Gå direkt till Nyheten (Vänsterpartiet föreslår utökad trafikundervisning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänsterpartiet föreslår utökad trafikundervisning

Publicerad måndag, 28 september 2020, 12:58 av Björn Smitterberg

I en motion till kommunfullmäktiges möte i kväll föreslår Vänsterpartiet genom sin gruppledare Claes-Göran Borg att Lidköpings kommun ska utöka trafikundervisningen i skolorna.
Ett annat förslag i motionen är att Lidköping ska aktivt verka för att man använder hjälm.

– Under de senaste åren har vi s4tt en minskning av hjälmanvändningen bland cyklister, skriver Claes-Göran Borg. Många slutar använda hjälm när de fyllt 15 år, dessförinnan är hjälmen lagkrav.

– 2018 ändrades trafikförordningen för gångtrafikanter. På gemensam gång- och cykelväg ska gångtrafikanter gå på vänster sida i färdriktningen och därigenom möta cyklisterna. Reglerna gäller givetvis även i Lidköping.

– Som flitiga gångtrafikanter, så upplever vi fortfarande att stor tveksamhet råder om denna trafikregel. Det kan bli extra förvirrat när vi har en hel del GC-vägar som är uppdelade mellan gång- och cykelbana.

– Trafikförordningen reglerar gemensam GC-väg, men gångvägar och trottoarer är oreglerade och Transportstyrelsen och NTF rekommenderar att man då går på höger sida. Det är angeläget att gångtrafikanter och cyklister kan samarbeta i trafiken och att reglerna är tydliga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *