Gå direkt till Nyheten (Lidköping överklagar: Sista dagen för överprövning av reningsverk)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Lidköping överklagar: Sista dagen för överprövning av reningsverk

Publicerad Friday, 02 October 2020, 18:57 av Redaktionen

I dag är sista dagen för Lidköpings kommun att utveckla synpunkter och skäl för att Mark- och miljööverdomstolen ska ge det prövningstillstånd, som i sin tur ska kunna leda till ett domstolsbeslut som ger klartecken för reningsverket.

Hittills har mark- och miljödomstolen i Vänersborg efter en omfattande prövning nekat tillstånd, främst beroende påp det sätt som föreslagits att släppa ut det renade vattnet.  Själva reningsverket har fått klartecken och ska ersätta ddet som nu finns. Men frågan gäller alltså det färdigrenade vattnet som på något sätt ska nå Vänern. Avloppsvattnets väg från Framnässtranden till det nya reningsverket ska ske genom en ledning som bl a ska läggas på Lidans botten.

Domstolen i Vänersborg slår i sin dom – den som nu överklagas – fast att utsläppet av det renade vattnet ska ske i Lidköpings hamn. Lidköpings kommuns förslag är att göra utsläppet strax nedström Ågårdsbron.

Om en ledning måste byggas från reningsverket till utsläppspunkten i hamnen – tvärs genom Lidköping – blir det så dyrt så att kvaliteten på det utsläppta vattnet hotas.

– De yrkanden som vid en ny prövning kommer framställas av Lidköpings kommun handlar naturligtvis om utsläppspunkten i första hand, men vi anser också att kravet på läkemedelsrening är orimligt.

– Detta är en ny teknik som vi ville ha med från början, men som blir svårt att finansiera i och med en eventuellt fördyrad ledningsdragning, säger Pernilla Bratt, VA-chef i Lidköpings kommun i ett skriftligt meddelande i kväll.

I ett pressmeddelande om de i dag inlämnade handlingarna skriver Lidköpings kommun bl a:

– Mark- och miljödomstolens i Väönersborg beslut att förlägga den nya utsläppspunkten efter Lidans utlopp ute i Vänern norr om hamnbassängen innebär ett omfattande merarbete med anläggande av många kilometer långa nya ledningar genom Lidköpings tätort, för att kunna leda det renade vattnet från det nya avloppsreningsverket till den anvisade utsläppspunkten.

– Dessa ledningsdragningar fördyrar projektet med betydande belopp. Lidköpings kommun ser inte att det är motiverat ur vare sig miljö- eller omgivningssynpunkt att kräva en så orimligt kostnadskrävande insats som en utsläppspunkt i Vänern norr om hamnbassängen innebär. Utsläppspunkten medför så stora tillkommande kostnader att hela projektet med ett nytt avloppsreningsverk riskerar att gå förlorat, menar man.

– Det har varit ett intensivt arbete sedan domen och vi har än en gång vänt på alla stenar och vässat våra argument ytterligare. Det är en skön känsla att veta att vi gjort allt vi kan och att vi nu får iväg ansökan, säger Gudrun Magnusson, miljöingenjör på Lidköpings kommun.

Gudrun Magnusson har tillsammans med Sweco tagit fram ett dokument som redogör närmare för de olika frågeställningar som ligger till grund för detta överklagande. I dokumentet behandlas särskilt ledningsdragningen, miljökvalitetsnormer, barriäreffekter för fisk, smittämnen i Lidan och i utgående renat avloppsvatten, påverkan på badvattenkvaliteten och läkemedelsrening.

– Jag anser att Lidköpings kommun har goda argument och ett gott underlag för prövningen och hoppas att Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd så att argumenten kan prövas i högre instans, säger Susanne Åberg Witt-Strömer, advokat på Alrutz’ Advokatbyrå, och med 30 års erfarenhet av tillståndsprövningar enligt miljöskyddslagstiftningen.
– En viktig fråga i prövningen är den om miljökvalitetsnormer i vatten som innebär stora problem för många kommunala avloppsreningsverk , inte minst de med växande tätorter där expansionen kan bli svår att genomföra. Frågan blir ju i slutändan vem som kommer att kunna bygga alls, med dessa krav.

Mark- och miljööverdomstolens beslut om att ge prövningstillstånd eller inte för fortsatt prövning i högre instans förväntas i slutet av året. Om det blir en  prövning i överdomstolen kan det ta ytterligare flera månader, kanske ett år.
_______________________________
Foton tillhandahållna av Lidköpingskommun, som även är källa för uppgifter. Bilderna är klickbara till större format. 

 

 

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
2 October, 2020 09:43

Japp, Så blir det ju om man skall envisas med att göra saker o ting på det besvärligaste sättet .