Gå direkt till Nyheten (Förlängt för skarpare råd i regionen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 01 december 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Förlängt för skarpare råd i regionen

Publicerad torsdag, 19 november 2020, 15:11 av Björn Smitterberg

Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Smittskydd Västra Götaland beslutat att förlänga de skärpta råden i Västra Götaland.

Det var den 29 oktober som Folkhälsomyndigheten beslutade om skärpta allmänna råd i Västra Götaland. Nu förlänger man råden till den 13 december.

Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg ser att smittspridningen i Västra Götaland ökar i en oroväckande fart. Han uppmanar till att ta de skärpta råden på största allvar.

– Varje dag blir hundratals människor smittade och några av dem kommer att bli allvarligt sjuka. Det går åt fel håll nu och vi måste alla känna ansvar för det. Samtidigt kan vi alla göra skillnad om vi följer råden. Det gäller mig, det gäller dig och det gäller alla andra människor vi har omkring oss, säger Thomas Wahlberg.

Antalet nya positiva fall har nu ökat sex veckor i rad. Under vecka 46 rapporterades 4 192 nya fall i Västra Götaland.

Även behovet av sjukhusvård för covid-19 ökar. Idag, torsdag 19 november kl. 10:00, vårdades totalt 220 personer på sjukhusen i Västra Götalandsregionen, varav 32 på intensivvårdsavdelning.

 Skärpta råd i tre veckor

De skärpta råden gäller i hela Västra Götaland fram till och med 13 december.

– Avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, med undantag för nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek.
– Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare.
– Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge.
– Alla verksamheter bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis innebära att minimera antalet besökare vid samma tidpunkt.
– Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de skärpta råden. Det kan exempelvis vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Kommunrapporter för förra veckan:

Lidköping 79 nya fall – totalt under pandemin 587

Götene 16 nya – 110 totalt

Skara 39 nya fall – 340 totalt

Vara 27 nya fall – 183 totalt

Grästorp 18 nya fall. 146 totalt.

På Skaraborgs sjukhus i Skövde vårdades på förmiddagen i dag 33 patienter med konstaterad covid-19. Av dessa vårdades 6 intensivt.

Diagram över antalet inlagda på sjukhuset i Skövde över tid. Klicka på diagrammet för att se det tydligare.

En kommentar på “Förlängt för skarpare råd i regionen”

  1. RGR skriver:

    Hoppas verkligen att man lyckas framställa ett bra och säkert vaccin snart. Smittan lär ju inte försvinna av sig själv. Då får vi också hoppas att många tar det, och att de samhällsfarliga vaccin-motståndarna inte är så många som man kan få intryck av när man läser i vart och varannat komentatorsspår på nätet…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *