Gå direkt till Nyheten (Smittskyddsläkaren skärper tonen: ”Vi måste minska smittspridningen”
Ökar i Skaraborg!)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 27 januari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Smittskyddsläkaren skärper tonen: ”Vi måste minska smittspridningen”
Ökar i Skaraborg!

Publicerad torsdag, 01 oktober 2020, 11:26 av - Inskickat material

Smittspridningen av covid-19 i Västra Götaland ökar för fjärde veckan i rad. Smittskyddsläkare Thomas Wahlberg uppmanar alla att fortsätta följa myndigheternas rekommendationer noggrant – alla måste ta sitt ansvar för att minska smittan och inte riskera att ännu fler insjuknar.

Under vecka 39 (förra veckan) rapporterades 494 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, vilket är 155 fall fler än föregående vecka, konstaterar Smittskydd Västra Götaland i sin veckorapport.

Störst är ökningen i åldersgruppen 20–29 år, men även andra åldersgrupper visar en ökning. Många nya fall upptäcks just nu i Sjuhärad och Skaraborg, men takten ökar också i Göteborgsområdet.

Enligt smittskyddsläkare Thomas Wahlberg är ökningstakten en indikation på att vi alla behöver ta ett större ansvar.

– Vi har sett en ökning av antalet fall under hela september. En anledning till det är att många börjat slappna av och inte följer de rekommendationer som ges. Det är angeläget att vi vänder på den här utvecklingen och för att göra det måste vi alla hjälpas åt. Vi måste minska smittspridningen, så att inte fler insjuknar, säger han.

Sociala sammankomster en riskfaktor

Thomas Wahlberg beskriver att smittan sprids på många olika sätt men nämner särskilt studentsammanhang, skolor, arbetsplatser och stora sammankomster som fester och kalas. Smittspridning sker också i samband med idrott.

Han betonar vikten av att stanna hemma vid minsta symtom, inte minst för den som tagit ett PCR-test och väntar på sitt provsvar.

– Vi är fortfarande i en pandemi och de råd som vi har gett sedan starten är lika aktuella som någonsin, hur tjatiga de än låter. Utsätt inte andra för risken att smittas – håll avstånd och stanna alltid hemma om du är sjuk, säger Thomas Wahlberg.

Behov av sjukhusvård – inga större förändringar
Antalet personer i Västra Götaland som behöver sjukhusvård har under augusti och september varit relativt stabilt runt fyrtiostrecket, varav ett fåtal personer behövt vård på intensivvårdsavdelning (IVA).

I går, onsdag den 30 september kl. 10:00, vårdades totalt 39 patienter för covid-19 på sjukhusen i Västra Götaland, varav 3 personer vårdades på IVA.

Allmänhetens antikroppstestning igång som planerat
I måndags den 28 september öppnade Västra Götaland för allmänheten att provta sig för antikroppar via vårdcentraler och sjukhus. Starten gick som planerat och som väntat är efterfrågan stor.

Antikroppstest är till för friska personer som misstänker att de har haft covid-19 tidigare. Ett sådant prov kan tidigast tas tre veckor efter att personen har blivit frisk.

Antikroppstester har för Västra Götalandsregionen lägre prioritet än PCR-tester, som visar pågående covid-19 och kan bidra till att bryta smittkedjor. Antalet tider för antikroppstest är därför begränsat till ett visst antal tider per vecka. Möjligheten att testa sig kommer dock att finnas kvar en lång tid framöver, så om tiderna är slut kan man försöka igen veckan därpå.

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Nittan
Gäst
Nittan
1 oktober, 2020 03:52

Dags att rikta informationen till de som är yngre, många uppför sig som om pandemin är över. De få gånger jag som sjuttioplussare vågar mig utanför min egen dörr blir jag gång på gång överrumplad av yngre människor som inte bryr sig om att hålla avståndet utan plötsligt dyker upp bakifrån.

Nisse
Gäst
Nisse
1 oktober, 2020 09:23

Ja, eller alla sjuttio-plussare som ser det som en självklarhet att de ska gå två i bredd så vi andra måste styra ner på bilarnas körbana…

RGR
Gäst
RGR
2 oktober, 2020 11:56

Nisse: Word! När jag delgav mina egna personliga erfarenheter av många seniorers nonchalanta beteende blev jag bara bemött med ilska och hån. Det var tydligen inte politiskt korrekt…

Jim_Ljung
Gäst
Jim_Ljung
2 oktober, 2020 01:15

Är o handlar åt min far en gång i veckan.

där ser jag ofta både yngre o äldre (som borde veta bättre genom sin långa erfarenhet) länge o noga stå och plocka igenom hela partiet med varor, för att få välja just DET exemplaret som man önskar.
Utan tanke på äckelfaktorn det innebär (för oss andra sett) att med sina skitiga händer pilla på allt.
troligen skulle samma individer känna äckel om dom såg andra göra detsamma.