Gå direkt till Nyheten (VG-regionen ändrar: Sjukvårdsanställda ska vaccineras tidigt)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

VG-regionen ändrar: Sjukvårdsanställda ska vaccineras tidigt

Publicerad måndag, 04 januari 2021, 12:47 av Redaktionen

Sjukvården i Västra Götalandsregionen upplever ett fortsatt mycket högt tryck på grund av Covid-19. Bland personalen är läget kraftigt ansträngt och ett smittoutbrott på en eller flera avdelningar skulle försämra situationen ytterligare. Det skulle dessutom lägga ytterligare en sten på bördan för personalen. Det är därför viktigt att personalgrupper i covid-vårdkedjan nu prioriteras när det gäller vaccinering.

Det tar cirka 2-3 veckor för en smittad person att bli så sjuk att den kräver intensivvård. Det finns därmed en uppenbar risk för ett ökat antal sjukhusinlagda covid-19 patienter inom intensivvården i mitten av januari. Eftersom trycket redan nu är mycket högt på sjukvården i Västra Götalandsregionen är det risk för en ännu allvarligare situation och därmed ännu högre tryck på vårdpersonalen.

– Med anledning av det förändrade smittoläget i förhållande till när prioriteringsordningen fastställdes vill vi uppmana Folkhälsomyndigheten att ändra sin rekommendation till att omfatta personal i covid-vårdkedjan i fas 1, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Mot bakgrund av detta vill Västra Götalandsregionen prioritera vaccination för personal som tjänstgör på slutenvård och intensivvårdsavdelningar, inklusive ambulanspersonal. Detta görs för att säkra att alla till buds stående medel används för att kunna säkra att vårdresurserna hålls igång och nyttjas på bästa sätt. Det pågår en inventering om hur många inom personalen som omfattas av detta i Västra Götalandsregionen. På Sahlgrenska Universitetssjukhuset handlar det om 2200 personer.

I dag på förmiddagen fanns det totalt 543 inneliggande patienter med positiv covid-19, varav 74 på intensivvårdsavdelning (IVA), på sjukhusen i Västra Götalandsregionen.

NU-sjukvården: 91 personer varav 6 på IVA
Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 254 personer varav 42 på IVA
Sjukhusen i Väster: 60 personer varav 5 på IVA
Skaraborgs Sjukhus: 71 personer varav 11 på IVA
Södra Älvsborgs Sjukhus: 67 personer varav 10 på IVA

3 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nisse
Gäst
Nisse
4 januari, 2021 02:37

Glöm inte bort att även brandkår, polis, millitär löser livsviktiga uppgifter – för inte tala om butikspersonal i livsmedelsaffärer.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
4 januari, 2021 07:20

Har regionen tappat förtroendet för FHM?
I våras när de sänkte kraven på skyddsutrustning för personalen så kunde man inte erkänna att det var pga bristen på skyddsutrustning. Istället lät man som papegojor att man enbart följde FHM´s rekommendationer (Tegnell erkände på pressträffen 29/12 att det var bristen som var en anledning i våras). Före Jul skärpte man kraven igen.
Men det är väl bra om man nu äntligen efter 10 månader vågar tänka utanför boxen. Ansvar lär ju ingen ta oavsett! Regionerna är och var enligt lag skyldiga att hålla beredskapslager. Något man struntat i.

Leif Johansson
Gäst
Leif Johansson
5 januari, 2021 10:23

Det är riktigt att vaccinera den vårdpersonal som berörs och som vill i fas 1. Nog kan väl vårt land göra två saker samtidigt inom vården och vi behöver frisk personal från första början.