Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, Avslutning. Korsstygn?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 07 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, Avslutning. Korsstygn?

Publicerad fredag, 20 november 2020, 08:43 av Redaktionen

Arkivforskaren och korsstygndesignern Alf Johansson avslutar sin långa artikelserie om spåren efter Gunnar Nylund – avslutning med tankar på mönster.

Mig veterligt sysslade inte Gunnar Nylund med mönsterlek för broderi med korsstygn. Men han var inte bara formgivare av stengods- och porslinsartiklar. Han formgav också mönster till dekorer till sina porslinsserviser. I boken Rörstrand 280 år med fajans, flintgods porslin & stengods av Bengt Nyström & Jan Brunius från 2007 hittar man bland annat ”Kronform 1930-tal, benfärgat gods m. grön dekor. Gunnar Nylund”. Den kom i annonser 1934 från bland annat Nordiska Kompaniet i Stockholm. Jag tror, att Kronform var tänkt som en motsvarighet till Gustafsbergs Pyro.

Men man hittar inte Gunnar Nylunds Royal omnämnd i boken, trots att den tillverkades åtminstone på 1930- och 1940-talen av både Aktiebolaget Lidköpings Porslinsfabrik (ALP) och Rörstrand. I boken omnämns två andra dekorer/serviser med namnet Royal, nämligen ”Royal 1940-1946, flint, gul glasyr, grönt band med blommor i flerfärgstryck”, och ”Royal 1965-1969, fältspat, polerguldband, stoffering i polerguld”. Men ingen av dem passar in på Gunnar Nylunds Royal.

Jag såg Gunnar Nylunds Royal första gången 2013 i Stora boken om antikt gammalt och nästan nytt av Jane Fredlund tryckt 1998. På en bild under rubriken Lidköpings porslinsfabrik – mästare på kaffekoppar hittar man dekoren Royal.

I boken finns också en bild med en assiett Royal med bildtexten:

”Gunnar Nylund ritade servismodeller och dekorer för Lidköping, t ex … en lätt rokoko-konturerad gräddfärgad servis med dekor Royal, som kom 1935.”

När jag några år senare letade efter Gunnar Nylund i den del av Rörstrands gamla arkiv som finns på landsarkivet i Göteborg, hittade jag ett tidningsurklipp från Morgonbris från maj 1935 med rubriken Rörstrands Porslinsfabriker Lidköpings porslinsfabrik och med texten: ”Till vardags såväl som till fest kan Lidköpingsfabriken erbjuda er en passande kaffeservis, då just detta är en av dess specialitéer. Ur den rikhaltiga kollektionen se nedanstående urplock.” Ett av urplocken visade Royal med bildtexten:

”Royal: En läcker cremefärgad glasyr med en modern dekor i brunt.”

Så äntligen hittade jag en sådan assiett i juni 2017 på Östhjälpen i Jonsered. Den var i botten stämplad med Royal Nylund och tillverkad första halvåret 1938. Först trodde jag, att denna servis endast tillverkades av ALP, eftersom den inte finns omnämnd i boken om Rörstrand 280 år. I samband med Porslinsfestivalen i Lidköping i augusti 2017 kunde jag vid ett besök på Pingstkyrkans Second hand konstatera, att servisen även tillverkades med Rörstrand stämplad på baksidan. En assiett tillverkad första halvåret 1942 var stämplad med såväl ALP som Rörstrand men utan namnet Royal Nylund. En tallrik tillverkad andra halvåret 1942 var stämplad med enbart Rörstrand men då också med Royal Nylund.

Det som lockade mig med mönstret var att använda det som förlaga till ett broderi med korsstygn. Inför min stora utställning i Lidköping 2018 70 år med korsstygn i samverkan med NBV Väst ritade jag ett mönster och broderade en duk, som jag visade på utställningen.

Mitt mönster följer inte det traditionella sättet att rita mönster för korsstygnsbroderier och är därför ritat i ett rutnät, där linjerna i rutnätet motsvarar trådarna i den väv man broderar på. Jag har använt tekniken att flytta korsstygnen bara en tråd i väven ibland i stället för att alltid flytta stygnen två trådar. Då kan man få mjukare former i ett mönster.

Det finns förstås andra av Gunnar Nylunds mönster, som det skulle vara intressant att mönsterleka med. Det kanske blir av så småningom.

_____________________
Detta är del 12 Tidigare:

Alf Johansson  fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund.
Alf Johansson fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund – ny artikel i dag. 
Alf Johanssons arkivforskning: Om Gunnar Nylund
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping,
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – I stadsträdgården
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 6<br/>På Ljungströmsvägen
del 7<br/>Klockan i Råda håller ordning på klasserna
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 8:<br/>Om Lidköpings jubileum
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 9<br/>Nicolaikyrkan och Begravningskapellet på södra kyrkogården
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 10  Gunnar Nylund och De la Gardieskolan
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på stán. Del 11: På Sparbanken

Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 12: Sparbanken Lidköping