Gå direkt till Nyheten (Förutsättningar finns för lokal elhandel)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 maj 2022

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Förutsättningar finns för lokal elhandel

Publicerad måndag, 26 oktober 2020, 18:37 av Björn Smitterberg

På kommunfullmäktiges möte i kväll presenteras en konsultrapport om utveckling av Lidköping Energi – som hittills sålt fjärrvärme. Konsulten skriver att ett elhandelföretag inom ramen för Lidköping Energi troligen blir lönsam. Det skulle ta över en stor del av den marknad som Billinge Energi har i dag.

Däremot är satsning på vätgas och laddstolpar för bilar mer tveksamma.

Konsultföretaget, Sweco, säger att elstolpar knappast blir lönsamma i Lidköping mer än möjligen i centrala delarna av kommunen. Samtidigt finns företag som arbetar nationellt som antagligen kommer att behöva satsa även i Lidköping för att få täckning för el-bilister.

Satsning på vätgas anses tveksam, det fordras stora investeringar för att förädla biobränslet till vätgas, och det krävs att det finns en marknad med köpare.

Det var ursprungligen kommunfullmäktige som gav Lidköping Energi – ett av kommunen helägt AB – i uppdrag att utreda de här sakerna.

När det gäller elhandel är Lidköping en av få kommuner som inte har lokalt bolag för ändamålet. Det anses att Lidköping Energi skulle snabbt få över 7.000 av de drygt 10.000 kunder som Billinge Energi har i dag i kommunen. Det finns också flera administrativ fördelar med en egen elhandel.