Gå direkt till Nyheten (Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 10
Gunnar Nylund och De la Gardieskolan)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 03 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 10
Gunnar Nylund och De la Gardieskolan

Publicerad tisdag, 03 november 2020, 11:33 av Redaktionen

Arkivforskare Alf Johansson fortsätter sin serie om Gunnar Nylund och berättar här konsthantverk i det nya Läroverket – sedermera De la Gardiegymnasiet.

Detta är del 10 Tidigare:
Alf Johansson  fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund.
Alf Johansson fortsätter arkivforskningen: Ett favoritämne: Gunnar Nylund – ny artikel i dag. 
Alf Johanssons arkivforskning: Om Gunnar Nylund
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – och branden i Lidköping,
Alf Johanssons arkivforskning: Artikelserien om Gunnar Nylund – I stadsträdgården
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 6<br/>På Ljungströmsvägen
del 7<br/>Klockan i Råda håller ordning på klasserna
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 8:<br/>Om Lidköpings jubileum
Nedslag i Lidköpings historia – Gunnar Nylund på sta’n, del 9<br/>Nicolaikyrkan och Begravningskapellet på södra kyrkogården
_____________________

Bakom siffran 8 döljer sig Nylundska föremål på De la Gardiegymnasiet och dess föregångar Allmänna läroverket i Lidköping. När jag började i klass 1:5:a på hösten 1950 fanns fortfarande bara den gamla byggnaden till vänster på den vänstra bilden att tillgå för undervisning. Då höll man också på att bygga den nya skolbyggnaden till höger på bilden. Denna byggnad blev klar för invigning den 27 september 1952, men den hade delvis börjat att användas redan 1951.

Vid invigningen den 27 september 1952 var Gunnar Nylund av flera skäl högst aktuell. Han hade tillsammans med rektor Eric Jacobsson varit ansvarig för festskriften om Skolan mitt i Byn och han hade som konstnär svarat för en del av utsmyckningen i den nya skolbyggnaden. Det handlade då om de tre dricksvattenfontäner, som Rörstrand hade skänkt till skolan. En av dessa finns på bild i festskriften ”och har komponerats av arkitekt Gunnar Nylund”. Fontänerna finns nu i De la Gardiegymnasiets entrébyggnad, men de är inte ”vattenkopplade” längre. Urnorna är ”beströdda” med små reliefer av djur och växter i vatten, på land och i luften. Ett urval syns nedan.

När man läser i festskriften hittar man ytterligare ett verk eller ”delverk” av Gunnar Nylund. Då är det ”den evige studenten” Gunnar Wennerberg det handlar om i form av ett ”utdrag ur” Nylunds relief till Västgöta nation vid universitetet i Uppsala. Den reliefen blev också klar 1952, vilket Nya Lidköpings-Tidningen rapporterade om den 3 maj 1952. Där kan man bland annat läsa, att Gunnar Nylund hade arbetat med den under tre år och att den ”har en höjd av två meter och är sammanfogad av 67 delar”. De övriga två personerna är den Heliga Elin och fältherren Lennart Torstensson.

På andra bilder av interiörer i skolan ser man ytterligare ”pjäser” av Gunnar Nylund i ”prisskåpet” och i kollegierummet.  Det är dels en omisskännlig Nylund-vas, dels ”Kronskålen” i olika upplagor, som man ser.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gunnar Zettersten
Gäst
Gunnar Zettersten
3 november, 2020 05:26

Åter en ypperlig artikel. Underbar serie liksom den om Gunnar Wennerberg. Tack bäste Affen

Torwald Åberg
Gäst
Torwald Åberg
4 november, 2020 04:13

När skall man hedra Gunnar Nylund med en gata eller plats i staden.