Gå direkt till Nyheten (Öppnar för antikropps-tester)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 09 februari 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Öppnar för antikropps-tester

Publicerad tisdag, 22 september 2020, 08:20 av Redaktionen

Från och med den 28 september kan allmänheten i Västra Götaland boka ett antikroppstest hos vissa vårdcentraler och sjukhus. Provet kommer att bokas via en särskild bokningssida på webbplatsen 1177.se som öppnar för allmänheten på måndag. Antalet tider per vecka kommer att vara begränsat.

Provtagning för antikroppar erbjuds till att börja med på cirka 150 vårdcentraler och vid fyra sjukhus runtom i Västra Götaland. Bokningen kommer att ske via en särskild bokningssida på webbplatsen 1177.se där invånaren själv väljer var den vill ta sitt prov. Det går inte att boka tid på telefon genom att ringa 1177.

– Vi prioriterar fortfarande PCR-tester som visar om man har pågående covid-19, eftersom den provtagningen kan bromsa smittspridningen. För att undvika undanträngningseffekter kommer det därför att finnas ett begränsat antal tider för antikroppsprover per vecka. Men erbjudandet varar under flera månader så om du inte hittar en ledig tid, försök igen veckan därpå, säger Kristine Rygge, medicinsk rådgivare på Västra Götalandsregionen.

Bokningssidan öppnar för allmänheten på måndag 28 september och ett prov kommer att kosta 160 kronor.

Viktigt att följa rekommendationer även vid antikroppar
Om någon har antikroppar betyder det inte att den kan gå tillbaka till att leva som vanligt. Även den som genomgått en infektion behöver fortsätta vara noga med sin handhygien och hålla avstånd i sin vardag.

– Du behöver alltid göra en bedömning utifrån den enskilda situationen och ska fortsätta följa rekommendationerna för att minska smittspridning i samhället. Stanna hemma om du känner dig sjuk, tvätta händerna regelbundet och håll avstånd till personer utanför din umgängeskrets, säger Kristine Rygge.

Provsvaret för antikroppar ges digitalt via sms eller mejl med en direktlänk till svaret. De flesta provtagningsenheterna använder sig av direkttest.se där den provtagne identifierar sig med e-legitimation.

Personer under 18 år testas bara om en läkare bedömt att provtagningen är medicinskt nödvändig, eftersom barn oftast får milda symtom om de blir smittade och inte utvecklar antikroppar på samma sätt som vuxna.

Antikroppstest tas tidigast tre veckor efter att personen blivit frisk och görs genom ett blodprov i armen. Ett positivt svar betyder att personen har genomgått en covid-19-infektion och utvecklat antikroppar.

Enligt Folkhälsomyndigheten ger antikroppar ett helt eller delvis skydd mot ny infektion av covid-19 i upp till ett halvår.