Gå direkt till Nyheten (Debatt: Sverige ingen fristad för kriminell arbetsmarknad)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 12 april 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Sverige ingen fristad för kriminell arbetsmarknad

Publicerad tisdag, 13 oktober 2020, 17:45 av Insändare

– Svensk arbetsmarknad får aldrig vara en fristad för kriminella aktörer.
Det skriver socialdemokraterna Anna Johansson och Patrik Björck i en debattartikel.

I veckan kom rapporter om att ett kriminellt nätverk kan stå bakom företag i Skaraborg. Vid en myndighetsgemensam insats mot över 100 företag i främst Skövde, Falköping och Tidaholm upptäckte man företag som systematiskt har fuskat genom att bland annat utnyttja illegal arbetskraft. Det framkom även att det kan vara samma kriminella nätverk som ligger bakom annan brottslighet i området. Det är tyvärr inget nytt att man finansierar kriminell verksamhet med att utnyttja människor.

Arbetslivskriminaliteten har på senare år blivit allt mer välorganiserad och är en inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Arbetstagare far illa och seriösa företagare kan till slut tvingas lägga ned sin verksamhet för att de inte kan konkurrera med företag som snedvrider konkurrensen genom att fuska, utnyttja människor och begå brott.

Det ska aldrig löna sig att skaffa sig konkurrensfördelar genom att begå brott. Fungerande samverkan mellan myndigheter är en avgörande del i att bekämpa arbetslivskriminaliteten. Sedan 2018 arbetar åtta myndigheter, däribland Polismyndigheten, Arbetsmiljöverket och Skatteverket, på uppdrag av regeringen med att motverka osund konkurrens i arbetslivet. Det myndighetsgemensamma arbetet har gett goda resultat, vilket insatsen i Skaraborg tydligt visar. Över 3 000 oannonserade kontroller har genomförts. Bara under 2019 gjorde myndigheterna över 1 800 gemensamma kontroller. Mer än 10 miljoner kronor i sanktionsavgifter har utfärdats och många av de kontrollerade företagen har tvingats stänga ner hela eller delar av sin verksamhet på grund av de brister som hittades.

Regeringen prioriterar ökade resurser till arbetet med att bekämpa arbetslivskriminalitet. Nästa år görs en kraftfull förstärkning av resurserna för att bekämpa arbetslivskriminalitet. Det rör sig om 30 miljoner kronor årligen som ska stärka det myndighetsgemensamma arbetet. Genom ökade resurser ska samarbetet mellan myndigheterna kunna utvecklas och göra det möjligt för fler myndighetsgemensamma kontroller. Maxbeloppet för företagsboten för allvarliga arbetsmiljöbrott har höjts från 10 miljoner kronor till en halv miljard kronor. Regeringen har också gett ett uppdrag till Arbetsförmedlingen att ta fram och arbeta med en handlingsplan för att motverka felaktiga utbetalningar och fusk med subventionerade anställningar.

Regeringen har genomfört flera åtgärder och lagändringar i syfte att försvåra för kriminella aktörer att få fotfäste på den svenska arbetsmarknaden. Ett nytt brott – människoexploatering – har införts för att stärka det straffrättsliga skyddet mot exploatering av personer i arbete.

Vi socialdemokrater i riksdagens arbetsmarknadsutskott stödjer med vårt arbete regeringen i dessa mycket viktiga och aktuella frågor.

Anna Johansson Ordförande Riksdagens arbetsmarknadsutskott
Patrik Björck Ledamot Riksdagens arbetsmarknadsutskott

9 kommentarer på “Debatt: Sverige ingen fristad för kriminell arbetsmarknad”

 1. Ove Nordström skriver:

  Ge facket inflytande gällande arbetskraftsinvandringen och inte arbetsgivarna ensidigt som nu är fallet, så är problemet löst sen. Vilka partier är emot detta?

 2. Jim_Ljung skriver:

  Sverige skall inte vara någon fristad för några kriminella.
  oavsett ras, ursprung, religion, eller ”region”.
  Är man i Sverige ÄR det svenska regler som gäller.
  Utan undantag!

  Import av kriminalitet skall inte få löna sig,
  dvs det skall vara kostsammare för den kriminelle att begå brott i Sverige än i sitt eventuella land man reser från för att begå ”yrkeskriminella handlingar”

  Ska det va så svårt?

 3. Jan Johansson skriver:

  Jim_Ljung
  Samma princip som man hade på den tiden då vi hade ett invasionsförsvar.
  Det skulle kosta mer än vad det smakade att invadera vårt kära Sverige, men det var då, det. I en annan tid.

 4. RGR skriver:

  Sossarna är på god väg att försämra den svenska arbetsmarknaden ännu mer för arbetare och vanligt folk med den skamliga LAS-utredningen.
  Om S inte tänker om är det fullt motiverat med en politisk strejk. Ska ett parti kunna tycka vad som helst och fortfarande kalla sig ”socialdemokratiskt”?

 5. abpot skriver:

  -Vidrigt att de företagarna som använder sig av detta sättet enbart för sin egna vinnings skull. Betala det som bör betalas till alla oss svenskar som lever och bor i vårat kära land…

 6. Ove Nordström skriver:

  Det är obegripligt att man i januariavtalet kommit överens om att dagens system med arbetskraftsinvandring ”skall värnas” när man vet vilken kriminalitet den lett till i form av både människohandel och lönedumpning.

 7. Observer skriver:

  Ni tror väl inte att det bara är svensk arbetsmarknad somlider
  av en hejdlös kriminell invandring. Det gör vi alla. Nu börjar man trava dem i våningssängar. Det gör inget om det blir tre ”skift” högt om takhöjden tillåter. Men snart kommer väl någon ”nitisk” socialtjänsteman och
  säger att så får man inte göra. Det enda man kan säga om Covid 19 som positivtär att vi haft ett mindre in-och utflöde av all tänkbar ”skit”.

 8. Observer skriver:

  Idag har jag hört att norska poliser skall hjälpa oss at få tag i ”buset”.
  Tar sen danska rättsmaskineriet hand om det juridiska kanske det på sikt bli ordning i Svedala?

 9. RGR skriver:

  Eftersom arbetsköparna och deras köpta politiker redan sett till att ”den svenska modellen” på arbetsmarknaden blivit en parodi på vad den ursprungligen var avsedd att innebära borde arbetarrörelsen nu inse att det är hög tid att sätta hårt mot hårt!
  En generalstrejk till försvar av LAS vore en tydlig markering som skulle ge Löfven skrämselhicka, och i slutändan förhoppningsvis leda till hans avgång.

Kommentarerna är stängda