heller inte på. Är den sann? Ja allt tyder på det.   Redaktören har kollat med en familj – den erkände direkt sin Spanienresa.

Nog om detta för denna gång.

Låt mig avsluta med en historia om en pappa som följer sin son till sonens första skoldag. Sonen är lite orolig och pappan säger:
– du kan vara lugn, du behöver bara gå i skolan i 15 år.
Då börjar sonen att gråta. Varför?
– Du kommer väl och hämtar mig då…

Dagarna blir längre, solen uppe i dag mellan 8,33 och 16,06.

Bilden på figuren som antecknar, teckningen ovan, var den som användes först när redaktören för tolv år sedan började skriva Hört på stan.

/God Helg

2 kommentarer på “Hört på stan: Meddelande för läsare”

  1. Ove Nordström skriver:

    Allt som händer nuförtiden är det värsta som hänt någonsin, är ett ständigt mantra.
    Ja för oss ja!

  2. Nisse skriver:

    Man får vara glad för att inte allt ”rasar” längre, Ove ;-)

Kommentarerna är stängda