Gå direkt till Nyheten (Debatt: Snart blir det lättare bygga strandnära)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 juni 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Snart blir det lättare bygga strandnära

Publicerad tisdag, 12 januari 2021, 10:51 av Insändare

Nya regler för strandskydd ger, enligt centern, nya möjligheter för landsbygdens utveckling. Det skriver bl a Frida Nilsson, kommunalråd i Lidköping, och Susanne Andersson, kommunalråd i Götene, i en insänd artikel.

Snart kan det bli lättare att bygga strandnära

Centerpartiet vill att hela Sverige ska kunna växa och utvecklas. Idag ser vi hur ett stelbent strandskydd sätter käppar i hjulen för människor som vill bygga sitt hus nära ett vattendrag, landsbygdsföretag som vill utveckla sin verksamhet och kommuner som vill stärka sin attraktivitet. Centerpartiet har länge drivit på för ett strandskydd som tar hänsyn till att tillgången till stränder skiljer sig åt inom Sverige. Vi drev därför på för ett förändrat strandskydd som en del av Januariavtalet, och nu kommer nästa steg.

Nyligen presenterades utredningen om ett förändrat strandskydd, vars utgångspunkt är att tillgången och exploateringstrycket på sjöar, vattendrag och stränder varierar inom landet och att det ska återspeglas i lagstiftningen. Glädjande nog har många av utredningens förslag goda chanser att skapa ökad flexibilitet och större möjligheter för utveckling och service på landsbygden. Två viktiga förslag är att strandskyddet ska tas bort runt mindre sjöar och vattendrag samt att strandskyddet ska tas bort runt våtmarker och dammar som har anlagts efter 1975. Det blir ett steg i helt rätt riktning eftersom många lantbrukare dragit sig för att anlägga en våtmark på grund av att det kan begränsa deras möjligheter att utveckla sin näringsverksamhet. På så sätt kommer man nu kunna bidra mera till lokal artrikedom och till att förebygga övergödning.

Kommuner ska dessutom få möjlighet att peka ut så kallade ”landsbygdsområden” där strandskyddet helt eller delvis ska kunna upphävas. Till skillnad mot dagens system ska dessa kunna vara hur stora som helst och ligga var som helst i landet så länge de finns i ett område med god tillgång på obebyggd mark, där det inte redan är hög byggefterfrågan och där det inte finns särskilt viktiga värden för natur eller friluftsliv. Ett hinder för kommuners tillväxt har tidigare varit svårigheter att finansiera byggande på grund av låga fastighetsvärden. Nu kan den utvecklingen vändas.

För oss i Centerpartiet är detta glädjande nyheter. En av grundpelarna i vårt parti är att alla ska kunna leva och förverkliga sina drömmar oavsett var man bor i Sverige. Med ett förändrat strandskydd stärker vi möjligheterna att kunna skapa jobb och tillväxt i hela landet. Under året som kommer skall förslagen förhandlas inför att ett lagförslag tas fram. Centerpartiet kommer arbeta hårt för att ett flexibelt och rättvist strandskyddsregelverk kommer på plats  som på riktigt stärker attraktionskraften och utvecklingspotentialen för landsbygden.

Kristina Yngwe, Landsbygdspolitisk talesperson (C) och ordförande i Miljö- och Jordbruksutskottet.
Ola Johansson, Bostadspolitisk talesperson (C) och ledamot i Civilutskottet
Susanne Andersson, Kommunstyrelsens ordförande, Götene (C)
Frida Nilsson, Kommunstyrelsen 1:e vice ordförande, Lidköping (C)

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ronson
Gäst
12 januari, 2021 11:29

Om man tittar på hur det ser ut på Strandvägen i Källby, Götene kommun där Susanne Andersson är kommunalråd, så verkar nuvarande strandskyddsregler inte vara nåt hinder.
Där ligger ju den ena mäktigare villan än den andra med tomtmark ut till Vänern.
Bara en lite fundering kring hur det ser ut på många ställen utmed våra stränder.

Lasse Silow
Gäst
Lasse Silow
12 januari, 2021 01:44

Det räcker med de stränder som blockeras i Tofta, Lidköping.

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
12 januari, 2021 02:21

Hur möjligheterna för ett fåtal att bygga strandnära skulle leda till utveckling av både jobb som samhällsservice, ter sig som en gåta för mig.
Att ett fåtal får tillgång till egen brygga är väl i ärlighetens namn mest en form av röstfiske och får ju definitivt inte Centerpartiet att åter bli ett landsbygdsparti. Den eran har ni ju sen länge övergivit.
Fritidshus med sjönära läge, för storstadsbor är er melodi, men nån utveckling av samhällsservice lär ingen se röken av på landsbygden.
Som vanligt…

Pelle Pilsner
Gäst
14 januari, 2021 12:55

I en tid av pandemi och där samtlig vårdpersonal går på knäna då deras arbetsförhållanden blir sämre och sämre,
så slår sig ”C” för bröstet. De förmögna ska minsann få bygga sina villor strandnära!?

RGR
Gäst
RGR
14 januari, 2021 11:40

Idiotiskt. Men det är bra att C gör det så tydligt vilka de egentligen månar om: rika stockholmare med fritidshus med egen brygga. DET är deras prioriterade grupp.