Gå direkt till Nyheten (Nästa måndag, den 28:e, inleds vaccintioner)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nästa måndag, den 28:e, inleds vaccintioner

Publicerad fredag, 18 december 2020, 17:13 av Björn Smitterberg

Utifrån preliminära uppgifter kan den första vaccineringen mot covid-19 ske omkring 28 december i Västra Götaland. De första doserna kommer att ges på äldreboenden i Göteborg och både Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad står redo för att påbörja vaccinationen.
– Vi ser fram emot det här väldigt mycket. Vi kommer succesivt att få vaccin till VGR och det är viktigt att vi kommer igång med vaccineringen så snart som möjligt, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Vaccineringen kommer att börja på fyra äldreboenden i Göteborg. Vaccineringen görs i samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

– Det här är ett väldigt efterlängtat besked. Det känns fantastiskt att redan nu kan börja erbjuda vaccin till hyresgästerna på ett par boenden. Vaccineringen är en viktig åtgärd för att minska spridningen i samhället i stort och därmed även minska risken för äldre att bli smittade, säger Babbs Edberg, tillträdande förvaltningsdirektör till nya äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen, Göteborgs Stad.

Prioriterade grupper
Under januari väntas mer än 50 000 doser vaccin till Västra Götaland. Beslut om vilka grupper som är prioriterade och vilket vaccin respektive grupp ska erbjudas, fattas av Folkhälsomyndigheten.

I den första fasen av vaccineringen är prioriteringen följande:

Boende på SÄBO
Riskgrupp med kommunal omsorg i hemmet
Vuxna hushållskontakter till ovan två grupper
Kommunal vård- och omsorgspersonal

– Cirka 22 000 personer i Västra Götaland bor i så kallat särskilt boende och de kommer att erbjudas vaccin först. Så fort vi får mer vaccin går vi vidare med övriga prioriterade grupper, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare VGR.