Gå direkt till Nyheten (Lärare: Covid-19 frodas på våra skolor, och lärarna är kanonmat)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 september 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lärare: Covid-19 frodas på våra skolor, och lärarna är kanonmat

Publicerad tisdag, 10 november 2020, 22:09 av - Inskickat material

I ett brev till Lidköpingsnytt pekar en lärare på problem med smittskyddet i grundskolorna.
Lidköpingsnytt återger brevet i sin helhet.

Det är en skam hur förvaltningen Barn och Skola misslyckas med att följa rekommendationerna från FHM.

Elever sitter lika tätt som vanligt i grundskolorna, det förekommer inga extra städinsatser, trängseln i matsalarna är katastrofal och under en sopplunch med smörgås kan minst 50 elever plus lärare använda samma smörkniv under 20 minuter.

Elevhälsoteam och modersmålspedagoger åker skytteltrafik mellan olika enheter och sitter i skolornas personalrum samt träffar många lärare i deras klassrum.

Lärarna tvingas till fysiska möten i små utrymmen och arbetsgivaren går rakt emot FHM`s, utbildningsminister Anna Ekströms och Lärarförbundets starka rekommendationer om att även lärare ska arbeta hemifrån vid möjlighet genom att, helt grundlöst, tvinga lärarna att vara på plats under sin planeringstid som är utöver lektionerna.

Att smittan sprids på skolor runt om i kommunen mörkas och lärarnas oro och krav på att arbetsgivaren ska skapa bättre förutsättningar att följa rekommendationerna viftas bort eller ignoreras konsekvent av rektorerna.

Kommunens lärare går på knäna och förlorar all känsla av värde.

Lidköping som skolkommun rankades i år på plats 62 av Sveriges 290 kommuner. En framgångsfaktor är att kommunen har hög andel behöriga lärare. Den rankningen kommer garanterat droppa när våra huvudmän ignorerar allvaret i situationen, surrar fast lärarna vid masten och låter skeppet sjunka.

Uppmärksamma lärarnas situation och hjälp oss ifrågasätta vad det är som gör att förvaltningen Barn och Skola anser sig ha rätt att stå över nationella och regionala råd och rekommendationer i kampen mot Covid-19. Det som händer i skolan är en angelägenhet för hela samhället.

Lärare på en av kommunens största grundskolor

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johan
Gäst
10 november, 2020 10:47

Finns det något som funkar i dagens samhälle?

Roger
Gäst
Roger
11 november, 2020 04:35

100% så sant man kan bara undra vad det är för tafatta personer som har ansvar .

Watchingeye
Gäst
Watchingeye
11 november, 2020 07:50

Upprörande att läsa, måste jag säga.
Det sorgliga är väl också att väldigt få numera kan bli förvånade.
Ser fram emot en förklaring från aktuell förvaltning snarast.

Lillan
Gäst
Lillan
11 november, 2020 09:25

Alltså man kan tro det råder en form av efterblivenhet bland ansvariga samt personal som inte tänker själva och gör som de blir tillsagda!
Att dela en smörkniv som alla lämnar virusavtryck på samt fingrar som nuddar vid smöret är under all kritik. Smörgåsar ska serveras inplastad e som på vilken restaurang som helst! Fattas bara att de har bufé också där alla tar med samma uppläggningsbestick eller har de tänkt till där och har ”mat tant” som serverar på tallriken?? Det hoppas jag verkligen…

RGR
Gäst
RGR
11 november, 2020 11:20

Skyll inte på personalen! Ansvaret är arbetsgivarnas och i förlängningen våra ”kära” politikers. Det är nämligen de som sätter ramarna som personalen har att röra sig med.

Ove Nordström
Gäst
Ove Nordström
11 november, 2020 01:29

De såg det inte komma kanske? ;-)
Men det är väl upp till varje rektor som är ansvarig för sin skola.

Betty
Gäst
Betty
11 november, 2020 07:37

Helt sjukt att läsa hur det är. Jag blir ledsen, arg, besviken på arbetsgivare som skiter i att ta sitt ansvar. Vi ska vara tacksamma att skolorna står redo att ta emot och lösa barnens utbildning. Varför tar inte arbetsgivaren sitt ansvar? Kan ni kräva svar?

Birgitta
Gäst
Birgitta
11 november, 2020 09:32

Just detta har jag påtalat till rektorn på min sons grundskola i månader men ännu mer nu under november månad. Det skylls på politiker och hen tycks inte fatta allvaret och heller inte förstå konsekvenserna av detta. Varje dag tvingas vi föräldrar att skicka våra barn till skolan under de förutsättningar som lärare ovan beskriver. Vi får föräldrar samt lärare får inte ens chans ens en gång att välja att följa de restriktioner som gäller nu på grund av att vi tvingas lämna våra barn i skolan och lärare tvingas gå dit. Det är ett högt spel vi spelar utan möjlighet att skydda våra familjer och i förlängningen resten av befolkningen.
Under presskonferensen idag 11/11 som vår stadsminister pratades det om hur ” mycket mycket farlig situation” vi befinner oss i och det talades om gynnsamma ställen för smitta där många människor träffas på liten yta men INTE ETT ORD om skolorna. Att lärare känner sig noll värda förstår jag till fullo, vi är många föräldrar som känner samma sak.. att våra liv inte räknas. Vi kommer aldrig kunna säga att vi gjorde så gott vi kunde när sorgen når oss för vi skickade våra barn rakt in i smittan. Vem kommer då ta ansvar? Skaffa hemundervisning NU. Värna om barnens och alla anhöriga till barnens hälsa och lärarna och lärarnas anhöriga. Detta är skandal.

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
12 november, 2020 07:25

”Lillian” Kommer o tänka på när jag gick i skolan o stod i kön till bespisningen,
Det var speciellt en ”Dam” som jag minns, hon stod dag ut o dag in o klaffsade ut en klick mat på varje tallrik.
men det var ju både snabbt hygieniskt o effektivt.
Resterna gick sen till ”Grismat” i stora mjölkflaskor på lastbryggan bakom skolköket.

Maria
Gäst
Maria
12 november, 2020 07:33

Ytterligare ett exempel i en lång rad under många år från olika förvaltningar på Lidköpings kommun på hur politisk ledning o chefer inte lyckas styra verksamheten grundad på fakta, lagar o den här gången FHMs råd. Oförmåga att tänka klart, fatta välgrundade beslut och genomföra dem -till gagn för sina anställda o alla kommuninvånare – här finns en stor potential till förbättring

Lillan
Gäst
Lillan
12 november, 2020 04:34

RGR visst förstår jag att det är arbetsgivarnas ansvar men den personal som är tyst och brer med smörkniven är minst lika skyldig, man kan tänka själv och inte göra som alla andra, hur ska det någonsin bli en förändring annars.

Niclas
Gäst
Niclas
13 november, 2020 10:28

Är rektorn på denna skola möjligen osäker i sin roll och famlar i blindo kring vad som är rätt metoder i en pandemi? Har denna rektor efter moget övervägande kommer fram till att lärare ska sitta i trånga utrymmen ha konferenser trots rekommendationer om annat?
Förhåller det sig på det viset finns två alternativ:
1 Högsta chefen på kommunen bör snarast tala rektor tillrätta och få denna att inse att personalen är viktig och en absolut förutsättning för att skolan ska fungera!
1 Om inte ovanstående insikter uppnås; sparka rektorn och ersätt denne med en trygg person som ser sin personal son en tillgång och inte som en skock får som måste kontrolleras!

Skrämmande om man rekryterar sådana rektorer i vår kommun!