Gå direkt till Nyheten (Utökade regler för anhöriga till covid-19-smittade i VG-regionen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Utökade regler för anhöriga till covid-19-smittade i VG-regionen

Publicerad onsdag, 21 oktober 2020, 15:04 av Redaktionen

Nya regler för den som delar hushåll med covid-19-smittad, utfärdade av Smittskydd Västra Götaland.
Från och med idag införs särskilda förhållningsregler för den som bor tillsammans med någon som har covid-19. Formellt heter det ”förhållningsregler för hushållskontakter” och innebär att man ska undvika att träffa andra personer om någon i hushållet är smittad.

Reglerna gäller för den som är vuxen eller går på gymnasiet och delar hushåll med någon som har konstaterats smittad av covid-19. De nya reglerna gäller däremot inte barn i förskolan eller grundskolan. Det beror på att det är viktigt att barn får sin undervisning och för att de har en mindre risk att smitta andra. Den som berörs av de nya förhållningsreglerna kommer att bli kontaktad av sjukvården.

Nya förhållningsregler

* Man ska arbeta eller studera hemifrån under minst sju dagar. Den som inte kan arbeta hemifrån kan ansöka om smittbärarpenning från Försäkringskassan.

* Man ska träffa så få personer som möjligt, hålla avstånd utomhus och inte vara med på fritidsaktiviteter där man kan träffa andra.

* Inte åka kollektivtrafik, färdtjänst eller taxi.

* Bara handla i mataffärer eller på apotek om man absolut måste och inte har några symtom.

* Vara noga med att tvätta händerna ofta.

Berätta om att man är hushållskontakt till en person med covid-19 om man har kontakt med personal i hälso- och sjukvården.

* Liksom tidigare gäller att den som får symtom på covid-19 ska stanna hemma och kontakta sin vårdcentral för provtagning. Läs mer om förhållningsreglerna på Smittskydd Västra Götaland.

______________________
se även Smittskydd VG-region