Gå direkt till Nyheten (Programverksamheten i Stadsbiblioteket återupptas
Marie Bergman kommer i november)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Programverksamheten i Stadsbiblioteket återupptas
Marie Bergman kommer i november

Publicerad onsdag, 16 september 2020, 10:11 av Björn Smitterberg

På tisdagen presenterade kulturproducenterna vid Stadsbiblioteket det som ska bli höstens program – med särskild inriktning på onsdagar 18,30 – som blivit en tidpunkt med olika inslag som biblioteket hållit fast vid i flera år.
Coronan har ställt allt upp och ned under ett halvår. Vårens program lades i träda, sommarens program i Stadsträdgården blev inget av (förutom fotoutställningen på Dina-scenen). Marie Bergman fick ställa in – men kommer i höst istället.

Nu tas nya tag. Med hjälp av biljetter ska personalen se till att det inte kommer in för stor publik till biblioteksscenen. Bara runt en tredjedel av platserna ska utnyttjas. Lite större publik kan man ha för de inslag som flyttas ut i Bibliotekshallen.

– Vi kommer bara att sälja biljetter undantagsvis, oftast är det gratisbiljetter som man kan ringa till oss för att beställa, säger Lisa Gustafsson, t f biträdande bibliotekschef.

Man måste alltså beställa biljetter, som vid vissa evenemang kan kosta 50 kronor.

Tradition har det också blivit med efterrätten. Det är något som görs tillsammans med studieförbunden på måndagarnas eftermiddagar. Sista måndagen i september kommer Yvonne Bergman Lundin och berättar om hur ensamhet påverkar.

Karl Martindahl, musiker, artist och författare har haft en depression som han beskriver i en bok och där han även berättar hur han med hjälp av trädgårdsodling tog sig vidare. Karl Martindahl kommer även till De la Gardiegymnasiet. På kvällen 28 september är han på biblioteksscenen.

Några av höstens arrangemang är preliminära och kommer på agendan så snart det kommer klartecken.

Med rötterna i Lidköping återkommer Tobias Grimstad som presenterar sin senaste bok – Malen.  Det blir onsdagen 7 oktober.

Björnfestival väntar onsdagen 14 oktober. Det handlar om Khantys som är en folkgrupp i Sibirien som har björnar som speciellt tillbedda djur.

Efterrätten den 19 oktober – måndag em alltså – kommer att handla om AGA-uppfinnaren Gustaf Dahlén från Stenstorp.

I samarbete med FN-föreningen kommer författaren Anna Fock och talar om sina böcker, främst den senaste roman Väderfenomen. Det är händelser i skuggan av kärnkraftkatastrofen i Tjernobyl.  Anna Fock tilldelades tidigare i år tidningen VI´s pris.

Kristian von Svensson

Åren i början av 1900-talet var dramatiska på flera sätt. I Sverige pågick en strid om demokratin. Kungahuset var inte så roade av att utveckla rösträtten – inte förrän tsarfamiljen i Ryssland drabbades av den revolution som blev familjens död. Då kunde Sverige få en demokratireform med bl a kvinnlig rösträtt. I sång och tal berättar Kristian ”von” Svensson den dramatiska historien om alltifrån brödkravaller i Göteborg och enskilda pionjärer till matrosernas uppror i Kiel. Kristian von Svensson är professionell singer-songwriter, författare och filosofie magister i historia. Stadsbiblioteket onsdag 4 november.

Alla bjuds in för att få veta mer om e-sport – särskilt vuxna – när Studiefrämjandet bjuder in till en kväll om dataspel på biblioteket. Det är onsdag 11 november.

Efterrätten måndagen 23 november gästas av Tidaholmsprästen Bengt-Åke Öhgren som engagerat sig bl a för barn med svårigheter i Polen. Nunnor och värstingar kallas hans program.

24 november kommer Marie Bergman och Lasse Englund med sitt väl kända program om Cornelis Vreeswijk. Det är en tisdagskväll. Obs att biljetterna till denna kväll kostar 50:-

Nils Ferlin blev en folkkär poet. Men han var också idrottsman. En föreställning om Nils Ferlins liv och diktkonst med nykomponerad musik av Olle Junholm med gruppen Thörn Junholm Andersson ges på onsdagskvällen den 2 december.

Det blir inte några familjelördagar i höst. Men:

– Vilda Babyn och mamman kommer med dockteater den 10 oktober.

– Kapten Kryp och Skattkistan kommer den 5 december.

Barnteaterföreställningarna ges på nämnda lördagar kl 11.

Lidköpingsnytt kommer veckovis att uppdatera programmet vid Biblioteket.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *