Gå direkt till Nyheten (Konstnären Eva Hild skapar nya Right Livelihood-priset av nedsmälta vapen)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 16 augusti 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Konstnären Eva Hild skapar nya Right Livelihood-priset av nedsmälta vapen

Publicerad torsdag, 19 november 2020, 18:00 av Redaktionen

Den 3 december delas 2020 års Right Livelihood-priser ut vid en direktsänd prisutdelning i Stockholm. Den internationellt aktade skulptören Eva Hild medbakgrund i Lidköping har skapat det nya priset, som tillverkas av Humanium Metal by IM. Det är en råvara som utvinns av nedsmälta illegala vapen från Centralamerika.

– Jag blev väldigt glad över att få förfrågan om att skapa det nya Right Livelihood-priset och det är en stor ära för mig att få vara med i detta sammanhang. Tyngden i det hårda metalliska materialet med dess historia av våld och förstörelse skapar en stor kontrast till de tunna, mjuka och organiska formerna i mitt verk. Det har varit väldigt spännande att ta fram det nya priset, säger konstnären Eva Hild.

Eva Hild, från Lidköping, hyllas som en av Sveriges främsta skulptörer. Hon har ställt ut sina verk i Hong Kong, New York och Paris. I våras tackade Hild, som vanligtvis arbetar i lera och stora format, ja till att skapa det nya Right Livelihood-priset pro bono. I arbetet med priset har Hild för första gången använt sig av Humanium Metal.

2016 startade den svenska biståndsorganisationen IM, Individuell Människohjälp, initiativet Humanium Metal, vars syfte är att minska vapenvåldet i världen och bygga fredliga och inkluderande samhällen. Vapen som beslagtas i Centralamerika smälts ner under övervakning av lokala myndigheter, varpå råvaran förädlas och görs tillgänglig för massproduktion av fredliga nyttoföremål. Intäkterna återinvesteras i de samhällen som drabbats av vapenvåld, genom förebyggande demokratiarbete, utbildning och fattigdomsbekämpning.

Humanium Metal kallas för världens mest dyrbara metall, eftersom destruktionen av illegala skjutvapen bidrar till att rädda människoliv. Hittills har 6 000 vapen smälts ned inom projektet.

– Vapenrelaterat våld är ett stort problem över hela världen, även i Sverige. Varje dag skadas omkring 2 000 människor i skjutningar i länder som inte är drabbade av krig. Att Right Livelihood-priset tillverkas av illegala nedsmälta vapen känns väldigt passande och vi är oerhört glada över att Eva Hild ville skapa den nya och helt unika skulpturen, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.

Harmoniska loopar och linjer är ett återkommande tema för Hild, som utgår från tomrummet i hennes skapande. Dessa karaktärsdrag präglar också det nya Right Livelihood-priset, som för första gången delas ut vid en direktsänd prisutdelning i Stockholm den 3 december. Då hyllas människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh (Iran), medborgarrättsjuristen Bryan Stevenson (USA), urfolksaktivisten Lottie Cunningham Wren (Nicaragua) samt och demokratiaktivisten Ales Bialiatksi och hans organisation Vjasna (Belarus).

_________________________
Pressmeddelande. Foto: Lidköpingsnytts arkiv från utställning i Lidköping 2017.