Gå direkt till Nyheten (Kriminalvården bygger ut i Mariestad)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 november 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Kriminalvården bygger ut i Mariestad

Publicerad onsdag, 21 oktober 2020, 15:38 av Björn Smitterberg

Kriminalvården utökar Rödjans verksamhet och bygger nytt för att på sikt tredubbla sin kapacitet. 50 nya arbetstillfällen.

– Den stora satsningen på orten visar på att Kriminalvården ser Mariestad som en väl fungerande ort för sin verksamhet. Mariestad har en lång historia med flera kriminalvårdsanstalter vilket innebär att kunskap och utbildad arbetskraft finns på orten. Rödjans expansion beräknas generera runt 50 nya arbetstillfällen, konstaterar kommunledningen i Mariestad som genomfört ett lobbyarbete i 14 år för att få satsningen.

I det korta perspektivet planerar Kriminalvården byggnadsmoduler för 48 fängelseplatser. Därefter byggs tre nya hus som ska ge plats för sammanlagt 164 intagna. Det ska även byggas ny ladugård, byggnader för storkök och administration.

Kriminalvårdsutbildning 

För att säkra kompetens till sin verksamhet planerar Kriminalvården även att etablera en kriminalvårdsutbildning i Mariestad.

Rödjan kallades länge jordbruksfängelset i Mariestad. Då anstalten öppnades var den en av landets första öppna anstalter och Sveriges första jordbruksanstalt, där de intagna skulle sysselsättas med jordbruksrelaterade uppgifter. Anstalten är ett av landets största ekologiska jordbruk och de intagna arbetar med djurhållning, växtodling och mjölkproduktion.